Το Κέντρο Ελέγχου Όπλων παρατηρεί με προσοχή τις εξελίξεις στην Κύπρο και τις προσπάθειες των αρχών και των πάσης φύσεως επιτροπών να εντοπίσουν τους ενόχους και να αποδώσουν δικαιοσύνη. Όσον αφορά τους στρατιωτικούς επειδή γνωρίζουμε τις διαδικασίες απονομής δικαιοσύνης στα στρατοδικεία πληροφορούμε όλους τους ενδιαφερόμενους ότι ο βαθμός της ενοχής θα κριθεί με απολύτως τυπικό τρόπο. Ειδικότερα, υπάρχουν στρατιωτικά εγχειρίδια που καθορίζουν σαφώς τα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις κάθε στρατιωτικού που εμπλέκεται στο δυστύχημα. Τυπικά, για να υπάρξει ευθύνη πρέπει να έχει παραβιαστεί στρατιωτικός κανονισμός αφού τα σχετικά εγχειρίδια των στρατιωτικών κανονισμών προβλέπουν με απίστευτη λεπτομέρεια όλες τις σχετικές διαδικασίες που έπρεπε να έχουν ακολουθηθεί. Στο ΕΚΕΟ αναλύουμε ήδη τους σχετικούς  κανονισμούς που έχουμε στη βιβλιοθήκη μας και εντοπίζουμε όλα τα σχετικά στοιχεία. Δεν είναι η ώρα του Ελληνικού Κέντρου Ελέγχου Όπλων να δημοσιεύσει τις απόψεις τους περί των ευθυνών. Αφού μέχρι τώρα απέκλεισαν το ίδρυμά μας από τις σχετικές επιτροπές περιμένουμε «ως καθηγητές στο αντικείμενο» όλα τα πορίσματα για να τα αξιολογήσουμε και να τα βαθμολογήσουμε (τόσο αυτά όσο και τους «ειδικούς» που έχουν αναλάβει την εκπόνησή τους).

Για να δώσουμε ένα μικρό μόνο δείγμα της αμέλειας που διαπράχθηκε από τους διαχειριστές των εκρηκτικών ας ψάξουν (αφήνεται ως άσκηση στις επιτροπές!) ποιο στρατιωτικό εγχειρίδιο προβλέπει την ύπαρξη αλεξικέραυνου σε υπαίθριες αποθήκες εκρηκτικών; Μια άλλη άσκηση για τα μέλη των επιτροπών είναι να εντοπίσουν ποιο στρατιωτικό εγχειρίδιο δίνει λάθος αποστάσεις ασφαλείας από αποθηκευμένα εκρηκτικά το οποίο αν χρησιμοποιήθηκε μεταθέτει τις ευθύνες στα Γενικά Επιτελεία της Ελλάδας που εξέδωσαν τους κανονισμούς αυτούς.

Φυσικά αυτά είναι μόνο λίγα απειροστά από τα θέματα που θα ανοίξουμε στο μέλλον. Ασφαλώς λαμβάνουμε συνεχώς στοιχεία και έγγραφα από Κύπριους Πολίτες που διαφωτίζουν συνεχώς τις διαστάσεις του πρωτοφανούς αυτού στρατιωτικού δυστυχήματος. Όποιος έχει έγγραφα, φωτογραφίες και στοιχεία που μπορούν να μας βοηθήσουν παρακαλείται να μας τα στείλει άμεσα με την υπόσχεση διαφύλαξης της ανωνυμίας του.

Το Κέντρο Ελέγχου Όπλων προτίθεται να παίξει ενεργό ρόλο στη διαλεύκανση της υπόθεσης αλλά δεν θα επιτρέψει να ενοχοποιηθούν οι αξιωματικοί πέρα από τις πραγματικές ευθύνες που τους αναλογούν ενώ παράλληλα θα επιδιώξουμε να επιμεριστούν οι ευθύνες σε όσους εμπλέκονται με δίκαιο τρόπο. Θεωρούμε ότι οι ευθύνες δεν περιορίζονται στην Κύπρο αλλά αφορούν άμεσα και την Ελλάδα όπως θα αποδείξουμε στο μέλλον.

Κάντε ένα σχόλιο