Κυρίες και κύριοι, αποτελεί για μένα ιδιαίτερη τιμή, θα έλεγα προνόμιο, να συμμετέχω στις εκδηλώσεις σε αυτό τον ιστορικό τόπο, για τη συμπλήρωση 70 χρόνων από την έναρξη της μάχης της Κρήτης, ως εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβέρνησης.

Προσέρχομαι με συγκίνηση αλλά και με συνείδηση του ιστορικού βάρους, που ενσωματώνει τούτος εδώ ο τόπος. Ευρύτερα η Κρήτη αλλά και όλη η πατρίδα μας, συμμετέχουμε μαζικά σε αυτές τις εκδηλώσεις,  γιατί έχουμε ως στόχο για μια ακόμα φορά να ενεργοποιήσουμε τη συλλογική μας μνήμη, ως πράξη αντίστασης και ως πράξη συγχρόνως παιδείας. Πράξη αντίστασης απέναντι στη λήθη του χρόνου και πράξη παιδείας, γιατί οφείλουμε απέναντι στις νεότερες γενιές να υπερασπιστούμε πανανθρώπινες αξίες, της ελευθερίας, της ανθρωπιάς, της αξιοπρέπειας, τις οποίες υπερασπίστηκαν οι πρόγονοί μας, οι γονείς μας και αυτές τις αξίες πρέπει να μεταφέρουμε στα παιδιά μας, στις νεότερες γενιές.

Κυρίες και κύριοι, δέκα μέρες του Μαΐου του ’41, ήταν δέκα μέρες που συγκλόνισαν, όχι μόνο την πατρίδα μας, αλλά ολόκληρο τον κόσμο γιατί επηρέασαν καταλυτικά την πορεία των στρατιωτικών σχεδιασμών,  αλλά και την πορεία του πολέμου.

Σήμερα, οι νεότεροι θυμόμαστε ότι εδώ στην Κρήτη, οι Έλληνες , ο κρητικός λαός, φίλοι μαχητές από τη Βρετανία, από την Αυστραλία, από την Κύπρο, από τη Ν. Ζηλανδία, από την Ν. Αφρική, έδωσαν σε τούτο εδώ τον χώρο μεγάλες μάχες. Μπορεί να ηττήθηκαν, αλλά η ιστορία τους θεωρεί νικητές και τους θεωρούμε όλοι νικητές.

Τιμούμε σήμερα όλους αυτούς που αγωνίστηκαν και αφιέρωσαν τη ζωή τους στα συλλογικά ιδανικά, τους άντρες, τις γυναίκες, τα παιδιά της Κρήτης. Τιμούμε και πέρα από αυτόν τον ιστορικό χώρο, κάθε γωνιά της Κρήτης, κάθε γωνιά της πατρίδας μας που έγινε τόπος μαρτυρίου από τις ναζιστικές δυνάμεις. Τιμούμε, όπως είπα, πανανθρώπινες αξίες γιατί ο ελληνικός λαός δεν υπήρξε ποτέ “επιτήδειος ουδέτερος” της ιστορίας και των διεθνών εξελίξεων. Ποτέ δεν τάχτηκε με την πλευρά του καιροσκοπισμού αλλά αντίθετα, ήταν και παραμένει πάντα, πιστός στις διεθνείς του υποχρεώσεις, υπερασπίζεται αξίες του διεθνούς δικαίου, τις διεθνείς συνθήκες, τις αποφάσεις διεθνών και  περιφερειακών  οργανισμών, με πρώτο τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών. Αυτό επιβάλλει το συμφέρον της χώρας, αυτό επιβάλλει η εθνική μας ευθύνη, ως χώρα που βρισκόμαστε σε αυτόν τον ευαίσθητο, γεωστρατηγικά, χώρο της Ανατολικής Μεσογείου. Σ’ αυτές τις μάχες αποδείχθηκε για μια ακόμα φορά η στρατηγική σημασία της Κρήτης. Στρατηγική σημασία που επαναβεβαιώνεται και στα νεότερα χρόνια, ακόμα και σήμερα.

