Στη Σομαλία η ζωή είναι φτηνή και οι τρομοκρατικές επιθέσεις συχνές. Δείτε στο βίντεο μια φρικτή αιματοχυσία σε αποφοίτηση φοιτητών. Στην εμπόλεμη ζώνη της Σομαλίας η ζωή των γιατρών είναι επίσης φτηνή
YouTube Preview Image
Σε εμπόλεμες ζώνες όπως η Σομαλία οι ιατρικές υποδομές και προσωπικό γίνονται όλο και συχνότερα στόχοι στη διάρκεια συγκρούσεων, με αποτέλεσμα να μην λαμβάνουν την απαραίτητη φροντίδα εκατομμύρια ασθενείς ή τραυματίες που χρήζουν νοσηλείας, όπως ανακοίνωσε η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ICRC). Το γεγονός αυτό οφείλεται είτε σε αντίποινα κατά της Διεθνούς κοινότητας είτε σε ληστρικές επιθέσεις κατά των εφοδιοπομπών.
Σε έκθεσή της, η οργάνωση, που έχει ως κύριο μέλημά της την παροχή βοήθειας σε εμπόλεμες καταστάσεις ανά τον κόσμο, παραθέτει 600 περιστατικά επιθέσεων σε 16 χώρες εναντίον γιατρών, νοσοκόμων, ασθενοφόρων και νοσοκομείων από τα μέσα του 2008 μέχρι τα τέλη του 2010. Με τις επιθέσεις αυτές οι πολέμαρχοι εξασθενούν τους στόχους τους αφού εμποδίζουν την περίθαλψη των τραυματισμένων αμάχων πολιτών
«Νοσοκομεία στη Σρι Λάνκα και τη Σομαλία έχουν γίνει στόχο βομβαρδισμών, ασθενοφόρα στη Λιβύη έχουν δεχτεί πυρά, νοσοκόμοι στην Κολομβία σκοτώθηκαν και τραυματίες στο Αφγανιστάν υποχρεώθηκαν να παραμείνουν επί ώρες σε οχήματα που τα είχαν σταματήσει σε σημεία ελέγχου», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Ιβ Ντακόρ, γενικός διευθυντής της οργάνωσης.
Η έκθεση υπογραμμίζει ότι κάποιες από τις επιθέσεις δεν είναι εσκεμμένες, ωστόσο πολλές έχουν ως ξεκάθαρο στόχο ιατρικό προσωπικό. Η πρώτη Συνθήκη της Γενεύης προβλέπει το δικαίωμα των τραυματιών να λάβουν ιατρική φροντίδα και του ιατρικού προσωπικού να κινείται ελεύθερα.
«Το πιο σοκαριστικό εύρημα είναι ότι πολλοί άνθρωποι πεθαίνουν όχι επειδή είναι άμεσα θύματα μίας βομβιστικής επίθεσης», λέει ο δρ. Ρόμπιν Κούπλαντ, επικεφαλής της έρευνας. «Πεθαίνουν επειδή το ασθενοφόρο δεν έφθασε εγκαίρως, γιατί το ιατρικό προσωπικό παρεμποδίζεται από το να κάνει τη δουλειά του, γιατί τα νοσοκομεία είναι και αυτά στόχοι επιθέσεων ή απλώς επειδή το περιβάλλον είναι πολύ επικίνδυνο ώστε να καταστεί εφικτή η παροχή υγειονομικής φροντίδας» προσθέτει ο Βρετανός χειρουργός, ειδικευμένος σε εμπόλεμες περιοχές.
Τα κρούσματα βίας, που συχνά συνοδεύονται από λεηλασίες, έχουν ως αποτέλεσμα οι γιατροί και οι νοσοκόμες να αφήνουν τη δουλειά τους, να εξαντλούνται οι προμήθειες φαρμάκων στα νοσοκομεία ή τα καύσιμα για τη λειτουργία των γεννητριών και να διακόπτονται οι εκστρατείες εμβολιασμού.
Η διεθνής κοινότητα θα έπρεπε να είναι ιδιαίτερα αυστηρή στις ποινές που επιβάλλει σε όποιον επιτίθεται σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό σε εμπόλεμες ζώνες κατατάσσοντας αυτές τις πράξεις αυτόματα στα εγκλήματα πολέμου

ΠΗΓΗ Ναυτεμπορική

Κάντε ένα σχόλιο