Σχετικά με τη διαχείριση του ατυχήματος στην Κύπρο ο Διευθυντής του Κέντρου Ελέγχου Όπλων στην πρόσφατη σύσκεψη που έγινε στο Υπουργείο Υγείας τόνισε ότι δεν υπήρξε σοβαρότητα στη διαχείριση των πρώτων ημερών του ατυχήματος. Το ΕΚΕΟ πρότεινε ότι ο μόνος ασφαλής τρόπος διαχείρισης και διαλεύκανσης του δυστυχήματος είναι να γίνει πλήρης αναπαράσταση του προκειμένου να γίνουν αντιληπτές όλες οι διαστάσεις των αιτίων και των επιπτώσεων. Τονίσαμε επίσης ότι οι πάσης φύσεως Γάλλοι, Βρετανοί, κλπ αλλοδαποί ειδικοί που κάλεσε η Κυβέρνηση πρέπει να δώσουν τα βιογραφικά τους στη δημοσιότητα προκειμένου να αξιολογηθούν και να ελεγχθούν από τον Κυπριακό Λαό. Αρκετά πια με τίτλους επιτροπών, αυτό που μετράει είναι τα ονόματα των μελών που τις απαρτίζουν, το βιογραφικό τους και η αξιοπιστία τους.

Προτείναμε ακόμη τη διεξαγωγή μιας μεγάλης επιστημονικής έρευνας σχετικά με την έκρηξη η οποία θα έριχνε φως στην υπόθεση και θα πλούτιζε με εμπειρία τόσο τις αρμόδιες υπηρεσίες της Κύπρου όσο και τα πανεπιστήμια της και τους επιστήμονές της. Μας είπαν ότι μόνο ο Πρόεδρος Χριστόφιας μπορεί να εγκρίνει μια τέτοια ερευνητική πρόταση και ότι πρέπει να δούμε τους “κατάλληλους ανθρώπους”.   Όμως, το Ελληνικό Κέντρου Ελέγχου Όπλων δεν επεδίωξε να συναντήσει και δεν συνάντησε κανένα αξιωματούχο εκτός από τον Υπουργό Υγείας που μας κάλεσε ενώ ενημερώνουμε αποκλειστικά τους μόνους κατάλληλους και αρμόδιους ανθρώπους που είναι οι Κύπριοι Πολίτες.

Ζητούμε από τον Κυπριακό Λαό να στηρίξει την πρόταση του ιδρύματός μας για μια ανεξάρτητη επιστημονική μελέτη η οποία θα τεθεί υπό την αιγίδα όλων των κομμάτων της Κύπρου. Στη μελέτη αυτή θα συμμετέχουν επιστήμονες από όλη την Κύπρο ενώ θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί ειδικό λογισμικό και εξοπλισμός που θα αναπαράγει μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών όλα τα σφάλματα και τις παραλείψεις που οδήγησαν στην έκρηξη. Το λογισμικό αυτό μαζί με τον απαραίτητο εξοπλισμό θα αποτελέσει τον πυρήνα εκπαίδευσης των στελεχών της Εθνικής Φρουράς, της Πυροσβεστικής και των συναρμοδίων υπηρεσιών της Κύπρου σε θέματα ελέγχου εκρήξεων, ειδικών όπλων ακόμη και τρομοκρατικών επιθέσεων.

Δεν γνωρίζουμε αν ο Πρόεδρος Χριστόφιας ευθύνεται για το ιστορικό αυτό δυστύχημα όμως γνωρίζουμε ότι θα ευθύνεται αν δεν δημιουργήσει τώρα τις ερευνητικές και εκπαιδευτικές υποδομές για να μη ξανασυμβεί. Με θλίψη και απογοήτευση μάθαμε από τα Κυπριακά Μέσα Ενημέρωσης ότι δημιουργήθηκε μια (ακόμη) επιτροπή για την αξιολόγηση άλλων εγκαταστάσεων αποθήκευσης πυρομαχικών, καυσίμων κλπ στην Κύπρο η οποία απαρτίζεται από ειδικούς και εμπειρογνώμονες του Υπουργείου Άμυνας, της Εθνικής Φρουράς, του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων, του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Δεν έχουμε πεισθεί για την ορθότητα της πράξης αυτής και ρωτάμε την Κυπριακή Κυβέρνηση: Ποιο από τα άτομα αυτά της επιτροπής γνωρίζει έστω και ένα φυσικό νόμο που αφορά τις επιπτώσεις μιας έκρηξης ως συνάρτηση της ισχύος της; Ποιος από αυτούς έχει έστω και λίγες ώρες επιμόρφωσης σε θέματα εκρήξεων μεγάλης ισχύος; Ποιος θα αναλάβει την ευθύνη αν υπάρξει μια άλλη χημική έκρηξη διαφορετικής υφής σε μια άλλη εγκατάσταση της Κύπρου; Γιατί αυτοί που δήθεν επιμόρφωναν τα άτομα αυτά τόσο χρόνια στις διάφορες σχολές αστυνομίας, πυροσβεστικής κλπ δεν ερμήνευσαν την αδυναμία των «ειδικών» να εντοπίσουν τον προφανή κίνδυνο με αποτέλεσμα να παραπληροφορηθεί ο Υπουργός Αμύνης και ο Πρόεδρος Χριστόφιας περί της επικινδυνότητας του φορτίου;

