Μέχρι σήμερα το ΕΚΕΟ δεν έχει πάρει κανένα επιστημονικό δεδομένο από σεισμογράφους της περιοχής (δυστυχώς). Όμως αν οι πρώτοι προσεγγιστικοί υπολογισμοί είναι σωστοί δηλαδή ότι  πρόκειται για μία έκρηξη που πλησιάζει την ισχύ του ένα κιλοτόνου ΤΝΤ (ισοδύναμη ισχύ) τότε η σεισμική δραστηριότητα στο σημείο μηδέν πρέπει να ήταν κάπου μεταξύ τρία και τέσσερα της κλίμακας ρίχτερ. Καλούνται οι σεισμολόγοι της Ελλάδας να δώσουν τις μετρήσεις τους στη δημοσιότητα ώστε να αρχίσουμε να περιορίζουμε την ανακρίβεια σχετικά με την ισχύ και την υφή της έκρηξης.

6 Σχόλια “Κύπρος: Σεισμό 3-4 ρίχτερ στο σημείο μηδέν υπολογίζει το ΕΚΕΟ”
 1. Ο/ΗΚωστης λέει:

  εαν δειτε στο βιντεο της εκρηξης που ειναι στο ζυγι θα παρατηρησετε οτι τρεμοπαιζει η καμερα κατα το μπαμ της εκρηξης αρα σιγουρα υπηρξε σεισμικη δραστηριοτητα

 2. Ο/ΗΚωστης λέει:

  παρατηρηστε εδω ποσο τρεμοπαιξει η καμερα που βρισκεται στο αλιευτικο καταφυγιο στο ζυγι (οπως γραφει ενας σε σχολιο του βιντεο)
  δε ξερω τι αποσταση παιζει απο εκει μεχρι το σημειο μηδεν παντως σιγουρα θα ειναι τουλαχιστον 2 χιλιομετρα

  http://www.youtube.com/watch?v=FbyFMzL9kxs

 3. Ο/ΗΚωστης λέει:

  εψαξα να βρω δεδομενα και βρηκα οτι το ευρωπαικο παρατηρητηριο σεισμων εδωσε 3 ριχτερ. ειναι ιδια ωρα ακριβως που αναφερεται και στο βιντεο της εκρηξης. φανταζομαι ομως οτι το ελληνικο κεντρο και το κεντρο της κυπρου θα δωσουν καλυτερη προσεγγιση

  http://www.emsc-csem.org/Earthquake/earthquake.php?id=228639

 4. Ο/ΗΚωστης λέει:

  Λευκωσία: Σε όλα τα σεισμολογικά κέντρα της περιοχής της Νοτιοανατολικής Μεσογείου -και όχι μόνο- το πρωί της περασμένης Δευτέρας 11ης Ιουλίου και ώρα 5:47 και 52 δευτερόλεπτα (ώρα 2:47:52 UTC) κατεγράφη σεισμός της τάξης των 3,2 έως 3,6 Ρίχτερ, με επίκεντρο σημείο που βρίσκεται 20 χιλιόμετρα ανατολικά της Λεμεσού, με συντεταγμένες 34.66 μοίρες Βόρεια και 33.27 μοίρες Ανατολικά, που βρίσκεται 20 χλμ ανατολικά της Λεμεσού, 43 χλμ νοτιοδυτικά της Αραδίππου και 12 χλμ νοτιοανατολικά του Πύργου.

  Ήταν το «σημείο μηδέν», η δολοφονική έκρηξη των 98 εμπορευματοκιβωτίων στη Ναυτική Βάση στο Μαρί, που στο σεισμολογικό Κέντρο του Γεωλογικού Ινστιτούτου Κύπρου κατεγράφη ως σεισμός της κλίμακας των 3,6 Ρίχτερ.

