Μέσα στην εβδομάδα θα συγκροτηθεί η προκαταρκτική επιτροπή για την υπόθεση των υποβρυχίων, που αφορά τον κ. Άκη Τσοχατζόπουλο. Χθες όμως, σας ενημερώσαμε και κατά τη διάρκεια της εκπομπής είχαμε εξελίξεις σε ότι αφορά τα υπόλοιπα πρόσωπα, τα πολιτικά πρόσωπα που διαχειρίστηκαν από εκεί και πέρα τη συγκεκριμένη υπόθεση μέχρι και τώρα, την Κυβέρνηση Παπανδρέου.

Ο κ. Βενιζέλος, λοιπόν, είπε στη Βουλή, ενημέρωσε τους δημοσιογράφους ότι εκτός των ημερών εκτός από το ότι θα ζητηθεί η συνδρομή του Αμπού Ντάμπι προκειμένου η Γερμανική Εταιρεία η FERROSTAAL που κατηγορείται για τη διακίνηση της μίζας να δώσει στοιχεία, ότι θέλει αυτή η έρευνα να ξεκινήσει από την τελευταία σύμβαση, απ’ αυτή που υπέγραψε τώρα το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Υποθέτω για να μην υπάρχουν σκιές ή για να μην κατηγορηθεί κανείς ότι άφησε τον εαυτό του απέξω.

Όλα αυτά και πολλά άλλα που έχουν να κάνουν με την οικονομία, με την τρέχουσα πολιτική κατάσταση θα τα συζητήσουμε με τον κ. Πάνο Μπεγλίτη, τον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Άμυνας.

Καλό σας μεσημέρι.

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Κυρία Μακρή, κ. Κωνσταντάτο καλό μεσημέρι. Να είστε καλά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Μπεγλίτη γιατί ξεκινάτε από τις δικές σας μέρες και πάτε μάλιστα και αντίστροφα στην υπόθεση των υποβρυχίων προκειμένου να μην κατηγορηθείτε ότι αφήνετε τον εαυτό σας απέξω;

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Κατ’ αρχήν, επανειλημμένως στην Ειδική Διαρκή Επιτροπή Αμυντικών Εξοπλισμών και Συμβάσεων τέθηκε το ζήτημα της προμήθειας των υποβρυχίων. Βεβαίως ενημερώθηκε πλήρως η Επιτροπή, πήρε αποφάσεις, γνωμοδότησε, για να έρθει στη συνέχεια η Ολομέλεια της Βουλής και να υπερψηφίσει τη συμφωνία-πλαίσιο, η οποία οδήγησε τελικά, εξουσιοδοτώντας τους συναρμόδιους υπουργούς, στην υπογραφή για την αγορά των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά από την Αμπού Ντάμπι Μαρ και την κατασκευή δύο νέων υποβρυχίων τύπου 214, στη θέση του εκσυγχρονισμού παλαιότερου τύπου 209 υποβρυχίων.

Άρα, λοιπόν, έχουμε ένα ευρύτατο θεσμικό πλαίσιο στη Βουλή όπου ενημερώθηκαν όλα τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, όλοι οι βουλευτές. Όμως εμείς δεν μένουμε εκεί.  Θέλουμε να επαναλάβουμε αυτή τη συζήτηση, αυτό τον κοινοβουλευτικό έλεγχο, μια πρωτόγνωρη θεσμική δημοκρατική διαδικασία, που θυμίζω ότι η Κυβέρνησή μας και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας φέραμε στα πολιτικά χρονικά μετά τον Οκτώβριο του 2009, συζητώντας για όλα τα ζητήματα, για όλες τις πτυχές που οδήγησαν στη συγκεκριμένη σύμβαση για τα υποβρύχια.

