Η πέμπτη Διάσκεψη Αρχηγών ΓΕΕΘΑ των Βαλκανικών Χωρών, μια σημαντική πρωτοβουλία για την ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας στην περιοχή, διεξήχθη στην Αχρίδα την 8η Ιουνίου 2011 με τη συμμετοχή των 9 ιδρυτικών χωρών (Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Ελλάδα, Μαυροβούνιο, ΠΓΔΜ, Ρουμανία, Σερβία, Τουρκία). Στη Διάσκεψη συμμετείχαν επίσης ως προσκεκλημένοι ο Υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ της Κροατίας, ο Υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ της Σλοβενίας, ο Αντιπρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, ο Διευθυντής της Ευρωπαϊκής Δύναμης των ΗΠΑ και ο Δκτής JFC (Joint Force Command) στη Νάπολη.
Η πρώτη Βαλκανική Διάσκεψη διεξήχθη στη Θεσσαλονίκη τη 18η Απριλίου 2007, η δεύτερη στην Αττάλεια την 7η Ιουλίου 2008, η τρίτη στο Βελιγράδι την 9η Ιουνίου 2009 και η 4η στο Μπρασόβ τη 10η Ιουνίου 2010.
Στη διάσκεψη δόθηκε έμφαση στη σημασία της περιφερειακής στρατιωτικής συνεργασίας και των στενών γειτονικών σχέσεων μεταξύ των Βαλκανικών χωρών, για τη διατήρηση και βελτίωση ενός ασφαλούς περιβάλλοντος στην Περιοχή και στην Ευρώπη.
Οι συμμετέχοντες εξέφρασαν την πεποίθησή τους ότι τα αποτελέσματα των εργασιών της Συντονιστικής Ομάδας και των δύο Υποομάδων της διάσκεψης παρείχαν το αναγκαίο πλαίσιο για μία εποικοδομητική συζήτηση, η οποία αφορά τις προκλήσεις και απειλές ασφαλείας στον 21ο αιώνα, που μπορούν να αντιμετωπιστούν μέσω των κοινών προσπαθειών.
Οι Αρχηγοί ΓΕΕΘΑ εξέφρασαν την εκτίμησή τους για την υποστήριξη, που παρείχαν οι Εκπρόσωποι του ΝΑΤΟ, οι οποίοι με τη σειρά τους υπογράμμισαν τη σημασία της περιφερειακής συνεργασίας.
Η επόμενη Διάσκεψη θα διεξαχθεί στη  Σόφια το 2012.

Κάντε ένα σχόλιο