Τα ΗΕ προειδοποιούν ότι ο λιμός που πλήττει τη Σομαλία ενδέχεται να αυξήσει δραματικά το κύμα των προσφύγων. Η χώρα πλήττεται όμως ταυτόχρονα και από τον 20ετή εμφύλιο πόλεμο με την ισλαμιστική Αλ-Σαμπάμπ.

YouTube Preview Image

Σήμα κινδύνου εξέπεμψε ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) από τη Γενεύη και το Ναϊρόμπι. Επίκειται ‘βιβλική έξοδος’ από τις περιοχές της Σομαλίας που πλήττονται από το λιμό με κατεύθυνση το Μογκαντίσου και τα σύνορα προς την Κένυα και την Αιθιοπία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του οργανισμού φαίνεται ρεαλιστικό το σενάριο-τρόμου να εγκαταλείψει τις περιοχές του λιμού η συντριπτική πλειοψηφία των Σομαλών. Διότι εκεί δεν υπάρχει υποδομή για την αποτροπή της πείνας, των ασθενειών και του θανάτου.
Μόνον τους δύο τελευταίους μήνες εγκατέλειψαν 220.000 Σομαλοί τις περιοχές της ξηρασίας και του λιμού με κατεύθυνση το Μογκαντίσου. Ο ΟΗΕ υπολογίζει ότι εγκατέλειψαν συνολικά τις περιοχές αυτές γύρω στο ; εκ. άνθρωποι.

Μεγάλο μέρος της ευθύνης για την αδυναμία πρόσβασης προς τους λιμοκτονούντες φέρει η ισλαμιστική οργάνωση Αλ Σαμπάμπ, η οποία παρεμπόδιζε σκόπιμα την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας ή κρατούσε τη μερίδα του λέοντος για τους αντάρτες. Πριν από μερικές ημέρες η Αλ Σαμπάμπ αποφάσισε να εγκαταλείψει την πρωτεύουσα. Η επίσημη εκδοχή είναι ότι ‘αναγκάστηκε’ από τις κυβερνητικές δυνάμεις να υποχωρήσει, αλλά ενδέχεται να πρόκειται για παγίδα της Σαμπάμπ.

Ιδιωτικές εταιρείες μισθοφόρων

Αντάρτες της Αλ-Σαμπάμπ έξω από το ΜογκαντίσουΑντάρτες της Αλ-Σαμπάμπ έξω από το ΜογκαντίσουΠοιές είναι αυτές οι κυβερνητικές δυνάμεις;
Είναι ελάχιστες και καθόλου αξιόμαχες, γι’ αυτό εδώ και χρόνια η σομαλική κυβέρνηση, αλλά ακόμη και ο ΟΗΕ, αντιμετωπίζουν τους ισλαμιστές αντάρτες με εταιρείες παροχής στρατιωτικής βοήθειας, δηλαδή με μισθοφόρους.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το υπουργείο Άμυνας της Σομαλίας δεν γνωρίζει επακριβώς πόσες ξένες εταιρείες μισθοφόρων δρουν στην επικράτειά του.
Ο σύμβουλος του υπ. Άμυνας Ιμάμ Αχμέντ δήλωσε πρόσφατα ότι γνωρίζει «τις σημαντικότερες ιδιωτικές εταιρείες μισθοφόρων», δηλαδή την Saracen International και την Ska Sky & Logistics, αλλά και την CIA, πράκτορες της οποίας δραστηριοποιούνται εδώ και χρόνια στη Σομαλία. Τόσο οι δύο εταιρείες μισθοφόρων, όσο και η CIA εκπαιδεύουν Σομαλούς για τις δυνάμεις ασφαλείας.

Ωστόσο πολιτικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι οι εταιρείες αυτές, και ασφαλώς και η CIA, δεν είναι υπό τον έλεγχο του σομαλικού κοινοβουλίου ή της κυβέρνησης και εξυπηρετούν έτσι και δικά τους συμφέροντα: π.χ. υπάρχουν καταγγελίες ότι οι εταιρείες μισθοφόρων δοκιμάζουν στις περιοχές των ανταρτών νέα όπλα και οπλικά συστήματα, των οποίων τη χρήση απαγορεύει ρητά το διεθνές δίκαιο πολέμου.

Bettina Rühl / Βιβή Παπαναγιώτου

Υπεεύθυνος Σύνταξης: Στέφανος Γεωργακόπουλος

Κάντε ένα σχόλιο