Η Κρήτη ενταγμένη στον ευρύτερο εθνικό σχεδιασμό αποτελεί και σήμερα ένα ισχυρό, “αεροπλανοφόρο” για την υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων. Μετά δύο καταστροφικούς παγκόσμιους πολέμους, η Ευρώπη ξαναβρήκε το βηματισμό της μέσα από ευρωπαϊκούς, συλλογικούς δημοκρατικούς θεσμούς που στηρίχτηκαν στις αρχές της συλλογικής αλληλεγγύης, που στηρίχτηκαν σε θεσμούς κοινωνικής συνοχής, συνεργασίας και αλληλεγγύης ανάμεσα στα κράτη και τους λαούς. Είναι αυτοί οι θεσμοί και αυτές οι αρχές που στήριξαν, βάθυναν  και ρίζωσαν την ειρήνη σε μια ήπειρο που γνώρισε τη μηχανή του θανάτου για πάνω από εκατό χρόνια. Σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση, στην οποία όλοι συμβάλλαμε, αυτό το φιλόδοξο σχέδιο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, βρίσκεται σε μια εξαιρετικά κρίσιμη καμπή, βρίσκεται σε μια στρατηγική αμηχανία. Σήμερα όλο και περισσότερο διαπιστώνουμε ότι επικρατεί η εθνική περιχαράκωση, επικρατούν τα εθνικά συμφέροντα πάνω στα ευρωπαϊκά συλλογικά συμφέροντα και αυτό μας προκαλεί ανησυχία για το κοινό μέλλον. Το κοινό μέλλον της ειρήνης, της ανάπτυξης, της ευημερίας των ευρωπαϊκών λαών και όλων των λαών της περιοχής. Μέσα στο ευρύτερο αυτό πλαίσιο των εξελίξεων, η χώρα μας και ο λαός μας βιώνουν μια πολύπλευρη κρίση. Όμως είμαστε βέβαιοι, όχι απλά αισιόδοξοι, ότι στη βάση της ευρύτερης εθνικής ενότητας   με συναίνεση και συνεννόηση όλες οι πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις του τόπου, θα μπορέσουμε να βγάλουμε την πατρίδα από την κρίση. Εξάλλου, βρισκόμαστε σε ένα νησί και σε ένα τόπο, που στα δύσκολα χρόνια της εθνικής αντίστασης  έκαναν πράξη την εθνική ενότητα και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι σε τούτον εδώ τον κρητικό τόπο δεν φύτρωσε το σπέρμα του διχασμού και της εμφύλιας  σύγκρουσης, όπως σε άλλες περιοχές της πατρίδας μας. Άρα λοιπόν εμείς οι νεότερες γενιές, όλες οι δυνάμεις του τόπου, πρέπει να σταθούμε στο ύψος των αναγκών και των περιστάσεων και είμαστε βέβαιοι, όπως δείξαμε στο παρελθόν, έτσι και σήμερα θα αγωνιστούμε όλοι να συμβάλλουμε στην αναγέννηση της πατρίδας μας, στη δημιουργία των αναγκαίων προϋποθέσεων για να ανοίξουμε το δρόμο και πάλι στην ανάπτυξη του τόπου και του λαού, με εθνική αυτοπεποίθηση και με εθνική υπερηφάνεια. Αξίες που είναι πάντα διαχρονικές στον ελληνικό λαό, αξίες που όταν καλούμαστε τις υπερασπιζόμαστε με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο.

Συγχαρητήρια σε όλους εκείνους που συνέβαλλαν στην οργάνωση αυτών των εκδηλώσεων. Ευχαριστώ, εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης, τους εκπροσώπους ξένων κυβερνήσεων και πάνω απ΄ όλα ένα μεγάλο, συγκινητικό ευχαριστώ στους επιζώντες της μάχης της Κρήτης, τους επιζώντες της εθνικής αντίστασης, γι’ αυτά που έκαναν για την Ελλάδα, για την πατρίδα μας, για την Κρήτη.

Σας ευχαριστώ πολύ.”

Κάντε ένα σχόλιο