  Ως σεισμός με κλίμακα της τάξης των 3,0 Ρίχτερ παρέμενε καταγεγραμμένος ακόμα και χθες από το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο, με αναφορά στα συγκεκριμένα δεδομένα, αφού δεν υπήρξε προφανώς ενημέρωση ότι επρόκειτο για «ανθρώπινη δραστηριότητα» με βάση τις διαδικασίες επεξεργασίας των σεισμογραφικών δεδομένων, ώστε να γίνει συγκεκριμένη αναφορά.

  Την καταγραφή σεισμού έντασης 3,5-3,6 Ρίχτερ στο Σεισμολογικό Κέντρο της Κύπρου επιβεβαίωσε, κληθείς από τον «Φ» να σχολιάσει τη συμπεριφορά της μεγάλης έκρηξης, ο πρώην προϊστάμενος του Σεισμολογικού Κέντρου Κυριάκος Σολωμής. Σύμφωνα με τον ίδιο, στο περιφερειακό σεισμολογικό δίκτυο -άλλων μεσογειακών και ευρωπαϊκών χωρών- καταγράφηκε ως σεισμός με ένταση της τάξης των 3,2 Ρίχτερ. Σύμφωνα με τον ίδιο, η αρχική επεξεργασία των δεδομένων δίνει καταγραφή δόνησης της τάξης των 3,5 Ρίχτερ. Σεισμός από τη συγκεκριμένη περίπτωση έχει καταγραφεί και στο Σεισμολογικό Κέντρο της Άγκυρας.

  Η δόνηση της γης, που έγινε αισθητή σε πολλές περιοχές στην ακτίνα της έκρηξης, ήταν μόνο ένα μέρος της ενέργειας που απελευθερώθηκε και μετατράπηκε σε σεισμική ενέργεια, αφού μεγάλο μέρος της μετατράπηκε σε θερμική ενέργεια, σε ωστικό κύμα, σε ακτινοβολία, σε ηχητική, σε φως και άλλες μορφές ενέργειας, σημειώνει ο αφυπηρετήσας προϊστάμενος του Σεισμολογικού Κέντρου, Κυριάκος Σολωμής. Το γεγονός ότι επρόκειτο για επιφανειακή δόνηση είναι επίσης χαρακτηριστικό των δεδομένων που συνέλεξαν τα σεισμολογικά κέντρα.

  Ερωτηθείς από τον «Φ» γιατί για στο Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο η έκρηξη παραμένει καταγεγραμμένη ως σεισμικό γεγονός, ο ίδιος ανέφερε πως δεν γνωρίζει αλλά υπάρχουν διαδικασίες με τις οποίες, υπό ομαλές συνθήκες, θα έπρεπε να υπάρξει ενημέρωση και διόρθωση στην καταγραφή σεισμικής δραστηριότητας.

  http://www.philenews.com/el-gr/Eidiseis-Kypros/22/74351

 5. Ο/Ηxxx yyy λέει:

  http://www.emsc-csem.org/Earthquake/earthquake.php?id=228639#scientific

  Author EMSC
  Date/Time UTC 2011/07/11 02:47:52.0
  Distances to cities
  20 km E Lemesos (pop 154,000 ; local time 05:47:52.0 2011-07-11)
  43 km SW Aradippou (pop 13,349 ; local time 05:47:52.0 2011-07-11)
  12 km SE Pyrgos (pop 1,407 ; local time 05:47:52.0 2011-07-11)
  Latitude 34.66 N
  Longitude 33.27 E
  Depth 10.0 Km
  Magnitude ML 3.0
  Region CYPRUS REGION

 6. Ο/Ηgeras λέει:

  ΕΔΩ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΣΕΙΣΜΙΚΟΥ ΓΕΓΟΝΟΤΟΣ 3 ΡΙΧΤΕΡ ΟΠΩς ΚΑΤΑΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΣΕΙΣΜΟΛΟΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
  ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΤΗς ΕΚΡΗΞΗΣ

  http://www.emsc-csem.org/Earthquake/Testimonies/comments.php?id=228639

 7.  
Κάντε ένα σχόλιο