Συμφώνως με δημοσιεύματα των αμυντικών σελίδων του τύπου, αναφέρεται ότι, γίνεται εκ νέου λόγος, για την ύπαρξη και λειτουργία του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου (ΕΑΧ) και αν αυτό στις ημέρες μας ισχύει, μεταξύ Ελλάδος και Κύπρου, όπως διακηρύχθηκε  από τις δύο κυβερνήσεις τον Νοέμβριο του 1993.

Αυτά δηλώνει στη ΒτΕ ο Βουλευτής κ. Κυριάκος Βελόπουλος και ρωτάει τον ΥΕΘΑ

1. Ισχύει το Δόγμα του ΕΑΧ, σήμερα μεταξύ των δύο Κρατών-μελών της Ε.Ε., Ελλάδος και Κύπρου, που μοιράζονται και συνδέονται με κοινούς εθνικούς και ιστορικούς δεσμούς, αλλά και κοινό ενδιαφέρον την  ίδια περιοχή, όπως αυτό προβλέπει από το 1993;

2. Υπάρχουν κάποιες τυχόν αλλαγές ή διαφοροποιήσεις;

Σε απάντησή του το ΥΠΕΘΑ δηλώνει

Όπως έχω δηλώσει κατ’ επανάληψη αυτό που ισχύει είναι η αμυντική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, ως μόνιμα διαρθρωμένη συνεργασία δύο ανεξάρτητων και κυρίαρχων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που συνδέονται με εθνικούς και ιστορικούς δεσμούς, στον ενιαίο γεωγραφικό χώρο της Αν. μεσογείου.

Η στρατηγική αυτή συνεργασία εγγυάται την ασφάλεια της Κύπρου και ανταποκρίνεται στις ανάγκες της εποχής, αναδεικνύοντας αφενός μεν την ανεξαρτησία και την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας αφετέρου δε τη ζωτική σημασία του γεωγραφικού αυτού χώρου για την άμυνα και την ασφάλεια τόσο της Ελλάδας, όσο και της Κύπρου.

Κάντε ένα σχόλιο