ΥΕΘΑ: Εύχομαι κατ΄ αρχήν καλό μήνα. Με ιδιαίτερη συγκίνηση βρίσκομαι εδώ, στην Ελευσίνα στην 355 ΜΤΜ, στην καρδιά της αεροπορικής υποστήριξης, με υψηλού επιπέδου στελέχη της Πολεμικής μας Αεροπορίας. Θέλω να σας πω ότι αισθάνομαι βαθιά συγκίνηση, αλλά και μεγάλη υπερηφάνεια για το έργο που επιτελείτε για την πατρίδα μας, για τον ελληνικό λαό.

Στο επιχειρησιακό επίπεδο κυρίαρχη και θεμελιώδης αρχή των Ενόπλων Δυνάμεων είναι η υπεράσπιση της Εθνικής Άμυνας και της ασφάλειας της χώρας, η εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας στον ελληνικό λαό. Έχουν όμως μια εξίσου μεγάλη εθνική αποστολή, που είναι ο κοινωνικός τους ρόλος.

Θέλω να σας μεταφέρω, από κάθε γωνιά της Ελλάδας, από κοινωνικούς φορείς, από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, από την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, από απλούς πολίτες, τα θερμά συγχαρητήρια, για το έργο που επιτελείτε στις αεροδιακομιδές, όσο και στην αεροπυρόσβεση, σε αυτή την κρίσιμη θερινή περίοδο που διανύουμε.  Και δεν είναι σχήμα λόγου, που επικαλείται ο πολιτικός προϊστάμενος του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για να εκφράσει τα συγχαρητήριά του. Είναι μια ειλικρινής έκφραση αισθημάτων της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, της Κυβέρνησης και όλων των πολιτικών δυνάμεων της χώρας.

Επιτελείτε ένα εξαιρετικό έργο και αυτό φαίνεται εκ του αποτελέσματος που καταγράφεται καθημερινά, μέσα από τον ισχυρότερο συντονισμό με τα συναρμόδια Υπουργεία και τις συναρμόδιες Υπηρεσίες, με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το Πυροσβεστικό Σώμα.

Είμαστε σε στενή συνεργασία με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, για να μπορούμε να ενισχύουμε και να αναβαθμίζουμε τον συντονισμό με το Πυροσβεστικό Σώμα και βεβαίως σε συνεχή συνεργασία με όλα τα στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας, ώστε να αυξάνουμε και να ενισχύουμε την επιχειρησιακή ετοιμότητα της 112 ΠΜ και της 355 ΜΤΜ.

Αγαπητά στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας, δεν είναι πάντα εύκολο αυτό.  Πολύ περισσότερο, όταν διανύουμε μια περίοδο εξαιρετικά δύσκολη, οικονομική και δημοσιονομική συγκυρία.

Ο Διοικητής της 112 ΠΜ αναφέρθηκε σε προβλήματα που γνωρίζει η πολιτική ηγεσία. Επιχειρούμε και επιχειρώ προσωπικά να βρίσκουμε λύσεις κάθε φορά που προκύπτουν προβλήματα ή να σχεδιάζουμε με τέτοιο τρόπο που να αποτρέπουμε προβλήματα.  Πολλές φορές τα προβλήματα οφείλονται σε εξωγενείς παράγοντες, σε αντικειμενικούς παράγοντες, που μας υπερβαίνουν, χωρίς αυτό να θέλει να μειώσει τη δική μας ευθύνη.

Έγιναν αναφορές σε εργοστασιακούς φορείς, όπως είναι η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία και θέλω να σας πω ότι και με τον κ. Αρχηγό σε πολλές συσκέψεις με την ΕΑΒ προσπαθήσαμε να βρούμε λύσεις, πιέζοντας από την πλευρά μου πολιτικά, ώστε να έχουμε εντός του προσδιορισμένου χρονικού διαστήματος διαθέσιμα τα πυροσβεστικά αεροσκάφη.  Και υπάρχουν πολλά άλλα προβλήματα, τα οποία προσπαθούμε να λύσουμε.

Όπως σας είπα, σχετικά με τον κοινωνικό σας ρόλο, η Πολεμική Αεροπορία, αυτή τη στιγμή έχει ένα σοβαρό έλλειμμα στον λειτουργικό προϋπολογισμό της, εξαιτίας της μη καταβολής των χρημάτων από άλλους φορείς στο θέμα της αεροδιακομιδής. Όπως λέω χαρακτηριστικά – και αυτό το κάνουμε και θα το κάνουμε πράξη στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, στις Ένοπλες Δυνάμεις και στην Πολεμική Αεροπορία – η εποχή του «τζάμπα» έχει περάσει.

