YouTube Preview Image
Συνεχίζονται στη λιβυκή πρωτεύουσα οι μάχες μεταξύ αντικαθεστωτικών και δυνάμεων του Καντάφι. Οι συγκρούσεις έχουν μεταφερθεί σήμερα στην περιοχή γύρω από το αεροδρόμιο και τη συνοικία Abu Slim

Σύμφωνα με αντικαθεστωτικούς το «90-95 %» της Λιβύης βρίσκεται υπό τον έλεγχό τους. Τα στρατεύματα του Καντάφι ωστόσο συνεχίζουν να προβάλουν αντίσταση ενώ έχουν περικυκλώσει τη Suara, όπως ανακοίνωσε ο συντονιστής των στρατιωτικών επιχειρήσεων των αντικαθεστωτικοί στην περιοχή Senten, Αμντού Σαλέμ. «Εδώ και 3 ημέρες οι αντικαθεστωτικοί ελέγχουν το κέντρο της Suara», είπε. Στο ανατολικό μέτωπο όμως, σύμφωνα με τον ίδιο, συναντούν απροσδόκητα τη σθεναρή αντίσταση των δυνάμεων Καντάφι, γεγονός που δυσκολεύει την προέλασή τους προς την γενέτειρα του τελευταίου, Σίρτι.

Στην Τρίπολη, όπου συνεχίστηκαν να ακούγονται πυροβολισμοί κατά τη διάρκεια της νύχτας, στρατιώτες του Καντάφι άφησαν ελεύθερους 30 περίπου ξένους δημοσιογράφους που κρατούσαν στο ξενοδοχείο Rixos. Προηγουμένως είχαν πέσει θύματα απαγωγής τέσσερις Ιταλοί δημοσιογράφοι που ήταν καθοδόν προς την Τρίπολη. Σύμφωνα με το πρακτορείο Ansa στρατιώτες του Καντάφι ακινητοποίησαν το όχημα που μετέφερε τους δημοσιογράφους και σκότωσαν τον οδηγό.

Εν τω μεταξύ, η αποδέσμευση περιουσιακών στοιχείων της Λιβύης που πάγωσαν τους τελευταίους μήνες αρκετές κυβερνήσεις βρέθηκε στο επίκεντρο συνάντησης εκπροσώπων της ομάδας επαφής στη Ντόχα. Οι αντικαθεστωτικοί ζητούν την αποδέσμευση περίπου 5 δις δολαρίων για ανθρωπιστικούς σκοπούς. Οι εκπρόσωποι θα συναντηθούν σήμερα εκ νέου στην Κων/πολη.

Το θέμα απασχόλησε χθες και το ΣΑ του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Κατά της άμεσης αποδέσμευσης τάχθηκε ο νοτιοαφρικανός πρέσβης στο διεθνή οργανισμό τονίζοντας ότι θα πρέπει να προηγηθεί η απόφαση της Αφρικανικής ‘Ενωσης για την αναγνώριση του εθνικού μεταβατικού συμβουλίου των αντικαθεστωτικών.

Κώστας Συμεωνίδης / AFPD

Υπεύθ. σύνταξης: Βιβή Παπαναγιώτου

Κάντε ένα σχόλιο