Συμφώνως με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της κυριακάτικης εφημερίδος “Real News” της  26ης Μαρτίου 2011, επισημαίνεται ότι, στο πόρισμα-καταπέλτη του ΣΔΟΕ, που αριθμεί 82 σελίδες, καταγράφεται ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα των τελευταίων δεκαετιών, στο οποίο εμφανίζονται να εμπλέκονται άνω των 70 ατόμων, αρχής γενομένης από τον τότε υπουργό Εθνικής Αμύνης Ά. Τσοχατζόπουλο, έως Γενικούς Διευθυντές Εξοπλισμών, μέλη Διοικήσεων των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και μέλη επιτροπών διενεργείας και παρακολουθήσεως των επίμαχων συμβάσεων.

Όπως αναφέρεται στο ανωτέρω δημοσίευμα, «ιλιγγιώδη ποσά που ακολούθησαν “υποβρύχιες  δια­δρομές, εταιρείες -“μαϊμού”, ανυπόγραφα έγγραφα και αμέτρητα έγγραφα αντισταθμιστικών ωφελημάτων, που έμειναν στα χαρτιά, σε ένα “πάζλ” αδιαφανείας και σκοπιμοτήτων», αποτυπώνονται στο πόρισμα του ΣΔΟΕ, για τα υποβρύχια «214». Περιγράφονται ακόμη λεπτομερώς, σειρά παρανόμων ενεργειών που είχαν σχέση με την αρχική σύμβαση και τις τροποποιήσεις της, ενώ γίνεται λόγος·, για συγκεκριμένα έργα, τα οποία έμειναν ημιτελή ή δεν πραγματοποιήθηκαν καθόλου, παρά το ότι διακινήθηκαν προς τούτο μεγάλα ποσά (όπως τα περίφημα «αόρατα» 1.000 σιδηροδρομικά βαγόνια, που θα γινόταν η «παράδοσή» τους, εντός 4ετίας, με ρυθμό 250 β. κατ’ έτος, συνολικού κόστους – το 1998 – 41 εκατ. ευρώ περίπου).

Στο πολυσέλιδο πόρισμα, γίνεται ακόμα λόγος για “off shore” εταιρείες, ή για ξένες εταιρείες, που αν και μειοδότησαν με τις προσφορές τους, ευρέθησαν «εκτός», σαν λ.χ. την σουηδική “Κockunis”

Αυτά δηλώνει στη ΒτΕ ο Βουλευτής κ. Κυριάκος Βελόπουλος και ρωτάει τον ΥΕΘΑ

1.  Είναι σε γνώση του υπουργείου, τα περιγραφόμενα στοιχεία και οι πληροφορίες του ανωτέρω δημοσιεύ­ματος; Πώς τοποθετείται;

2.  Σε ποιες περαιτέρω ενέργειες προτίθεται το υπουργείο να προχωρήσει, για την υπόθεση αυτή;

Σε απάντησή του ο ΥΕΘΑ δηλώνει ” επιτρέψτε μου να σας παραπέμψω στην από 28-04-2011 συζήτηση της Βουλής με θέμα τη σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης της εν λόγω υπόθεσης. Τα πρακτικά της συνεδρίασης βρίσκονται στη διάθεση του κ. ερωτώντα βουλευτή”

Κάντε ένα σχόλιο