Πάνος Μπεγλίτης: «Η Ελλάδα έχει διακόψει πλήρως από το 2008 την παραγωγή, διακίνηση ή εξαγωγή πυρομαχικών διασποράς (Cluster munition).

Η χώρα δεν έχει προσχωρήσει μέχρι τώρα στην Σύμβαση του Όσλο για τα όπλα διασποράς για πολύ σοβαρούς λόγους, που αφορούν αποκλειστικά την εθνική άμυνά μας αλλά και τις περιφερειακές ισορροπίες. Η Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ να καταφύγει στη χρήση των πυρομαχικών αυτών, παρά μόνο σε έσχατη ανάγκη και μόνο για αμυντικούς σκοπούς, υπό τους αυστηρούς περιοριστικούς όρους αυτοσυγκράτησης και με πλήρη προσήλωση στις αρχές του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου.

Η σύμβαση του Όσλο έχει μεν υπογραφεί από 109 χώρες, πλην όμως καλύπτει μόνο το 10-15% της παγκόσμιας παραγωγής, κατοχής και διακίνησης όπλων διασποράς. Η Ελλάδα μετέχει ενεργά στις διαδικασίες του ΟΗΕ για ζητήματα αφοπλισμού, όπως η Ομάδα Κυβερνητικών Εμπειρογνωμόνων της Σύμβασης για Ορισμένα Συμβατικά Όπλα (CCW), που αποτελεί το κατ’ εξοχήν θεσμικό πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για ζητήματα αφοπλισμού»

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Πάνος Μπεγλίτης, απαντώντας σε δηλώσεις του ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων κ. Μιχ. Τρεμόπουλου της 20.05.11, σχετικά με τα όπλα διασποράς και τις ευθύνες της Ελλάδας

Κάντε ένα σχόλιο