Σύμφωνα με την Κυπριακή εφημερίδα «Πολίτης» δύο ποινικές υποθέσεις καταχωρίστηκαν χθες το μεσημέρι ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, με κατηγορούμενους αξιωματικούς της Εθνικής Φρουράς και αφορούν αδικήματα τα οποία σχετίζονται με ενέργειες οι οποίες φέρονται να έγιναν μετά τη φονική έκρηξη στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί, το πρωί της 11ης Ιουλίου.
Η απόφαση για άσκηση ποινικών διώξεων λήφθηκε από τον γενικό εισαγγελέα της Δημοκρατίας, Πέτρο Κληρίδη, ο οποίος τηρείται συνεχώς ενήμερος για την πορεία των ερευνών. Προηγήθηκε η μελέτη των δύο φακέλων που ετοίμασε το ΤΑΕ Αρχηγείου και διαβίβασε στη Γενική Εισαγγελία. Στην πρώτη ποινική υπόθεση, κατηγορούμενοι είναι ο διευθυντής και ο υποδιευθυντής του επιτελικού γραφείου του αρχηγού της Εθνικής Φρουράς. Οι δύο αξιωματικοί αντιμετωπίζουν τρεις κατηγορίες οι οποίες αφορούν τα εξής αδικήματα (για τα οποία το EKEO θα τοποθετηθεί στο μέλλον):

  • Παρεμπόδιση αστυνομικής έρευνας
  • Συνωμοσία προς διάπραξη πλημμελήματος
  • Αμέλεια καθήκοντος

Στη δεύτερη υπόθεση κατηγορούμενος είναι ένας αρχικελευστής. Αντιμετωπίζει κατηγορίες για παρεμπόδιση αστυνομικής έρευνας και για παροχή ψευδών πληροφοριών σε αστυνομικούς. Και στη συγκεκριμένη υπόθεση τα αδικήματα αποτελούν πλημμελήματα

 

Το EKEO αναδημοσιεύει παραπάνω ένα μικρό μόνο απόσπασμα του σχετικού άρθρου (χωρίς τα ονόματα των αξιωματικών και με κάθε επιφύλαξη). Το άρθρο μπορεί να διαβαστεί εδώ.

Είναι πλέον φανερό ότι όλοι οι αξιωματικοί που εμπλέκονται στην τραγική έκρηξη χρειάζονται ειδική νομική και επιστημονική υποστήριξη ώστε να μη καταστούν εξιλαστήρια θύματα. Το EKEO βρίσκεται στο πλευρό όχι μόνο των Κυπρίων πολιτών αλλά και όλων των αξιωματικών προκειμένου να μην τους αποδοθούν ευθύνες που δεν τους αναλογούν.

Κάντε ένα σχόλιο