Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.


Ο Ντέιβιντ Κάμερον ανακοίνωσε στη σημερινή έκτακτη συνεδρία της βουλής των Κοινοτήτων σειρά κατασταλτικών μέτρων για την πάταξη της βίας και της δράσης των συμμοριών.
YouTube Preview Image
Εξήγγειλε μάλιστα ότι θα δρομολογήσει τη συμμετοχή του στρατού στην αντιμετώπιση πιθανών βίαιων επεισοδίων για να ενισχύσει την αποτελεσματικότητα της αστυνομίας.

«Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να κυριαρχήσει στους δρόμους η κουλτούρα του φόβου», είπε στην ομιλία του ο Βρετανός πρωθυπουργός, ενώ παραδέχθηκε ότι η παρέμβαση της μητροπολιτικής αστυνομίας τις δύο τελευταίες εβδομάδες ήταν ανεπαρκής.
Οι ζημίες από τις ταραχές υπολογίζονται σύμφωνα με τον Κάμερον σε 200 εκατομμύρια στερλίνες. Γι’ αυτό επιβάλλεται κατά τον Βρετανό πρωθυπουργό η σύσταση κρατικού ταμείου αρωγής για τις κοινότητες και τους δήμους, που υπέστησαν καταστροφές από τους εμπρησμούς και τις λεηλασίες.
Πολιτικοί παρατηρητές επισημαίνουν ότι η διαχείριση αυτής της κρίσης είναι το οριακό σημείο για τον Ντέιβιντ Κάμερον. Είτε θα ενισχύσει την εικόνα του, είτε θα τον κάψει πολιτικά. Η κοινή γνώμη απαιτεί άτεγκτη αντιμετώπιση όλων όσων επί 4 ημέρες έκαψαν και λεηλάτησαν το Λονδίνο και άλλες μεγάλες αγγλικές πόλεις. Εκατό χιλιάδες άτομα υπέγραψαν αίτημα προς της Ντάουνινγκ Στριτ ζητώντας την αφαίρεση των κοινωνικών επιδομάτων όσων κριθούν ένοχοι. Οι πολίτες απαιτούν μηδενική ανοχή σε παραβατικά φαινόμενα, εξ ου και οι σκληρές δηλώσεις όλων των πολιτικών.

Στο μεταξύ οι 371 από τους έως τώρα 880 συλληφθέντες, προσήχθησαν στα πρωτοβάθμια δικαστήρια, τα οποία ειδικά για την περίπτωση λειτούργησαν όλη τη νύχτα. Εκατοντάδες φωτογραφίες δραστών των εκτρόπων έδωσε στην δημοσιότητα η Μητροπολιτική Αστυνομία και οι πολίτες σπεύδουν να δώσουν πληροφορίες.

Στο Μπέρμιγχαμ έλαβε χώρα ολονυκτία 200 φίλων και συγγενών των τριών νέων ασιατικής καταγωγής που σκοτώθηκαν το πρωί της Τετάρτης από αυτοκινητιστή, ενώ προσπαθούσαν να φυλάξουν τα σπίτια τους. Για την εν ψυχρώ δολοφονία κρατείται ένας 32χρονος. Ωστόσο, παρά τις διαβεβαιώσεις για ενίσχυση της αστυνόμευσης, ο Ντέιβιντ Κάμερον αρνείται να ενδώσει σε πιέσεις της αντιπολίτευσης αλλά και του ομοϊδεάτη του δημάρχου Λονδίνου, Μπόρις Τζόνσον για ανάκληση των περικοπών στην Αστυνομία, ύψους 2 δις στερλινών.

Μαρία Καστρισιανάκη, Λονδίνο

Υπεύθ. σύνταξης: Μαρία Ρηγούτσου

Κάντε ένα σχόλιο