Πού είναι οι διαφορές – κι είναι πολύ μεγάλες – με την πρώτη σύμβαση του 2000 που υπερασπιστήκαμε το δημόσιο συμφέρον; Πού είναι το συμφέρον για τις Ένοπλες Δυνάμεις και την Εθνική Άμυνα της χώρας; Όλα αυτά με απόλυτη διαφάνεια και με τον απόλυτο κοινοβουλευτικό έλεγχο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτά θα τα θέσετε στη Βουλή. Κύριε  Μπεγλίτη διευκολύνεται η έρευνα το να αρχίσετε από το τέλος ή από το να αρχίσετε από την αρχή και από το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με την πρώτη σύμβαση;

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Κατ’ αρχήν η πρώτη σύμβαση θα εξεταστεί στο πλαίσιο και της Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης, γιατί αυτή είναι η αφετηρία των προβλημάτων, τα οποία οδήγησαν και σε επιλογές ή διαχείριση πράξεων και παραλείψεων μέχρι πρόσφατα, μέχρι το 2009. Το πρόβλημα μας δεν είναι αν αρχίσουμε από το 2002 ή αν αρχίσουμε από σήμερα. Δεν έχουμε κανένα απολύτως πρόβλημα.  Εμείς αντίθετα, είπαμε να αρχίσουμε από τώρα, να επαναλάβουμε τη συζήτηση, τον έλεγχο, την εξέταση, όλων των δεδομένων και να πάμε πίσω μέχρι το 2002 για να δούμε τις προβληματικές πλευρές μιας σύμβασης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ως Υπουργείο κ. Μπεγλίτη θα ζητήσετε νέα στοιχεία από το Άμπου Ντάμπι για να δείτε τις δραστηριότητες της γερμανικής εταιρείας της FERROSTAAL;

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Αυτό, όπως είπε και ο συνάδελφος ο κ. Βενιζέλος χθες στην Επιτροπή της Βουλής, έχει να κάνει μόνο με ένα κομμάτι του όλου θέματος που συζητούμε.      Και αυτό το κάναμε με δική μας πρωτοβουλία, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ζητώντας τη βοήθεια και των Διπλωματικών μας Αρχών στο Αμπού Ντάμπι, για να μην υπάρχει ούτε η παραμικρή σκιά στις σχέσεις μας και με την ABU DHABI MAR και βεβαίως για να απαντηθούν όλα εκείνα τα ζητήματα που σχετίζονται με τη συμμετοχή της FERROSTAAL και τις μεγάλες ευθύνες που είχε στο παρελθόν η FERROSTAAL κατά την υλοποίηση αυτής της σύμβασης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να σας κάνω ένα ερώτημα που φαντάζομαι θα το έχετε ξανακούσει και ίσως είναι και στον κοινό νου. Αυτή η ιστορία λοιπόν οδηγεί σε μια προκαταρκτική Επιτροπή, γιατί υπάρχουν συγκεκριμένες ενδείξεις για τον κ. Άκη Τσοχατζόπουλο την περίοδο 2000-2002. Από κει και πέρα, από το 2002 μέχρι το 2010, που αναλάβατε εσείς και λέτε ότι τα κάνατε όλα καλά, κανείς άλλος ενδιαμέσως δεν κατάλαβε κ. Υπουργέ, από αυτούς που διατέλεσαν Υπουργοί Εθνικής Άμυνας τι γινόταν μέσα στο Υπουργείο; Γιατί ποτέ δεν ψάχτηκε αυτή η υπόθεση;

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Γι’ αυτό πρέπει να ρωτήσετε και τους πολιτικούς προϊσταμένους του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας του παρελθόντος. Εγώ δεν μπορώ να σας απαντήσω γι’ αυτό, παρ’ όλο ότι έχω άποψη για το θέμα μελετώντας σε βάθος όλους τους φακέλους και όλα τα στοιχεία τα οποία βρήκαμε με τον κ. Βενιζέλο μετά τον Οκτώβριο του 2009.  Θέλω να σας πω όμως δυο πράγματα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εννοώ υπάρχουν άλλες σκοτεινές περίοδοι σε αυτά τα χρόνια, που μπορεί να εξηγούν και γιατί δεν ψάχτηκε και νωρίτερα το θέμα;

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Ακριβώς αυτό. Η Ειδική Διαρκής Επιτροπή Αμυντικών Εξοπλισμών και Συμβάσεων θα πάρει αρμοδιότητες της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας με την αλλαγή του Κανονισμού. Ουσιαστικά δηλαδή, η Επιτροπή Εξοπλισμών και Συμβάσεων θα ενδυθεί ένα ρόλο και ανακριτικό, κατά την έννοια του Κανονισμού της Βουλής, πιο ειδικά σύμφωνα με το άρθρο 145 και επόμενα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό θα το κάνει η Επιτροπή. Εγώ ρωτώ εσάς ευθέως με την ευθύτητα που σας διακρίνει. Μέσα λοιπόν σε αυτή τη σειρά ετών βρήκατε σκοτεινά και περίεργα πράγματα μετά την εποχή του Τσοχατζόπουλου; Έχετε διαβάσει όλους τους φακέλους; Τώρα είμαι σίγουρη γι’ αυτό. .