Κάθε φορέας, ακόμα και δημόσιος φορέας που θέλει τις υπηρεσίες της Πολεμικής Αεροπορίας, θα πληρώνει.  Δεν είναι δυνατόν το ΕΚΑΒ αυτή τη στιγμή να χρωστάει 65 εκατομμύρια στην Π.Α, όπως και άλλοι δημόσιοι φορείς, πολύ περισσότερο όταν γνωρίζουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι προϋπολογισμοί των κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ένα δεύτερο κρίσιμο ζήτημα είναι το μισθολογικό σας. Δεν ήρθα εδώ για να κουκουλώσω ή να στρογγυλέψω τα πράγματα.  Ήρθα εδώ ως πολιτικός υπεύθυνος του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, για να αναδείξω την περίοδο αυτή τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η πατρίδα, αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε και εσείς, που επιτελείτε την αποστολή σας κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες.

Είμαστε σε μια συγκυρία δύσκολη. Το βιώνουμε όλοι και πρέπει να δούμε και εμείς από την πλευρά μας, ο κάθε πολίτης, ο ελληνικός λαός, τι κάνουμε για την πατρίδα μας.

Πέρσι, αγαπητά στελέχη, περάσαμε μια περίοδο που δώσαμε με τον συνάδελφό μου, τότε Υπουργό, τον κ. Βενιζέλο, μια μεγάλη μάχη την οποία κερδίσαμε στο θέμα του πτητικού επιδόματος, του επιδόματος επικινδυνότητας.  Θέλω να σας πω, γνωρίζοντας από μέσα τα πράγματα, ότι εάν κανείς δεν διαπραγματευτεί σκληρά και δεν παλέψει, δεν κερδίζει τίποτα.  Θα συνεχίσω να παλεύω για εσάς και για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, όσο είμαι Υπουργός Εθνικής Άμυνας της χώρας.

Όπως πέρσι δώσαμε αγώνα για το πτητικό επίδομα, έτσι και φέτος, έτσι και του χρόνου, έτσι και κάθε φορά που υπάρχει πρόβλημα θα είμαι δίπλα σας για να μπορέσω, όσο μπορέσω, να συμβάλω, στη μείωση των αρνητικών επιπτώσεων πάνω στο εισόδημά σας.

Μόλις προχθές πέρασε με τροπολογία η μείωση του επιδόματος ειδικής απασχόλησης κατά 20%.  Πρόκειται για μια μείωση που αφορά και πολλά άλλα στελέχη της ευρύτερης δημόσιας διοίκησης, όπως είναι οι γιατροί και οι διπλωμάτες.  Ωστόσο και τώρα ακόμα που μιλάμε, θα προσπαθήσω από την πλευρά μου να αμβλυνθεί αυτή η μείωση πάνω στο μισθολόγιό σας, αναζητώντας τρόπους ώστε να εξισορροπηθεί ο μισθός από την άλλη πλευρά.

Για παράδειγμα, να επιταχύνουμε τις διαδικασίες κατασκευής των σπιτιών, για τα στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας.

Αυτά δεν είναι λόγια. Η ηγεσία σας γνωρίζει πόσο παλεύουμε μαζί για να μπορέσουμε να λύσουμε αυτά τα προβλήματα ή να αποτρέψουμε εξελίξεις που δεν είναι προς όφελος των Ενόπλων Δυνάμεων και ειδικότερα της Πολεμικής μας Αεροπορίας.

Ο Διοικητής σας επίσης μίλησε για το πρόβλημα με τα οδοιπορικά εκτός έδρας, το οποίο γνωρίζουμε.  Αυτά θα διασφαλιστούν στο ακέραιο και σας διαβεβαιώνω γι’ αυτό.  Είτε πρόκειται για τα ένστολα στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας, είτε πρόκειται για το πολιτικό προσωπικό.  Ήδη έχω υπογράψει Κοινή Υπουργική Απόφαση με τον συνάδελφο μου, Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Σαχινίδη, για την επέκταση κατά 20 μέρες των οδοιπορικών, το σχήμα «60+20», για τους πολιτικούς υπαλλήλους. Αλλά και για εσάς, τα στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας, δεν θα υπάρξει καμία απώλεια οδοιπορικών εκτός έδρας σε αυτή την εξαιρετικά κρίσιμη θερινή περίοδο και όσο διαρκέσει αυτή.

