Ενδεχόμενο ύπαρξης ραδιενεργών βλημάτων στα κοντέινερ που εξερράγησαν προκύπτει μετά την αποκάλυψη του απορρήτου σήματος του State Department το οποίο αναφέρει τα είδη των βλημάτων  μεταξύ των οποίων είναι και τα εξής:

In February 2009, a Member State shared with the Committee the results of an inspection of the cargo of the M/V Monchegorsk, a Cypriot-flagged vessel chartered by the Islamic Republic of Iran Shipping Lines (IRISL).  These inspections revealed arms-related materiel, including items described as “bullet shells,” “Gun H.E. [High Explosive] Full Charge,” “125 mm Gun APFSDS [Armor Piercing Fin-Stabilizing Discarded Sabot]” and “HEAT [High Explosive Anti-Tank].  The ship’s manifest indicated that the cargo was being transferred from Bandar Abbas (Iran) to Lataki (Syria).  This transfer was in violation of paragraph five of resolution 1747 (2007), which states:

Τα βλήματα 125 mm Gun APFSDS είναι φτιαγμένα είτε από Βολφράμιο (Τανγστένιο) είτε από ουράνιο (εκφυλισμένο ουράνιο)

Το κείμενο αυτό, το οποίο, αναρτήθηκε παλαιότερα και από την εφημερίδα τα ΝΕΑ χωρίς φυσικά να αντιληφθεί κανείς τη σπουδαιότητά του. Αν τα στοιχεία του απορρήτου αυτού μηνύματος είναι αλήθεια και αν πράγματι ήταν γνωστά στην Κυπριακή κυβέρνηση τότε το ενδεχόμενο ύπαρξης ραδιενεργών βλημάτων στα κοντέινερς υπήρχε εκεί απλώς δεν μπορούσε κανένας να το αξιολογήσει. Το Ελληνικό Κέντρο Ελέγχου Όπλων εντόπισε το πρόβλημα και από την πρώτη κιόλας μέρα καλεί τους αρμοδίους να κάνουν εξονυχιστικούς ελέγχους ραδιενέργειας. Σύμφωνα με τον Δρ. Πυρηνικό Φυσικό και Διευθυντή του Ελληνικού Κέντρου Ελέγχου Όπλων (Δρ. Θεόδωρο Λιόλιο) “…δεν πρέπει να προκληθεί πανικός διότι το μόνο στοιχείο που έχουμε είναι το απόρρητο αυτό σήμα όμως σίγουρα η ύπαρξη ραδιενέργειας στο νέφος της έκρηξης αποτελεί πλέον ένα όχι απίθανο ενδεχόμενο που πρέπει να εξεταστεί άμεσα. Είτε υπήρχε Βολφράμιο (που δεν είναι ραδιενεργό) είτε ουράνιο που είναι εξαιρετικά τοξικό  και επικίνδυνο”.

Διαβάστε εδώ τη μελέτη που διέταξε ο Στρατηγός Ευάγγελος Φλωράκης για τα βλήματα εκφυλισμένου ουρανίου το 1998
Κατεβάστε και διαβάστε το απόρρητο σήμα του State Department που αφορά τα διατρητικά πυρομαχικά στα κοντέινερς της βάσης “Ευάγγελος Φλωράκης”.

Η αξιοπιστία των απορρήτων αυτών μηνυμάτων δεν μπορεί να αξιολογηθεί από το ΕΚΕΟ και καμία ευθύνη δε φέρουμε για δηλώσεις και αποφάσεις που βασίζονται στα μηνύματα αυτά.

Κάντε ένα σχόλιο