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Με πολύ ειλικρίνεια και με πολύ καθαρότητα, υπάρχουν πτυχές, οι οποίες συνδέονται με πράξεις και παραλείψεις για τις οποίες, αν μας ρωτούσατε σήμερα, ως πολιτική ηγεσία, θα λέγαμε ότι δεν θα τα κάναμε με αυτό τον τρόπο.  Θα ήταν τελείως διαφορετική η προσέγγιση και η διαχείριση του προβλήματος υλοποίησης της σύμβασης του 2000 και βεβαίως της σύμβασης του 2002 για τον εκσυγχρονισμό των παλαιότερων υποβρυχίων.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλά, δεν σας ρωτάει για τη διαχείριση, σας ρωτάει αν υπάρχουν άλλα σκοτεινά σημεία. Δηλαδή εάν ας πούμε η διαχείριση έγινε έτσι γιατί προϋποθέτει κάποια άλλη διαδικασία. Προωθείται κάποια μίζα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί εδώ τώρα κ. Μπεγλίτη παρακολουθούμε με τον κ. Μεϊμαράκη, με τον κ. Καρατζαφέρη ….

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Αυτά δεν μπορεί να τα πει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας σεβόμενη τις θεσμικές διαδικασίες, το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής. Αυτά ας τα αναζητήσει και ας τα βρει η Ειδική Διαρκής Επιτροπή Εξοπλισμών και Συμβάσεων, η οποία, όπως σας είπα, θα εξουσιοδοτηθεί γι’ αυτό το θέμα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πριν τα βρει η Διαρκής Επιτροπή, εδώ έχουμε έναν Πρόεδρο, αρχηγό κόμματος, τον κ. Καρατζαφέρη και έναν πρώην Υπουργό Εθνικής Άμυνας, να λέει ο ένας τον άλλον μπροστάντζα και να του αντιγυρίζει τον χαρακτηρισμό νονό και λαμόγιο.

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Κυρία Μακρή, μου ζητάτε να αξιολογήσω αυτή τη σύγκρουση δυο στελεχών δύο κομμάτων της ευρύτερης συντηρητικής παράταξης. Αντιλαμβάνεστε ότι δεν θα το κάνω.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, αλλά το αντικείμενο που γίνεται αυτός ο καυγάς, υπάρχει ένα υπόβαθρο και αυτό είναι οι εξοπλισμοί της χώρας.

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Να μια ιστορική ευκαιρία να διαλευκανθούν ζητήματα μιας μακράς περιόδου που σχετίζεται με την προμήθεια των υποβρυχίων και το καλύτερο θεσμικό επίπεδο είναι το Κοινοβούλιο και η αρμόδια Επιτροπή.

Εγώ θα ήθελα όμως να σταθώ σε ένα θέμα και στέκομαι ευρύτερα πέρα από τη θεσμική μου ιδιότητα ως Υπουργός Αναπληρωτής Εθνικής Άμυνας. Ένα ζήτημα που έθιξε ο κ. Μεϊμάράκης, το οποίο πρέπει να μας απασχολήσει, γενικότερα, ως πολιτικό ζήτημα.

Εάν αληθεύουν οι κατηγορίες του κ. Μεϊμαράκη, ότι ο πρώην Αρχηγός της ΕΥΠ και νυν βουλευτής του ΛΑΟΣ κ. Κοραντής, αξιοποιεί ή χρησιμοποιεί έγγραφα της ΕΥΠ για αυτές τις υποθέσεις. Καταλαβαίνετε ότι δεν τίθεται μόνο ένα θεσμικό ζήτημα.   Τίθεται ένα μείζον πολιτικό θέμα.  Και αυτό πρέπει να απαντηθεί από τους αρμοδίους. Έχει να κάνει με τους δημοκρατικούς θεσμούς, έχει να κάνει με την πολιτική και θεσμική τάξη πραγμάτων στο πολιτικό μας σύστημα κα Μακρή.

