«Η Κυβέρνηση εδώ και 18 μήνες κάνει μία υπεράνθρωπη προσπάθεια, αλλά στη χώρα αυτή δεν βρίσκεται μόνον η Κυβέρνηση. Η πολιτική διεύθυνση της χώρας είναι κάτι πολύ ευρύτερο από την Κυβέρνηση. Περιλαμβάνει την Αντιπολίτευση. Περιλαμβάνει τα Συνδικάτα, περιλαμβάνει την Κοινωνία των Πολιτών, περιλαμβάνει άλλες εξουσίες, όπως η δικαστική εξουσία, περιλαμβάνει την τοπική αυτοδιοίκηση.

Άρα, πέρα από την Κυβέρνηση και το έργο της Κυβέρνησης και την προσπάθεια της Κυβέρνησης, υπάρχει και αυτό που λέγεται πολιτική διεύθυνση της χώρας, προκειμένου να πετύχουμε μία εθνική συστράτευση, προκειμένου να πετύχουμε σε μία εθνική προσπάθεια διαχείρισης της κρίσης και ανασυγκρότησης του τόπου μας.

Αυτό είναι κατά τη γνώμη μου που πρέπει να θέσουμε ως πρώτο ζήτημα.

Η αλλαγή της πολιτικής ατμόσφαιρας και κυρίως η δίκαιη κατανομή της ευθύνης σε όλους μας, σε όλους τους Έλληνες πολίτες, ανάλογα με το επίπεδο το θεσμικό στο οποίο κινείται ο καθένας. Εάν παραμείνει η εντύπωση ότι υπάρχει μόνο η Κυβέρνηση που πρέπει να σύρει ένα τεράστιο κάρο δεν θα καταλήξουμε πουθενά.

Η Κυβέρνηση έκανε, κάνει και θα κάνει το καθήκον της. Θα επιτελέσει την αποστολή της. Αλλά επαναλαμβάνω την έννοια, πρέπει να συμπράξουν όλοι όσοι συνδέονται με αυτό που λέγεται πολιτική διεύθυνση του τόπου. Είναι μία πολύ ευρύτερη έννοια και εκεί ο ρόλος της Αντιπολίτευσης είναι καθοριστικός, γιατί η Αντιπολίτευση δεν είναι απλά για να ασκεί κριτική. Η Αντιπολίτευση έχει και την υποχρέωση συναίνεσης. Δεν θέλω να δω μεθαύριο στο Ζάππειο τον κ. Σαμαρά έμμεσα να επιχαίρει για προβλήματα ή έμμεσα να ποντάρει στην αποτυχία της προσπάθειας της χώρας. Πρέπει και αυτός να στρατευτεί γιατί και αυτός ως Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης είναι τμήμα αυτού που εννοώ πολιτική διεύθυνση της χώρας».

Κάντε ένα σχόλιο