Ένα άλλο θέμα που συζητάμε και με τις εισηγήσεις της ηγεσίας της Πολεμικής Αεροπορίας είναι η αντικατάσταση του πεπαλαιωμένου στόλου των Πυροσβεστικών μας.  Ξέρω ότι χρονολογούνται τα CL-215, όπως είπε και ο Διοικητής, από το 1975.  Θα κάνω εισήγηση στο Υπουργικό Συμβούλιο και στο ΚΥΣΕΑ μόλις τελειώσει η θερινή περίοδος, σε συνεργασία με το συνάδελφό μου Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, έτσι ώστε να ανανεώσουμε τον στόλο των Πυροσβεστικών Αεροσκαφών, τουλάχιστον σ’ έναν αριθμό ρεαλιστικό, που θα μπορεί να αντικαταστήσει παλιά πυροσβεστικά αεροσκάφη, ώστε να πάμε σε έναν μερικό εκσυγχρονισμό. Αυτό θα γίνει.  Έχουμε εγγράψει στον Προϋπολογισμό ένα σημαντικό κονδύλι με το οποίο μπορούμε να αντικαταστήσουμε κάποια από τα πυροσβεστικά μας αεροσκάφη.  Ψάχνουμε και έχουμε γι’ αυτά εισηγήσεις από την ηγεσία της Πολεμικής Αεροπορίας, έξυπνες λύσεις, μικρότερων, πιο ευέλικτων, πιο οικονομικών, εξίσου όμως, αν όχι περισσότερο αποτελεσματικών, πυροσβεστικών αεροσκαφών.

Θέλω για μια ακόμη φορά να σας συγχαρώ.  Θέλω να αποτίσω φόρο τιμής σε συναδέλφους  που χάθηκαν κατά την ώρα του καθήκοντος.  Θέλω να πω με την ευκαιρία αυτή ότι η υπεράσπιση της αποστολής σας, το καθήκον σας πάνω απ’ όλα, ορίζει το μέτρο της δικής μας ευθύνης, της δικής μας υποχρέωσης.  Είτε πρόκειται για την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, είτε πρόκειται για την στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, είτε πρόκειται ευρύτερα για τον ελληνικό λαό, οφείλουμε τιμή, οφείλουμε να υπερασπιζόμαστε τις Ένοπλες Δυνάμεις.  Και αυτό κάνουμε, γιατί μας κάνετε υπερήφανους και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.

Ως Υπουργός Εθνικής Άμυνας, εκφράζω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους σας, στις Διοικήσεις σας, στην ηγεσία της Πολεμικής Αεροπορίας και στα στελέχη, ένστολα και πολιτικά, των Ενόπλων Δυνάμεων και της Πολεμικής Αεροπορίας.

Οι καιροί είναι δύσκολοι, η χώρα δεν περνάει εύκολη περίοδο – το αντίθετο θα έλεγα.  Είμαι όμως αισιόδοξος ότι μέσα από την συλλογική εθνική προσπάθεια, μέσα από τις ευρύτερες συναινέσεις των κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων, η χώρα θα βγει από αυτή την μεγάλη κρίση.

Εξάλλου, είμαστε σε μια περίοδο που κανείς πρέπει να αναρωτηθεί, όπως έκανε παλιά ο Πρόεδρος των Η.Π.Α. Τζων Κένεντυ, «τι κάνουμε εμείς για την πατρίδα».  Έρχονται ιστορικές στιγμές, όπου πρέπει να αναρωτηθούμε και να κάνουμε πράξη το «τι κάνουμε εμείς για την πατρίδα» και όχι η πατρίδα για εμάς. Βεβαίως, η ευθύνη και η υποχρέωση της πατρίδας και της Πολιτείας είναι πάντα δεδομένη, είναι στο ακέραιο, είναι διαρκής και συνεχής. Όμως, πολλές φορές, σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές πρέπει και εμείς να συνειδητοποιήσουμε τις δυσκολίες και να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων.

Εύχομαι καλή δύναμη, πάντα ασφαλείς πτήσεις, πάντα με υψηλό το φρόνημα και μη διστάσετε – το λέω στα στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας – να υποβάλετε προτάσεις, ιδέες, προβληματισμούς, διαφωνίες.  Μέσα από έναν ευρύτατο δημοκρατικό διάλογο να λύσουμε τα προβλήματα, με σεβασμό πάντα, στην ιεραρχία, με σεβασμό στους κανόνες πειθαρχίας.

Σας ευχαριστώ πολύ».

Κάντε ένα σχόλιο