Κι αυτό το θεωρώ πάρα πολύ σημαντικό, το οποίο πρέπει επίσης να διερευνηθεί και να απαντηθεί.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πολλά πρέπει να απαντηθούν, και το «πράκτωρ» και το «εισπράκτωρ» και αν βεβαίως όντως ας πούμε ….

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και η «μπροστάντζα» και το «λαμόγιο», όλα αυτά μαζί.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι. Ο πρώην Διοικητής της ΕΥΠ διοχετεύει πληροφορίες δεξιά και αριστερά ή στο κόμμα του δηλαδή. Είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτό που λέτε και τίθεται και θέμα ασφάλειας.

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Αυτό είναι ζήτημα δημοκρατικής τάξεως.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και θέμα ασφάλειας εγώ θα έλεγα.

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Το έβαλα σε ένα άλλο επίπεδο όπως είδατε. Είναι ένα θέμα δημοκρατικής τάξεως, δημοκρατικής ευαισθησίας.  Πώς ένα στέλεχος μιας   εξαιρετικά ευαίσθητης Υπηρεσίας μπορεί ή δεν μπορεί να αξιοποιεί στοιχεία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι. Δεν έχουμε όμως την πληροφορία ότι το κάνει. Ένα ερώτημα έχουμε από τον κ. Μεϊμαράκη.

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Αυτό είναι προς διερεύνηση, αυτό σας είπα. Εγώ θέτω το δημοκρατικό ζήτημα το οποίο πρέπει να απαντηθεί.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Μπεγλίτη, πάμε λίγο τώρα στην οικονομία γιατί είμαστε σε μια πολύ κρίσιμη εβδομάδα, σε κρίσιμο μήνα για την ακρίβεια. Έχουμε την τρόικα εδώ, έχουμε σε πολύ λίγες μέρες την ανακοίνωση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και των αποκρατικοποιήσεων και έχουμε και μια κοινή διαπίστωση μιας κόπωσης από πλευράς κυβέρνησης. Και σας το λέω με επιείκεια και ευγενικά την κόπωση.

Τώρα, τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Ο κόσμος βοά στο εξωτερικό για αναδιάρθρωση. Θα ανταπεξέλθετε σε αυτές τις συνθήκες ή θεωρείτε, όπως κάποιοι συνάδελφοι σας, ότι και οι εκλογές είναι πάνω στο τραπέζι;

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Βάλατε κρίσιμα ζητήματα που συνδέονται με την επιτυχία του στρατηγικού μας σχεδίου για την υπέρβαση της κρίσης. Θέλω να σας πω ότι λογικό και ανθρώπινο είναι να υπάρχει βιολογική κόπωση σε όλους μας, στα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου και στον Πρωθυπουργό όταν δουλεύουμε με αυτούς τους πραγματικά ξέφρενους ρυθμούς για να αντιμετωπίσουμε κρίσιμα ζητήματα, τα οποία είχαν σωρευτεί εδώ και 40 χρόνια στη χώρα.

Κατά την άποψη μου όμως, δεν υπάρχει ούτε μεταρρυθμιστική κόπωση, ούτε πολιτική κόπωση στην Κυβέρνηση. Γιατί σε αυτούς τους 18-19 μήνες που κυβερνά το ΠΑΣΟΚ έχουν γίνει πολλά σημαντικά βήματα στην κατεύθυνση αλλαγής δομών, διαδικασιών, θεσμών, στη διακυβέρνηση της χώρας, κάτι το οποίο δεν είχε γίνει από την περίοδο της μεταπολίτευσης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτά τα βήματα όμως δεν έχουν πείσει κ. Μπεγλίτη ούτε τις αγορές στο εξωτερικό, ούτε και τους Έλληνες πολίτες εδώ. Γιατί θεωρούν ότι ο λογαριασμός δεν βγαίνει και εσείς δεν έχετε δώσει μια πειστική απάντηση ότι ο λογαριασμός βγαίνει και ότι θα μπορούμε να δούμε ένα φως στο τούνελ το οποίο δεν θα είναι μια νταλίκα που έρχεται κατά πάνω μας.

