Ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Λουίς Μορένο-Οκάμπο ανακοίνωσε ότι έχει ζητήσει να εκδοθούν εντάλματα σύλληψης κατά του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι και του γιου του Σάιφ αλ Ισλάμ για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Ο Μορένο-Οκάμπο πρόσθεσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ότι ζήτησε την έκδοση εντάλματος σύλληψης κατά του επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Λιβύης Αμπντουλάχ αλ Σενούσι για τη βίαιη καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων του Φεβρουαρίου.

Ο Μορένο-Οκάμπο, στον οποίο είχε προσφύγει στις 26 Φεβρουαρίου το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ανακοίνωσε στις 3 Μαρτίου την έναρξη έρευνας για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στη Λιβύη, η οποία αφορά 8 άτομα, μεταξύ των οποίων ο λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι και τρεις από τους γιους του.

«Η εισαγγελία συνέλεξε στοιχεία για τις εντολές που εξέδωσε ο ίδιος ο Μουάμαρ Καντάφι, στοιχεία ότι ο Σάιφ αλ Ισλάμ οργάνωσε τη στρατολόγηση μισθοφόρων και στοιχεία για τη συμμετοχή του αλ Σενούσι στις επιθέσεις εναντίον διαδηλωτών», δήλωσε ο Μορένο-Οκάμπο.

Επεσήμανε άλλωστε ότι το γραφείο του εισαγγελέα έχει στοιχεία ότι οι τρεις αυτοί άνδρες συνεδρίαζαν για να «σχεδιάσουν τις επιχειρήσεις» και ότι ο Καντάφι χρησιμοποίησε «την απόλυτη εξουσία του για να διαπράξει εγκλήματα στη Λιβύη».

Ο Μορένο-Οκάμπο διεξήγαγε την έρευνα που οδήγησε στη σημερινή του απόφαση με πρωτοφανή ταχύτητα, καθώς, όπως δήλωσε, η διεθνής κοινότητα πιστεύει ομόφωνα ότι τα εγκλήματα που έχουν διαπραχθεί στη Λιβύη πρέπει να ερευνηθούν, αν και τώρα οι δικαστές πρέπει να αποφασίσουν αν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Ναυτεμπορική

Κάντε ένα σχόλιο