Το υπουργείο Άμυνας ενημέρωσε χθες μετά από επερώτηση του Κόμματος της Αριστεράς (30.03.2011) ότι Γερμανοί στρατιώτες συμμετείχαν στις στρατιωτικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ κατά της Λιβύης.
Το υπουργείο ανακοίνωσε ότι επρόκειτο για στρατιώτες που ανήκουν στο μόνιμο προσωπικό του κεντρικού στρατηγείου του ΝΑΤΟ στη Νεάπολη και ότι οι Γερμανοί επιτελείς συμμετείχαν στο σχεδιασμό, χωρίς να έχουν το δικαίωμα συναπόφασης.

Αντισυνταγματική ή όχι η συμμετοχή;

Ως «αμφισβητήσιμη συνταγματικά» κατήγγειλε την συμμετοχή ο βουλευτής των Πράσινων Κρίστιαν Στρέμπελε υπογραμμίζοντας πως η κυβέρνηση θα έπρεπε να ζητήσει την έγκριση του κοινοβουλίου για τη έμμεση συμμετοχή Γερμανών στρατιωτών στις πολεμικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ κατά της Λιβύης.
Σήμερα μάλιστα ο βουλευτής των Πράσινων απείλησε την κυβέρνηση πως θα προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο για την υπόθεση της έμμεσης συμμετοχής Γερμανών στρατιωτών σε πολεμικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ, σε περίπτωση που δεν αναθεωρήσει τη στάση της.
Ο υπ. Άμυνας Τόμας ντε ΜεζιέρΟ υπ. Άμυνας Τόμας ντε Μεζιέρ
Ο υπουργός Άμυνας Τόμας ντε Μεζιέρ υποστηρίζει ότι η συμμετοχή αυτή συνιστά αυτονόητη υπηρεσία στα κλιμάκια του ΝΑΤΟ και δεν χρήζει «κοινοβουλευτικής
εντολής».
Στο πνεύμα αυτό συμφωνούν και οι Σοσιαλδημοκράτες, διότι, όπως υπογραμμίζει ο Ράινερ Άρνολντ εντεταλμένος της κ.ο. του SPD για την αμυντική πολιτική,
πρόκειται για ‘υπηρεσία ρουτίνας’ που αφορά το επιτελείο του ΝΑΤΟ. Ο Άρνολντ κατηγόρησε όμως την κυβέρνηση Μέρκελ για ανειλικρίνεια, διότι αντί να λάβει μέρος μαζί με τους Δυτικούς συμμάχους στις επιθέσεις του ΝΑΤΟ κατά του Καντάφι, όχι μόνο ψήφισε ‘αποχή’ στο ΣΑ του ΟΗΕ, αλλά άφησε να εννοηθεί ότι δεν συμμετέχει επ’ ουδενί στις πολεμικές επιχειρήσεις.
«Φάρσα» χαρακτήρισε την τακτική της γερμανικής κυβέρνησης στη Λιβύη ο επίσης Σοσιαλδημοκράτης Γκέρνοτ Έρλερ τονίζοντας πως το «τίμημα που πληρώνει τώρα πολιτικά η Γερμανία είναι βαρύ».

Να θυμίσουμε ότι υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας στο ΣΑ του ΟΗΕ είχε δηλώσει εξηγώντας τη γερμανική αποχή ότι διακρίνει «κινδύνους» για χρονοβόρα εμπλοκή σε στρατιωτικές επιχειρήσεις και είχε υπογραμμίζει πως η Γερμανία έχει διδαχθεί από «την πρόσφατη ιστορία ότι οι στρατιωτικές επεμβάσεις δεν συνιστούν λύση».

DPA / DAPD / Bundestag / Βιβή Παπαναγιώτου

Υπεύθ. σύνταξης Ειρήνη Αναστασοπούλου

Κάντε ένα σχόλιο