Το Κέντρο Ελέγχου Όπλων από την πρώτη στιγμή (πριν τον πρόσφατο ανασχηματισμό) πρότεινε τον κ. Πάνο Μπεγλίτη ως τον πλέον κατάλληλο για τη θέση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας λόγω του ήθους και της μετριοπάθειας που τον διακρίνει, δηλαδή ακριβώς ότι χρειάζεται το στρατιωτικό περιβάλλον του ΥΠΕΘΑ. Δυστυχώς όμως ο νυν ΥΕΘΑ συνεχίζει να παραμένει ουσιαστικά δέσμιος από την ακατανόητη εμμονή του Πρωθυπουργού να μην του αναθέτει αρμοδιότητες. Κάθε προσπάθειά μας να πείσουμε τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΘΑ να εφαρμόσουν τις υφιστάμενες υπουργικές αποφάσεις και τους νόμους του Κράτους προσκρούουν στην ίδια δικαιολογία δηλαδή ότι ο ΥΕΘΑ δεν έχει ακόμη ανάθεση αρμοδιοτήτων. Φυσικά ούτε και ο νέος ΥΦΕΘΑ έχει ανάθεση αρμοδιοτήτων ένα γεγονός που προκαλεί απογοήτευση σε όσους πίστεψαν ότι ο Πάνος Μπεγλίτης θα μπορούσε να διορθώσει τα λάθη του παρελθόντος.

Η μετατροπή του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου σε έναν υπερυπουργό με υπόσταση σκιώδους Πρωθυπουργού που προκαλεί την ήδη διαβρωμένη εξουσία του νυν Πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου δημιουργεί μεγάλη ανησυχία για τη διαχείριση αυτής της εξουσίας. Προς το παρόν ο κ. Πάνος Μπεγλίτης αρκείται στην υπογραφή «αναλήψεων ευθυνών» καθώς και έκδοση διαπιστωτικών αποφάσεων παραιτήσεων και συνταξιοδοτήσεων που υπερήφανα (!) αναρτώνται στην ιστοσελίδα της «διαύγειας». Δεν γνωρίζουμε με ποια αρμοδιότητα κάνει ακόμη και αυτές τις τετριμμένες ενέργειες αφού δεν έχει απολύτως καμία ανάθεση αρμοδιοτήτων από τον Πρωθυπουργό.

Ένα είναι σίγουρο ότι οι υπερεξουσίες του Ευάγγελου Βενιζέλου έχουν ήδη πάρει ανησυχητικές διαστάσεις ενώ η οικονομική παντοδυναμία που έχει πλέον στα χέρια του από το Υπουργείο Οικονομικών πρέπει να χρησιμοποιηθεί με δίκαιο τρόπο. Σε λίγο καιρό ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα ελέγχει όλες τις δομές του κράτους μέσω της κρίσιμης θέσης του ως διαχειριστής των οικονομικών μέτρων. Ο πρωτοφανής αποκλεισμός του νυν ΥΕΘΑ από την Κυβερνητική Επιτροπή δείχνει την ολοκληρωτική δομή που παίρνει πλέον η διαχείριση της εξουσίας μετά τον πρόσφατο ανασχηματισμό.

Ο κ. Πάνος Μπεγλίτης δεν μας έχει αποδείξει ακόμη ότι ο ρόλος του στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας είναι αυτοδύναμος και ανεξάρτητος. Όμως ακόμη δεν έχουμε εγκαταλείψει τις ελπίδες μας ότι αυτός ο μετριοπαθής και σεμνός πολιτικός μπορεί να αφήσει πίσω του μεγαλύτερο έργο από αυτό που μέχρι σήμερα του έχουν επιτρέψει.

Κάντε ένα σχόλιο