Οι δυνάμεις των αντικαθεστωτικών φαίνεται να προελαύνουν στα ανατολικά της Τρίπολης. Σύμφωνα με πληροφορίες τους, ανακατέλαβαν την Ζαουίγια, όχι όμως και τα διυλιστήρια που ελέγχονται από κανταφικές δυνάμεις, ενώ παράλληλα προωθούνται προς την Τρίπολη. Εάν καταφέρουν οι αντάρτες να αποκλείσουν πλήρως την Τρίπολη και να την αποκόψουν από τον ανεφοδιασμό της, καταλαμβάνοντας πλήρως την Ζαουίγια και την Μπρέγκα, τότε θα έχουμε όντως μια τομή στις εξελίξεις στη Λιβύη.
Μόνον με παραίτηση Καντάφι διαπραγματεύονται οι αντάρτες

Ο Αχμέντ Μπάνι, εκπρόσωπος των εξεγερμένων, δήλωσε ότι στόχος των στρατιωτικών τους επιχειρήσεων είναι να αποκόψουν την Τρίπολη από τη Σύρτη. Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι ήδη έχουν μικρές επιτυχίες στην υλοποίηση του σχεδίου τους.
Απέφυγε όμως να αναφέρει πότε ακριβώς θα αρχίσει η αποφασιστική στρατιωτική επιχείρηση.

Το τελευταίο διάστημα φαίνεται επίσης ότι οι δυνάμεις του Καντάφι έχουν αποδυναμωθεί από τις συνεχείς επιθέσεις του ΝΑΤΟ. Ας μην ξεχνάμε ότι το ΝΑΤΟ έχει πραγματοποιήσει από τον Φεβρουάριο μέχρι σήμερα πάνω από 7.000 αεροπορικούς βομβαρδισμούς σε στρατιωτικές βάσεις και στρατόπεδα. Ουδείς γνωρίζει όμως επακριβώς πόσες δυνάμεις διαθέτει ο Καντάφι που πρόσκεινται στο καθεστώς του.

Σίγουρο ωστόσο είναι ένα: το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο των αντικαθεστωτικών στη Βεγγάζη προετοιμάζει για την «ώρα μηδέν» με απόλυτη μυστικότητα και με μεγάλη αισιοδοξία. Ο εκπρόσωπος των αντικαθεστωτικών Αχμέντ Μπάνι υπογραμμίζει ότι «οι διοικητές των στρατιωτικών μονάδων των εξεγερμένων υπολογίζουν με σφοδρή αντίσταση των κανταφικών στην Τρίπολη», αλλά παράλληλα εκτιμούν ότι «δεν πρόκειται να αγωνιστούν για τον Καντάφι και τα δύο εκατομμύρια κάτοικοι της πόλης, αλλά μόνον οι μισθοφόροι του και οι πιστοί του.»
Ο Καντάφι που έχει αρκετό καιρό να εμφανιστεί, στέλνει ραδιοφωνικά μηνύματα προς τον λαό του και τον καλεί να ρίξει στη θάλασσα τους ‘αποικιοκράτες’ και τα ‘σιχαμερά ποντίκια της αντίδρασης’.

Στο μεταξύ καμία από τις εμπλεκόμενες πλευρές, ούτε οι αντάρτες, ούτε ο Καντάφι, δεν υποχωρούν από τη βασική τους προϋπόθεση για την έναρξη διαπραγματεύσεων: οι μεν εξεγερμένοι ζητούν ως προϋπόθεση για διαπραγματεύσεις την παραίτηση του Καντάφι και της οικογένειάς του πολιτικής εξουσίας, το δε καθεστώς την απαλοιφή αυτού του όρου.

DPA / AFP / Βιβή Παπαναγιώτου

Υπεύθ. σύνταξης: Στέφανος Γεωργακόπουλος

Κάντε ένα σχόλιο