Σύμφωνα με Δελτίο Τύπου που εξέδωσε η Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Αρχιπέλαγος», τη Δευτέρα 11 Απριλίου 2011 ξεκίνησε στρατιωτική άσκηση με τη χρήση βαρέων πυροβόλων όπλων με πραγματικά  πυρά στην περιοχή Σιδηρούντα της ΒΔ Χίου από χερσαίες μονάδες του στρατού. Η άσκηση γίνεται από τη στεριά με στόχους στη θαλάσσια ζώνη.

Όπως καταγγέλλεται από το «Αρχιπέλαγος», η άσκηση αναπτύσσεται σε ευαίσθητα οικοσυστήματα και  σε σχετικά μικρή απόσταση από κατοικημένες περιοχές, διακινδυνεύοντας την περιβαλλοντική  ισορροπία σε ζωτικό αλιευτικό πεδίο καθώς και σε παραλίες με έντονη τουριστική επίσκεψη.

Επίσης, στην ανακοίνωση της οργάνωσης γίνεται λόγος για διασκορπισμό βαρέων μετάλλων και άλλων  τοξικών ουσιών, οι οποίες δύνανται να υπεισέλθουν στην τροφική αλυσίδα επιβαρύνοντας την υγεία των κατοίκων. Αναφέρεται, τέλος, ότι η όλη διαδικασία είναι αντίθετη τόσο με διατάξεις της ελληνικής νομοθεσίας όσο και με σειρά διεθνών συμβάσεων για την προστασία των θαλάσσιων ειδών και οικοτόπων, οι οποίες έχουν επικυρωθεί και από την Ελλάδα.

Αυτά δηλώνει στη ΒτΕ ο  Βουλευτής κ. Θοδωρής Δρίτσας και Ερωτάται  ο κ. Υπουργός

Επειδή, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει δεσμευτεί για τη διασφάλιση του φυσικού περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας κατά τη διεξαγωγή ασκήσεων

1. Αληθεύουν τα όσα καταγγέλλονται στη σχετική ανακοίνωση της Μ.Κ.Ο. «Αρχιπέλαγος»;

2. Τηρούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την προστασία της δημόσιάς υγείας  και του φυσικού περιβάλλοντος κατά τη διεξαγωγή στρατιωτικών ασκήσεων στα χωρικά ύδατα της Ελλάδας;

Σε απάντηση του ο ΥΕΘΑ δηλώνει:

Η υπόψη δραστηριότητα (εκτέλεση βολών βαρέων όπλων πεζικού και πυροβολικού και όχι άσκηση) πραγματοποιήθηκε:

α.   Σε περιοχή μακριά από κατοικημένη περιοχή και μακριά από προστατευόμενο οικοσύστημα (NATURA ή Θαλάσσιο Βιότοπο).

β.   Με τη συνεργασία και έγκριση της τοπικής αυτοδιοίκησης και συγκεκριμένα της Περιφέρειας Β. Αιγαίου (Αντιπεριφερειάρχης Χίου) και του Δήμου Χίου (Δήμαρχος Χίου).

γ.   Σε περιοχή χωρίς τουριστική ανάπτυξη και τουριστική επισκεψιμότητα.

δ.   Με χρήση πυρομαχικών που δεν περιείχαν ουσίες που να υπεισέρχονται στην τροφική αλυσίδα ή να επιβαρύνουν την υγεία, καθόσον πρόκειται για «καθαρά συμβατικά» πυρομαχικά.

ε.   Με τη λήψη όλων των προβλεπόμενων μέτρων:

(1)  Στο χώρο ανάπτυξης των οπλικών συστημάτων, καθόσον η τάξη τους έγινε σε έδαφος στερούμενο βλάστησης και χωρίς την κατασκευή θέσεων.

(2)  Για την ασφάλεια οποιουδήποτε ατόμου – μέσων κινουμένων προς την περιοχή διεξαγωγής της βολής (έκδοση ΝΟΤΑΜ – χρησιμοποίηση ΛΣ για αποκλεισμό περιοχής, ενημέρωση αλιέων κατοίκων – ανακοινώσεις στα ΜΜΕ κλπ).

Η ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας αντιλαμβάνεται τον προβληματισμό και την ανησυχία ατόμων και οργανώσεων, πλην όμως είναι πλήρως ευαισθητοποιημένη ως προς την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας και επιθυμεί τη συνεργασία με τους τοπικούς φορείς και κοινωνίες, καθιστώντας σαφές ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις αποτελούν αναπόσπαστο και ενεργό τμήμα του ελληνικού λαού.

Τέλος, σας γνωρίζω ότι ήδη έχω ενημερώσει σχετικά το Διευθυντή του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Έρευνας «ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ» με την από 14 Απριλίου 2011 επιστολή μου.

Κάντε ένα σχόλιο