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Εάν εγκλωβιστούμε σε μία αυστηρά αριθμητική και λογιστική προσέγγιση των πραγμάτων θα μπορούσε να πει κανείς, εδώ σ’ αυτό τον αριθμό πέσατε έξω, στον άλλο πέσατε έξω”. Εδώ πρόκειται όμως για ένα ευρύτερο, συνολικότερο, στρατηγικό σχέδιο που αφορά μεταρρυθμίσεις, που αφορά αλλαγές νοοτροπίας, αλλαγή όλου του οικονομικού και του αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας.

Άρα, λοιπόν, κατά την άποψή μου, είναι απόλυτα φυσικό να υπάρξουν και διαφοροποιήσεις στους στόχους ή στους αριθμούς. Από εκεί και πέρα όμως, αυτό που πρέπει εμείς να κάνουμε, είναι να συνεχίσουμε απαρέγκλιτα, χωρίς εκπτώσεις, χωρίς συμβιβασμούς, χωρίς να ανακόψουμε ταχύτητα και κατεύθυνση, να προχωρήσουμε αυτές τις μεταρρυθμίσεις.  Αυτό πιστεύω θέλει και η κοινωνία. Και αν πολλές φορές η κοινωνία αντιδρά, είναι γιατί εκφέρεται ένας λόγος αντιφατικός. Εγώ θα ήθελα να συνεχίσουμε και θα συνεχίσουμε σ’ αυτή την κατεύθυνση των μεταρρυθμίσεων.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Μπεγλίτη, ακριβώς αυτό ήθελα να σας πω, η κοινωνία αντιδρά, αλλά πρώτα απ’ όλα αντιδρούν τα ίδια τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου. Έχουμε δει τόσες διαφορετικές απόψεις το τελευταίο χρονικό διάστημα επί του μεσοπρόθεσμου ή των αποκρατικοποιήσεων που δείχνει η Κυβέρνηση σαν να πηγαίνει χωρίς πυξίδα. Δεν ξέρει ακριβώς τι θέλει να κάνει;

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Εγώ θέλω από τους συναδέλφους μου στο Υπουργικό Συμβούλιο να εκφέρουμε έναν καθαρό λόγο, ακόμα και ένα λόγο ενστάσεων, προβληματισμού και αμφισβήτησης στο πλαίσιο των θεσμικών οργάνων.  Εκεί θέλω να βλέπω και να ακούω τις τοποθετήσεις, γιατί με ενδιαφέρουν και οι απόψεις των συναδέλφων, αλλά μ’ ενδιαφέρει και η τελική σύνθεση και οι αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου. Εγώ με βάση αυτές κινούμαι ως πολιτικός και ως μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου.

Τώρα το αν εκφέρονται διαφορετικές προσεγγίσεις στα Μέσα Ενημέρωση ερήμην του Υπουργικού Συμβουλίου, εδώ τίθεται ένα ζήτημα και εγώ θέλω να το επισημάνω αυτό.  Γιατί πολλές φορές διαβάζω ή ακούω απόψεις οι οποίες δεν έχουν εκφραστεί στο πλαίσιο του Υπουργικού Συμβουλίου.  Θέλω να είμαι καθαρός και έντιμος επειδή οι καιροί είναι πάρα πολύ δύσκολοι. Πιστεύω ότι ο καθένας πρέπει να τοποθετείται στα θεσμικά όργανα υπερασπιζόμενος την άποψή του, αν θέλετε ακόμα και την αντίδρασή του, αλλά να την εκφράσει.  Το να εκφράζεται και να τα διαβάζουμε εκτός του θεσμικού πλαισίου θεωρώ ότι κι αυτό είναι ένα ζήτημα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα εδώ υπάρχει ένα πρόβλημα κ. Μπεγλίτη. Να το θέσω, υπάρχουν αντιδράσεις μέσα στην Κυβέρνηση, υπάρχουν αντιδράσεις στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, υπάρχουν αντιδράσεις στο συνδικαλιστικό του ΠΑΣΟΚ, πολιτική συναίνεση δεν βλέπω να υπάρχει από τα υπόλοιπα κόμματα στην προσπάθεια που κάνετε, υπάρχουν αντιδράσεις και την κοινωνία.  Μήπως, λοιπόν, θα έπρεπε να τεθεί το θέμα, σας το έθεσε προηγουμένως η Κάτια, να τεθεί το θέμα στο λαό και να πάμε στις εκλογές και να κριθεί εκεί το ζήτημα;

