Το ΕΚΕΟ συγκεντρώνει διάφορες πληροφορίες και τις αναδημοσιεύει με επιφύλαξη αν και θεωρούμε τις πηγές μας μάλλον αξιόπιστες. Θεωρούμε ότι η αρχική μας ανάλυση όσον αφορά τα αίτια της έκρηξης επαληθεύεται συνεχώς αποδεικνύοντας την εμπειρία του ιδρύματος μας στην ανάλυση των αιτίων και των επιπτώσεων ειδικών όπλων μεγάλης ισχύος.

Σύμφωνα λοιπόν με εργάτη εργοστασίου της ΑΗΚ η φωτιά άρχισε στις 03:45 και συνεχίστηκε μέχρι τις 05:47:59 που προέκυψε η μεγάλη έκρηξη η οποία και σταμάτησε  το δορυφορικό ρολόι του εργοστασίου σ’αυτή την αποφράδα στιγμή. Στο μεσοδιάστημα υπήρχαν μικροαναφλέξεις που στα νυχτερινά βίντεο που κυκλοφόρησαν φαίνονται από μακριά σαν εκρήξεις αλλά στην πραγματικότητα είναι αναλαμπές που μάλλον συνέβαιναν καθώς προσπαθούσαν να σβήσουν τη φωτιά. Όπως δείξαμε από την αρχή στα βίντεο μας η προσπάθεια να σβήσει μια πυρκαγιά σε υλικό που περιέχει μαγνήσιο προκαλεί υποηχητικές αναφλέξεις (deflagration) που όπως θα δείτε στο βίντεο δεν δημιουργούν εκρηκτικό ωστικό κύμα (detonation) ώστε να τρομάξει και απομακρύνει τους πυροσβέστες. Δείτε ένα απλό πείραμα που δημιουργεί σε μικρή κλίμακα τις ίδιες αναλαμπές που βλέπουμε στα βίντεο που έχουν δει τη δημοσιότητα

YouTube Preview Image

Δείτε στη συνέχεια το βίντεο που μας δείχνει τις αναλαμπές στο σημείο μηδέν πριν την τελική έκρηξη. Προσοχή, δεν ακούγονται εκρήξεις μόνο αναλαμπές
YouTube Preview Image
Κατά συνέπεια αν τα δεδομένα του Ελληνικού Κέντρου Ελέγχου Όπλων είναι σωστά τότε ίσως υπήρξε ένα διάστημα περίπου δύο ωρών όπου τα στελέχη της βάσης και η πυροσβεστική προσπαθούσαν να σβήσουν τη φωτιά χωρίς να έχει εκκενωθεί το διπλανό εργοστάσιο από τους εργάτες βάρδιας ορισμένοι από τους οποίους υποφέρουν ακόμη από συμπτώματα στα αυτιά τους λόγω του ωστικού κύματος.

Το ΕΚΕΟ θεωρεί ότι μέσα στις δύο αυτές ώρες ένα πυροσβεστικό αεροπλάνο θα είχε δώσει τέλος στην τραγική αυτή κατάσταση χωρίς να σκοτωθούν τόσοι άνθρωποι και να κινδυνεύει να καταστραφεί η οικονομία της Κύπρου. Προφανώς οι αξιωματικοί που διαχειρίστηκαν την υπόθεση από την αρχή μέχρι το τέλος δεν είχαν την κατάλληλη εκπαίδευση να αξιολογήσουν τον κίνδυνο και βέβαια δεν ήταν ικανοί να ενημερώσουν σωστά την πολιτική ηγεσία της Κύπρου η οποία έλαβε εσφαλμένες αποφάσεις. Κατά πάσα πιθανότητα αυτό θα είναι και το τελικό πόρισμα της έρευνας που γίνεται αφού αυτή είναι η μόνη αλήθεια, όλα τα άλλα είναι άνευ σημασίας και αποτελούν απώλεια χρόνου και χρήματος.

Σύμφωνα με το Διευθυντή του ΕΚΕΟ ο οποίος διδάσκει πολλά χρόνια τους Κύπριους και Ελλαδίτες αξιωματικούς «Στις Στρατιωτικές Σχολές της Ελλάδας εισέρχονται συνήθως αριστούχοι γεμάτοι ζήλο για τη στρατιωτική επιστήμη και στη συνέχεια μέχρι και τη Σχολή Εθνικής Άμυνας δεν τους δίνουμε την εκπαίδευση που αρμόζει στις ικανότητες και τις δυνατότητες τους» – δήλωσε σήμερα σε Κυπριακούς ραδιοφωνικούς σταθμούς ο Δρ. Θεόδωρος Λιόλιος.

Κάντε ένα σχόλιο