Το Κέντρο Ελέγχου Όπλων εγκάλεσε τους αρμοδίους διότι δεν εφάρμοσαν την πάγια διαδικασία διαχείρισης εκρήξεων μεγάλης ισχύος αποδεικνύοντας την έλλειψη κατάρτισης και εκπαίδευσης τους. Τώρα παρατηρούμε ορισμένους στις διάφορες επιτροπές που συστήνονται με την ταχύτητα του φωτός στην Κύπρο να μηρυκάζουν ορισμένοι ψήγματα των υποδείξεων που κάναμε και των πληροφοριών που δώσαμε.

Δεν κατάλαβαν λοιπόν όλοι οι αρμόδιοι αξιωματούχοι της Ελλάδας και της Κύπρου ποια είναι το επίπεδο της οπλικής μας εκπαίδευσης; Πόσα εδάφη της Κύπρου πρέπει να χαθούν ακόμη; Πόσα αεροσκάφη και ελικόπτερα να πέσουν ακόμη; Πόσες χιλιάδες τόνοι εκρηκτικών πρέπει να εκραγούν ακόμη στην αυλή των Ελλήνων (Ελλαδιτών και Κυπρίων); Πόσες υπογραφές αργυρώνητων αδαών και ανεκπαίδευτων «ειδικών» πρέπει να επικυρώσουν διεφθαρμένα συμβόλαια αγοράς οπλικών συστημάτων που καταρρακώνουν τον προϋπολογισμό του Κράτους;

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας και οι σύμβουλοι του έκαναν ένα ολέθριο λάθος δεχόμενοι ενημέρωση και πληροφόρηση από «διοικητικούς αξιωματικούς» (όπως οι ίδιοι χαρακτήρισαν τους εαυτούς τους) καθώς επίσης ίσως και από πάσης φύσεως γραφειοκράτες που όμως δεν εμφανίζεται το όνομά τους σε επίσημα έγγραφα. Τα άτομα αυτά δικαιολογημένα πλέον δηλώνουν ότι δεν έχουν απολύτως καμία ευθύνη για τις αποφάσεις της Κυβέρνησης που αφορούσαν αυτό το «μικρό όπλο μαζικής καταστροφής».

Η συνεργασία μας με τον τ. Υπουργό Υγείας Δρ. Χρίστο Πατσαλίδη απέδωσε καρπούς από την πρώτη κιόλας στιγμή. Το ίδρυμά μας χωρίς καμία αμοιβή έδωσε στη σύσκεψη που έγινε στο Υπουργείο Υγείας τις σωστές οδηγίες για την διαχείριση του ατυχήματος τόσο στα στελέχη του Υπουργείου Υγείας όσο και στους συναρμόδιους φορείς. Ταχύτατα εκδώσαμε δελτίο τύπου στα Αγγλικά ενημερώνοντας τη διεθνή κοινή γνώμη για την ασφάλεια της περιοχής ώστε να μην επηρεαστεί ο τουρισμός. Πρώτοι προτείναμε την άρση της απαγόρευσης κατανάλωσης τροφίμων ώστε να μην τραυματιστεί η οικονομία της περιοχής ενώ προβήκαμε σε σαφείς υποδείξεις προς το Γενικό Χημείο της Κύπρου ώστε να μην υπάρξουν γκρίζες ζώνες στις μετρήσεις και τα αποτελέσματα.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας και οι σύμβουλοι του θα κάνουν τώρα ένα τεράστιο λάθος αν δεν συμπεριλάβουν το κοινωφελές ερευνητικό κέντρο «Ελληνικό Κέντρο  Ελέγχου Όπλων» στις σχετικές επιτροπές τις οποίες τελικά όπως μαθαίνουμε στελεχώνουν άτομα χωρίς την απαραίτητη σχετική εμπειρία.

Απευθυνόμαστε λοιπόν με παρρησία δημοσίως πρώτα στον Κυπριακό Λαό και ύστερα στον Πρόεδρο Χριστόφια.  Περιμένουμε από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας να συμπεριλάβει στις αρμόδιες επιτροπές και το κοινωφελές ερευνητικό κέντρο «Ελληνικό Κέντρο Ελέγχου Όπλων» ώστε να συμβάλουμε στις διαδικασίες που αφορούν τόσο το πρόσφατο δυστύχημα όσο και στα μέτρα που λαμβάνονται για την αποτροπή της επανάληψής του.

Κάντε ένα σχόλιο