Στο έλεος του Υπουργείου Οικονομικών και τις αποφάσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου έχει περιέλθει το πάλαι ποτέ εύρωστο Μετοχικό Ταμείο Στρατού (ΜΤΣ) .  Ειδικότερα, σε  δραματική κατάσταση έχει περιέλθει το Μετοχικό Ταμείο Στρατού (ΜΤΣ). Από την ανακοίνωση του Ταμείου η οποία αναφέρει ότι «Κατεβλήθη προσπάθεια εξεύρεσης χρηματικού ποσού για την καταβολή του μερίσματος Γ’ Τριμήνου 2011, όμως λόγω αντικειμενικής δυσκολίας τούτο δεν κατέστη δυνατό.

Η συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών για εξεύρεση λύσης συνεχίζεται και εκτιμούμε ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα τακτοποιηθεί το θέμα.» αντιλαμβανόμαστε την σοβαρότητα της κατάστασης. Κατά την καταβολή των μερισμάτων του πρώτου και το δεύτερου τρίμηνου του 2010. το Υπουργείο Άμυνας είχε ζητήσει από το υπουργείο Οικονομικών την οικονομική συνδρομή. Είναι ολοφάνερο ότι στο Μετοχικό Ταμείο Στρατού (ΜΤΣ) επικρατεί μια κατάσταση εκτάκτου ανάγκης οι υπεύθυνοι του οποίου δήλωσαν αδυναμία καταβολής των μερισμάτων στους απόστρατους και εκλιπαρούν σε κάθε καταβολή το υπουργείο Οικονομικών να συνδράμει.

Αυτά δηλώνει στη ΒτΕ ο Βουλευτής κ. Μιχάλης Μπεκίρης και ατόπιν αυτών και με δεδομένο ότι η πολιτεία θα πρέπει τουλάχιστον να ενημερώσει έγκυρα και έγκαιρα τους χιλιάδες δικαιούχους οι οποίοι περιμένουν την καταβολή του μερίσματος.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι αρμόδιοι Υπουργοί:

1. Τι ενέργειες προτίθενται να κάνουν σε σχέση με την τρέχουσα καταβολή η οποία έχει καθυστερήσει;

2. Τι σχεδιάζει το Υπουργείο Άμυνας για την μόνιμη λύση του προβλήματος;

3. Σε κάθε περίπτωση εξετάζεται αναδιάρθρωση του συστήματος ώστε να δημιουργηθεί και ένα υγιές μετοχικό ταμείο στρατού, το οποίο δεν θα υποβάλλει σε καθεστώς αβεβαιότητας τους αποστράτους μας;

4. Ποια είναι η πιθανή ημ/νια καταβολής της τρέχουσας δόσης;

Σε απάντησή του το ΥΠΕΘΑ δηλώνει τα εξής

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας κλήθηκε να διαχειριστεί μία κατάσταση στον τομέα των Μετοχικών Ταμείων των Ενόπλων Δυνάμεων, με δομικά, διαρθρωτικά και κυρίως διαχειριστικά προβλήματα, που επιβάρυναν τη λειτουργία τους για πάρα πολλά χρόνια με ελλείμματα και παροχές χωρίς την ύπαρξη των ανάλογων πόρων.

Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας αναζήτησε την πιο αποτελεσματική λύση για τον εξορθολογισμό της λειτουργίας του ΜΤΣ, ώστε να αποφευχθεί η πλήρης κατάρρευσή του και η ρευστοποίηση της περιουσίας του και επεξεργάσθηκε ένα συνολικό σχέδιο σταθεροποίησης, εξυγίανσης και ανάκαμψής του. Το σχέδιο αυτό αφορά και τα άλλα δύο μετοχικά ταμεία των Ενόπλων Δυνάμεων, το ΜΤΑ και το ΜΤΝ.

Η πληρωμή του μερίσματος στους δικαιούχους του ΜΤΣ ενεργείται κάθε τρίμηνο προκαταβολικά, με προγραμματισμένη ημερομηνία καταβολής του την 5η ημέρα των μηνών Ιανουαρίου, Απριλίου, Ιουλίου και Οκτωβρίου.

Οι κατά καιρούς προκύπτουσες καθυστερήσεις στην καταβολή του, οφείλονται αποκλειστικά στην αδυναμία του ΜΤΣ να καλύψει την εν λόγω δαπάνη από δικά του έσοδα και στις κατόπιν τούτου προβαίνουσες ενέργειες του, προκειμένου να εξασφαλισθεί το σχετικό ποσό από το Υπουργείο Οικονομικών, διαδικασία που ακολουθήθηκε και για την καταβολή του μερίσματος Γ΄ τριμήνου τρέχοντος έτους. Έχει ήδη εξασφαλισθεί το απαραίτητο ποσό για το μέρισμα του Γ΄ τριμήνου και η καταβολή του θα γίνει στις 26 Ιουλίου 2011.

Επισημαίνεται ότι το ΜΤΣ θα περιέλθει σε αδυναμία πληρωμής του μερίσματος στους δικαιούχους του (περίπου 62.000 στρατιωτικοί συνταξιούχοι) στην περίπτωση που το Υπουργείο Οικονομικών παύσει να καλύπτει την σχετική δαπάνη, με το δεδομένο της παρακράτησης, από 1-1-2010, των ασφαλιστικών εισφορών των μετόχων του Ταμείου (Σ.Ξ.-ΕΛ.ΑΣ), συμψηφιστικά με μέρος της οφειλής του ΜΤΣ προς αυτό, καθόσον οι εν λόγω εισφορές αποτελούν κατά κύριο λόγο τα έσοδά του. Το υπόλοιπο της οφειλής του ΜΤΣ προς το Υπουργείο Οικονομικών ανέρχονταν την 31 Μαΐου 2011 σε 134.272.427,54 Ευρώ.

Βασική προτεραιότητα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας είναι ο εξορθολογισμός και η σταθεροποίηση του ΜΤΣ με τη ρύθμιση εξόφλησης των χρεών του, ακολούθως ο εκσυγχρονισμός όλων των ταμείων για τη μη δημιουργία νέων χρεών και τελικά  η απόκτηση ισχυρής βιωσιμότητας, έτσι ώστε να προχωρήσει σταδιακά η μετατροπή τους σε ισχυρά επικουρικά ταμεία προς όφελος των ασφαλισμένων.

Κάντε ένα σχόλιο