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Το γεγονός ότι εκφράζονται, όπως σας είπα, και διαφορετικές προσεγγίσεις, το θεωρώ απόλυτα υγιές και δημοκρατική υποχρέωση και ευθύνη όλων μας να τοποθετούμαστε συμβάλλοντας στη διαμόρφωση κοινών αποφάσεων και κοινών θέσεων της Κυβέρνησης.  Είμαι απόλυτα βέβαιος, ότι είναι η πρώτη φορά σε κυβερνητικό επίπεδο που γίνεται εξαντλητική συζήτηση επιμέρους νομοσχεδίων και νομοθετικών πρωτοβουλιών της Κυβέρνησης.      Αλίμονο αν δεν υπήρχαν και διαφορετικές προσεγγίσεις. Δεν ζούμε σε ένα περιβάλλον συντεταγμένης πορείας, δεν είμαστε ως Υπουργικό Συμβούλιο ένας λόχος από “αμίλητα στρατιωτάκια” που θα υπακούμε στο οτιδήποτε. Ο καθένας έχει απόψεις.  Το κύριο για μένα είναι μετά τη σύνθεση των απόψεων αυτών και τις τελικές αποφάσεις της Κυβέρνησης να είμαστε όλοι συντεταγμένοι στην υλοποίησή τους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αλλά μετά τις αποφάσεις, το μεταφράζω εγώ κ. Μπεγλίτη αυτό που είπατε, για το μεσοπρόθεσμο και τις αποκρατικοποιήσεις δεν δικαιούται κανείς να διαφωνεί.

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Δεν το συζητώ αυτό και λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης, αλλά και δεν θα ήταν δημοκρατικά και πολιτικά ηθικό όταν παίρνουμε μια απόφαση να αποστασιοποιούμαστε εκ των υστέρων. Δεν το θεωρώ πολιτικά και δημοκρατικά έντιμο και ηθικό.

Από εκεί και πέρα επειδή με ρωτήσατε και δεν θέλω να φανεί ότι δεν απάντησα, δεν πιστεύουμε ότι μέσα από μια διαδικασία εκλογική θα λυθούν τα προβλήματα της χώρας. Η Κυβέρνησή μας έχει δημοκρατική νομιμοποίηση να συνεχίσει αυτή τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια, αυτό τον πραγματικά ιστορικό μεταρρυθμιστικό αγώνα και θα το συνεχίσουμε. Βεβαίως σε όλους εναπόκειται να αναλάβουν τις ευθύνες τους και πέρα από τα στενά κομματικά όρια, αυτό αφορά και στις πολιτικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης, να δούμε ποια είναι τα σοβαρά προβλήματα της χώρας και να συνεισφέρουν και να συμβάλουν όλοι σ’ αυτή την κοινή εθνική προσπάθεια.

Όλοι κρινόμαστε και εμείς ως Κυβέρνηση, αλλά κρίνονται και τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Και δεν είναι καθόλου τυχαίο – επειδή μιλήσατε για αντιδράσεις της κοινωνίας – δείτε τις αντιδράσεις της κοινωνίας απέναντι και στα κόμματα της αντιπολίτευσης.  Και αυτό νομίζω είναι ένα μήνυμα που αφορά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, γενική είναι η απογοήτευση. Κύριε Μπελγίτη σας ευχαριστούμε πολύ.

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Κι εγώ σας ευχαριστώ.

Συνέντευξη ΑΝΥΕΘΑ κ. Π. Μπεγλίτη στο ραδιοφωνικό σταθμό «REAL FM» και στους δημοσιογράφους Α. Κωνσταντάτο – Κ. Μακρή

Κάντε ένα σχόλιο