Για να γίνει αντιληπτό ότι το υλικό που προκαλούσε τις αναφλέξεις στην ναυτική βάση της Κύπρου ήταν άκαπνη πυρίτιδα δείτε το βίντεο που ακολουθεί. Παρατηρήστε το χρώμα και την ανάφλεξη και θυμηθείτε τα νυχτερινά βίντεο που έχετε δει σχετικά με την έκρηξη στο Μαρί.

YouTube Preview Image

Στην πρώτη καύση του πρώτου βίντεο βλέπετε κοινή πυρίτιδα που βγάζει καπνό και αφήνει υπολείμματα ενώ στη δεύτερη καύση του πρώτου βίντεο βλέπετε άκαπνη πυρίτιδα που δεν βγάζει καπνό και δεν αφήνει υπολείμματα. Στο δεύτερο βίντεο (που ακολουθεί) βλέπετε άκαπνη πυρίτιδα από μικρή απόσταση ώστε να δείτε την υφή της.
YouTube Preview Image
Το υλικό που βλέπετε να αναφλέγεται στα παραπάνω βίντεο (δεύτερη καύση πρώτου βίντεο και δεύτερο βίντεο) είναι η άκαπνη πυρίτιδα που ήταν μέσα στις κονσέρβες, που ήταν μέσα στα ξύλινα κιβώτια που ήταν μέσα στα κονταίνερς. Αυτό το υλικό προκάλεσε την καταστροφή.
Οι αναφλέξεις που βλέπετε (στα δύο βίντεο που δίνουμε) δεν τρόμαζαν τους πυροσβέστες διότι δεν ήταν περιορισμένες (contained) και δεν προκαλούσαν υπερηχητικές εκρήξεις (detonations). Ο εκπαιδευτής στο βίντεο αναφέρεται στις μη περιορισμένες υποηχητικές καύσεις ως conflagrations και στην δεύτερη σκηνή ζητάει από τους θεατές να απαντήσουν αν πρόκειται για υποηχητική καύση (conflagration) η υπερηχητική καύση (detonation) και φυσικά η σωστή απάντηση είναι η πρώτη. Τεχνικά τόσο η υποηχητική όσο και η υπερηχητική καύση είναι εκρήξεις μόνο που η πρώτη ελέγχεται πολύ πιο εύκολα από την δεύτερη και για το λόγο αυτό στα φυσίγγια χρησιμοποιούμε υποηχητικές καύσεις μέσα στη θαλάμη ενώ στις καταστροφές χρησιμοποιούμε υπερηχητική καύση.
Τα θύματα λοιπόν στη ναυτική βάση έβλεπαν την υποηχητική καύση (conflagration) σκόρπιας άκαπνης πυρίτιδας (αυτές οι αναλαμπές που βλέπετε στα βίντεο) μέχρι που η περιορισμένη άκαπνη πυρίτιδα που είχε απομείνει ήταν αρκετά περιορισμένη ώστε να δώσει υπερηχητική έκρηξη (detonation).
Αν δεν γίνει αναπαράσταση της έκρηξης με ηλεκτρονικό υπολογιστή από το Ελληνικό Κέντρο Ελέγχου Όπλων (EKEO) δεν θα μάθουμε ποτέ γιατί υπήρξε μια τελική υπερηχητική έκρηξη και όχι μια μικρότερη που θα σκόρπιζε τα υπόλοιπα κιβώτια μειώνοντας έτσι την καταστροφή (δείτε παλαιότερες αναρτήσεις μας). Το φαινόμενο που προκλήθηκε δεν ήταν το πιθανό και αναμενόμενο! Το EKEO δεν έχει αποκλείσει ακόμη τη δολιοφθορά στη Ναυτική Βάση.

Κάντε ένα σχόλιο