Στη Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών της Βουλής παρουσιάσθηκε σήμερα η νέα Δομή Δυνάμεων σε προσωπικό και μέσα από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, τον Αναπληρωτή Υπουργό κ. Πάνο Μπεγλίτη και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, πτέραρχο κ. Ι. Γιάγκο. Ολοκληρώθηκε έτσι η προβλεπόμενη στα άρθρα 72-76 του ν.3883/2010 διαδικασία που έχει στην αφετηρία της την Πολιτική Εθνικής Άμυνας (που εγκρίθηκε από το ΚΥΣΕΑ στις 9.03.2011 μετά από εισήγηση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας) και στο τέρμα της το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Αμυντικών Προμηθειών για την 15ετία 2011-2025.

Η νέα Δομή Δυνάμεων θα εγκριθεί στην επόμενη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ.

Στο πλαίσιο της σημερινής συνεδρίασης ο κ. Βενιζέλος ενημέρωσε την κοινοβουλευτική επιτροπή για την πορεία εφαρμογής της νέας κάθετης δομής διοίκησης στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, ενώ με αφορμή τις ερωτήσεις των μελών της Επιτροπής έγινε μία επισκόπηση των  μεγάλων θεμάτων της αμυντικής πολιτικής.

Όπως τόνισε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας οι νέες οροφές σε προσωπικό και μέσα σχετίζονται άμεσα με την ισορροπία δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή, ενώ η προσπάθεια εκλογίκευσης του τρόπου οργάνωσης και λειτουργίας των Ενόπλων Δυνάμεων είναι συνεχής, με στόχο τη βέλτιστη σχέση κόστους-οφέλους, χωρίς να παραβλάπτεται σε τίποτε η επιχειρησιακή ικανότητα των Ε.Δ. Η προσπάθεια αυτή αφορά πρωτίστως τις συνθήκες στέγασης και υποστήριξης των σχηματισμών, συγκροτημάτων και μονάδων και την όσο γίνεται καλύτερη εστίαση και άρα τον περιορισμό των λειτουργικών δαπανών, που ήδη έχουν περιοριστεί δραστικά σε σχέση με το 2009.

Όπως είχε ήδη ανακοινώσει στη Βουλή ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Εξοπλισμών της επόμενης 15ετίας έχει ως οροφή τα 14,5 δις  ευρώ έτσι ώστε, σε ετήσια βάση, η σχετική  δαπάνη να μην υπερβαίνει το 0,3% του ΑΕΠ.

Κάντε ένα σχόλιο