Βαθιά δυσπιστία υπάρχει ακόμη 3 χρόνια μετά τον πόλεμο Ρωσίας-Γεωργίας. Οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Γεωργίας διαπνέονται από καχυποψία και ανησυχία. Ο πόλεμος, αν και ολίγων ημερών, άφησε ανεξίτηλα τα σημάδια του. Τα προβλήματα δεν επιλύθηκαν. Δείτε το βίντεο για να θυμηθείτε τον πόλεμο
YouTube Preview Image

Διήρκησε 5 μέρες, αλλά ήταν καταστροφικός και με επιπτώσεις ορατές μέχρι σήμερα. Ο πόλεμος ανάμεσα στη Ρωσία και τη Γεωργία ξέσπασε τέτοιες μέρες προκαλώντας απώλειες εκατοντάδων ανθρώπινων ζωών. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει ουσιαστικά απευθείας αεροπορική επικοινωνία μεταξύ Μόσχας και Τιφλίδας, επικρατεί εμπορικός αποκλεισμός και πολλές φορές σημειώνονται λεκτικές επιθέσεις σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο.

«Ούτε το χέρι να του σφίξω»

Ρωσική βάση στη Ν. ΟσσετίαΡωσική βάση στη Ν. ΟσσετίαΟ πρόεδρος Μεντβέντγιεφ αρνείται μέχρι σήμερα να δεχθεί το γεωργιανό ομόλογο του Σακασβίλι, και εξήγησε το γατί σε μια συνέντευξη που μεταδόθηκε σε δύο ρωσικούς κι ένα γεωργιανό σταθμό. «Έπειτα από διαταγή του σκοτώθηκαν εκατοντάδες συμπατριώτες μου και στρατιώτες της ειρηνευτικής δύναμης» είπε. «Δεν πρόκειται να του το συγχωρήσω. Για μένα δεν είναι άνθρωπος που μπορώ να σφίξω το χέρι. Αργά ή γρήγορα δεν θα είναι πρόεδρος της Γεωργίας, έτσι επιτάσσουν οι πολιτικοί κανόνες. Κι όποιος κι αν γίνει νέος πρόεδρος, θα υπάρξει ευκαιρία να αποκατασταθούν σχέσεις ομαλές και παραγωγικές». Τόσο εύκολο όμως δεν θα είναι. Πολλοί Γεωργιανοί όπως και ο πρόεδρός τους έχουν πεισθεί ότι η Ρωσία παραβίασε τους κανόνες του διεθνούς δίκαιου και κατέλαβε γεωργιανή επικράτεια.
5 μέρες μετά τον πόλεμο ο πρόεδρος Μεντβέντιγεφ αναγνώρισε την Ν. Οσσετία και την Αμπχασία ως ανεξάρτητα κράτη. Από τότε και στις δύο χώρες, που δεν αναγνωρίσθηκαν διεθνώς, σταθμεύουν Ρώσοι στρατιώτες. Το Κρεμλίνο φροντίζει για την οικονομική επιβίωσή τους. Το ότι τα σύνορα μεταξύ τους με τη Ρωσία γίνονται όλο και πιο διάτρητα προκαλεί στη Γεωργία το φόβο, ότι κάποτε θα τις ενσωματώσει.

«Φιλικές και γειτονικές σχέσεις»

Πανηγυρισμοί για την ανεξαρτησία της Ν. ΟσσετίαςΠανηγυρισμοί για την ανεξαρτησία της Ν. ΟσσετίαςΟ πρόεδρος Μεντβέντγιεφ προσπάθησε να καθησυχάσει αυτούς τους φόβους.
«Υπό τις σημερινές συνθήκες δεν υπάρχουν οι νομικές και οι πραγματικές προϋποθέσεις», τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος. «Υπήρχε λόγος που αναγνώρισα την ανεξαρτησία τους. Μου φαίνεται ότι αυτός είναι ο πιο φυσικός δρόμος για την ανάπτυξη καλών φιλικών και γειτονικών σχέσεων μεταξύ Ρωσίας, Αμπχασίας και Ν. Οσσετίας».
Ο Ρώσος πρόεδρος κάλεσε τη Γεωργία να παραδεχθεί τη νέα πραγματικότητα μετά την περιπέτεια που ο Γεωργιανός πρόεδρος έριξε τη χώρα του. «Θα χαιρόμουν, αν οι ηγεσίες της Γεωργίας της Αμπχασίας και την Ν. Οσσετίας κάθονταν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και έκαναν σκέψεις για το πώς μπορεί κανείς να διατηρήσει την ειρήνη και τη νομιμότητα στην περιοχή, κάτι που θα έφερνε τους λαούς πολύ κοντά. Αλλά αυτό είναι δική τους υπόθεση. Αν κάποτε γίνει, θα είμαι ευτυχής. Η Ρωσία δεν θα σταθεί εμπόδιο».
Για το τελευταίο υπάρχουν αμφιβολίες. Τρία χρόνια μετά τον πόλεμο η επίλυση της διένεξης κυρίως σε θέματα ιδιοκτησίας και προσφύγων φαίνεται ακόμα μακρινή…

Nagel/Ειρήνη Αναστασοπούλου
Υπεύθ. Σύνταξης: Μαρία Ρηγούτσου

Κάντε ένα σχόλιο