Δημοσιεύουμε την επιστολή της Πανελλήνιας Ιατρικής Εταιρίας προς τον ΥΕΘΑ με την οποία του ζητούν ενημέρωση για την πιθανή προμήθεια αρμάτων μάχης με θωράκιση εκφυλισμένου ουρανίου. Το ΕΚΕΟ αποτελεί σήμερα τον πιο ειδικό φορέα στον τομέα των όπλων εκφυλισμένου ουρανίου και ευχαρίστως παρέχει πληροφορίες στους ενδιαφερόμενους και τα ΜΜΕ σχετικά με τις επιπτώσεις και τα μέτρα ασφαλείας.

Τα μέλη της Πανελλήνιας Ιατρικής εταιρείας

Προς τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο
Υπουργό Εθνικής Αμύνης

Αθήνα 1 Ιουνίου 2011
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Ελπίζουμε ότι γνωρίζετε τις δραστηριότητες της τιμημένης με Νόμπελ Ειρήνης 1985 Ιατρικής Εταιρείας μας, τις πολλές μας δραστηριότητες για την προστασία των ανθρώπων από την πυρηνική απειλή και τη πολύχρονη συνεργασία μας με τις ελληνικές κυβερνήσεις σε θέματα προάσπισης της ειρήνης, υγείας και περιβάλλοντος.
Πληροφορηθήκαμε ότι οι ΗΠΑ προτίθενται να δωρίσουν στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις μεταχειρισμένο οπλισμό. Ανάμεσά τους και 400 τανκ τύπου Μ1Α1 ABRAMS.
Η Εταιρεία μας γνωρίζει ότι δυστυχώς η Ελλάδα είχε προμηθευθεί στο παρελθόν και χρησιμοποιήσει σε ασκήσεις του ναυτικού οβίδες Απεμπλουτισμένου Ουρανίου, αλλά αργότερα όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις δεσμεύθηκαν και δεν προχώρησαν ξανά σε προμήθεια τέτοιων όπλων.
Επειδή είναι γνωστόν ότι η ανάφλεξη των τανκ Μ1Α1 ABRAMS κατά το πόλεμο του Κόλπου ευθύνεται για τις συνέπειες στην υγεία των αμερικανών βετεράνων και των ιρακινών αμάχων πολιτών λόγω της παρουσίας Απεμπλουτισμένου Ουρανίου στη θωράκισή τους θα σας παρακαλούσαμε:
1) Να μας ενημερώσετε αν πράγματι η Ελλάδα σκοπεύει να προμηθευθεί τα συγκεκριμένα τανκ και σε ποια ποσότητα;
2) Τι είδους πυρομαχικά θα χρησιμοποιηθούν από τα συγκεκριμένα άρματα;
3) Μπορείτε να διασφαλίσετε ότι τα Μ1Α1 ABRAMS δεν πρόκειται να προέρχονται από την σειρά M829 (πχ M829A1, M829A2 κοκ) ;
4) Θα αποκλεισθεί η προμήθεια το τύπου Μ1Α1ΗΑ με θωράκιση Απεμπλουτισμένου Ουρανίου;
5) Ποιοι θα είναι οι σειριακοί αριθμοί των τανκ Μ1Α1 ABRAMS που θα προμηθευθούμε από τις ΗΠΑ;
Γνωρίζουμε ότι η κυβέρνησή σας και εσείς προσωπικά έχετε επιδείξει ενδιαφέρον σε θέματα περιβάλλοντος και στην προάσπιση της υγείας όλων των ελλήνων πολιτών. Γι’ αυτό σας παρακαλούμε να επιδείξετε την απαιτούμενη προσοχή για να μην προμηθευθεί ο ελληνικός στρατός αυτό τον οπλισμό, που θα είναι επικίνδυνος για τους ίδιους τους έλληνες στρατιώτες και για το περιβάλλον της χώρας μας.

Κάντε ένα σχόλιο