Η αποφασιστική μάχη για την κατάληψη της λιβυκής πρωτεύουσας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Την ίδια στιγμή ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Γκαντάφι βρίσκεται μαζί με την οικογένειά του καθοδόν προς την Αλγερία.
YouTube Preview Image

Συγκλονίστηκε από τις εκρήξεις και τις ανταλλαγές πυροβολισμών τη νύχτα που μας πέρασε η Τρίπολη, και όπως δηλώνουν εκπρόσωποι των εξεγερθέντων η πρωτεύουσα της Λιβύης βρίσκεται υπό τον απόλυτο έλεγχό τους, μάλιστα φέρεται να έχουν πολιορκήσει και το συγκρότημα κυβερνητικών κτηρίων του Μουαμαρ Γκαντάφι,

Εκτός πρωτεύουσας ο Γκαντάφι;

Κατεστραμένο ξενοδοχείο στη ΣαβίγιαΟ τηλεοπτικός σταθμό Αλ Αραμπίγια μετέδωσε ότι οι δυνάμεις των αναρτών έχουν συλλάβει δεκάδες στρατιώτες του Λίβυου προέδρου. Μάλιστα μέλος τη μεταβατικής κυβέρνησης δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό Αλ Τζαζίρα ότι ενδέχεται η πτώση του Γκαντάφι να είναι υπόθεση μερικών ωρών. Σύμφωνα με μη επιβεβαιωμένες πληροφορίες αλλά καλά πληροφορημένες πηγές στη Τρίπολη ο Μουαμάρ Γκαντάφι μαζί με την οικογένειά του φέρεται να είναι ήδη καθοδόν προς τα σύνορα της χώρας του με τη Αλγερία
Ραδιοφωνικός σταθμός των ανταρτών μετέδωσε ότι οι δυνάμεις των εξεγερθέντων έχουν υπό τον έλεγχό τους το διεθνές αεροδρόμιο της Τρίπολης, το στρατιωτικό αεροδρόμιο Μιτίγκα και μια αποθήκη όπλων και πυρομαχικών. Ο κλοιός γύρω από τον Λίβυο πρόεδρο σφίγγει απελπιστικά. Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι ακόμη και η μεγάλη συνοικία Σουκ αλ Ντζούμα της Τρίπολης έχει πέσει στα χέρια των ανταρτών. Οι απώλειες από πλευράς ανταρτών μόνο από τις μάχες στη συνοικία Ταντζούρα ανέρχονται στους 123 νεκρούς, Πολλές απώλειες υπέστησαν και οι στρατιώτες του Γκαντάφι.

«Να φύγει»

Ο Αλί Αουγιαλί, νέος πρέσβης της μεταβατικής κυβέρνησης στις ΗΠΑ εκτιμά ότι ο Γκαντάφι δεν έχει καμιά οδό διαφυγής. «Ο Γκαντάφι χάνει σε κάθε μέτωπο, οι δυνάμεις των ανταρτών έχουν περικυκλώσει ακόμη και την Τρίπολη, κανείς δεν μπορεί να μπει, κανείς δεν μπορεί να βγει, άρα δεν υπάρχει ανοιχτός δρόμος για τον Γκαντάφι προς την γειτονική Τυνησία. Ο Γκαντάφι ζεις τις τελευταίες κρίσιμες μέρες» είπε ο Λίβυος πρέσβης.. Όπως μεταδίδουν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, χιλιάδες Λίβυοι διαδήλωσαν σε συνοικίες της πρωτεύουσας εναντίον του Λίβυου προέδρου παρά τους ακροβολιστές που ήσαν στις στέγες των σπιτιών. Ο Αλί Αουγιαλί θεωρεί ότι τώρα είναι η ύστατη ώρα για τον Γκαντάφι να παραιτηθεί. «Ελπίζω», λέει ο Λίβυος πρέσβης, «ο Γκαντάφι να κάνει έστω και τώρα κάτι καλό για να μείνει θετικά στη μνήμη του λαού του. Οι κακές πλευρές του πολέμου είναι εδώ, το καλό θα ήταν, αν έλεγε σήμερα, θα σας εγκαταλείψω για να μπορέσετε να διαμορφώσετε το μέλλον σας».

“Ελαττώνουμε την στρατιωτική δύναμη του στρατού”

Εκρήξεις από βόμβες και ανταλλαγή πυρών όλη τη νύχτα στην ΤρίποληΕκρήξεις από βόμβες και ανταλλαγή πυρών όλη τη νύχτα στην ΤρίποληΗ γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, στη θερινή συνέντευξη στο δεύτερο δημόσιο τηλεοπτικό σταθμό ZDF κάλεσε τον Λίβυο πρόεδρο να εγκαταλείψει την εξουσία «για να σταματήσει κι άλλη αιματοχυσία». Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλλε δήλωσε ότι κάθε μέρα χωρίς τον συνταγματάρχη Γκαντάφι είναι μια καλή μέρα για τη Λιβύη και τον λιβυκό λαό.
6 μήνες από την έναρξη της εξέγερσης στη χώρα η μάχη για την κατάληψη της πρωτεύουσας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη με τον πρόεδρο της μεταβατικής κυβέρνησης Μουσταφά Αμπντούλ Τζαλίλ να αναφέρει στο Αλ Τζαζίρα ότι οι όλες οι πολεμικές ενέργειες γίνονται σε πλήρη συντονισμό με το Νάτο. Τη δήλωση διέψευσε ο Ρόλαν Λαβουά, Καναδός εκπρόσωπος της Δυτικής Συμμαχίας. «Μειώνουμε απλά την στρατιωτική δύναμη των δυνάμεων του Γκαντάφι για να μην επιτίθενται στον άμαχο πληθυσμό και η αντιπολίτευση αυτό το εκμεταλλεύτηκε» είπε.

Ειρήνη Αναστασοπούλου/dpa/reuters/afp/dw
Υπεύθ. Σύνταξης Βιβή Παπαναγιώτου

Κάντε ένα σχόλιο