Πάνος Μπεγλίτης, Κώστας ΣπηλιόπουλοςΌπως έχουμε τονίσει στο παρελθόν οι υπουργοί πρέπει να αντιλαμβάνονται πως όταν λαμβάνουν παράνομες αποφάσεις επιβαρύνεται το Ελληνικό Δημόσιο και δημιουργούνται υποψίες απιστίας η παράβασης καθήκοντος. Αυτός είναι εξ’ άλλου και ο ρόλος της πολιτικής ηγεσίας και των νομικών συμβούλων της δηλαδή να διαφυλάττουν το Δημόσιο Συμφέρον. Όμως είναι αδύνατο ένας Υπουργός Εθνικής Άμυνας να έχει νομική άποψη ο ίδιος για όλα τα θέματα του ΥΠΕΘΑ. Την ευθύνη αυτή την έχουν οι νομικοί του σύμβουλοι οι οποίοι εισηγούνται για όλα τα θέματα που υπογράφει η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ. Κατά ένα περίεργο τρόπο ποτέ δεν έχει αναζητηθεί (ποινική η αστική) ευθύνη από τους νομικούς συμβούλους που έχουν εισηγηθεί στο παρελθόν λανθασμένα η ακόμη έχουν παραπλανήσει τους υπουργούς σε αποφάσεις που ζημίωσαν το Ελληνικό Δημόσιο.

Πάντα υπάρχουν εκατοντάδες φάκελοι για διεκπεραίωση στα γραφεία των υπασπιστών και διευθυντών του ΥΠΕΘΑ και πάντα γίνονται σφάλματα (ενδεχομένως δολίως).  Η ελλειπής στελέχωση του γραφείου Νομικού Συμβούλου του Κράτους (ΝΣΚ) έχει ως αποτέλεσμα ο θεσμοθετημένος νομικός έλεγχος του κράτους που εκφράζεται μέσω του Παρέδρου του ΝΣΚ στο ΥΠΕΘΑ να μη μπορεί να καλύψει όλα τα θέματα του ΥΠΕΘΑ. Κατά συνέπεια παγίως οι υπουργοί διορίζουν τους δικούς τους νομικούς συμβούλους οι οποίοι διενεργούν νομικούς ελέγχους στις υποθέσεις του ΥΠΕΘΑ αλλά και αναλαμβάνουν διάφορες νομικές υποθέσεις του πολιτικού τους προϊσταμένου. Στο παρελθόν υπήρξαν ακατάλληλοι νομικοί σύμβουλοι υπουργών εθνικής άμυνας που εισηγήθηκαν θετικά για αποφάσεις που ζημίωσαν το Δημόσιο με τεράστια ποσά κυρίως λόγω αποζημιώσεων που οφείλονται σε αγωγές τρίτων κατά του Δημοσίου. Έχουμε δημοσιεύσει πολλές τέτοιες περιπτώσεις ενώ συνεχώς (ακόμη και σήμερα) η Διεύθυνση Οικονομικού του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΔΟΙ/ΓΕΣ) δεσμεύει ποσά για να καλύψει τις αποζημιώσεις αυτές (δείτε παρακάτω την πιο πρόσφατη).

Το Ελληνικό Κέντρο Ελέγχου Όπλων όπως προβλέπεται από το καταστατικό του αξιολογεί και δημοσιεύει τις υποθέσεις που αφορούν ζημίες του ΥΠΕΘΑ από παράνομες αποφάσεις και εξετάζει τον ενδεχόμενο δόλο τόσο στο νομικό έλεγχο όσο και στην ίδια την υπογραφή των αποφάσεων. Αναμφισβήτητα η μεγαλύτερη τρύπα στον προϋπολογισμό του ΥΠΕΘΑ προκαλείται από τις ίδιες τις αποφάσεις των υπουργών που βασίζονται στον πλημμελή νομικό έλεγχο των νομικών τους συμβούλων και όχι από τις πραγματικές και πάγιες ανάγκες του υπουργείου.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι οι σημερινοί άξιοι νομικοί σύμβουλοι του ΥΕΘΑ και του ΥΦΕΘΑ δείχνουν να έχουν όλα τα εχέγγυα και πεδίο δόξης λαμπρό ενώπιον τους ενώ το EKEO θα συνεχίσει να ενημερώνει τους Έλληνες Πολίτες για τις εισηγήσεις και τις αποφάσεις των νομικών αυτών συμβούλων.

Download (, Unknown)

Ένα σχόλιο στο “Οι Νομικοί Σύμβουλοι του ΥΠΕΘΑ και οι Ευθύνες τους”
 1. Ο/Ηφορολογούμενος πολίτης λέει:

  Σίγουρα οι ευθύνες προσωποποιούνται και αποδίδονται κάποια στιγμή. Με άσυλο ή όχι. Επίσημα ή ανεπίσημα.Με κόκκινη ή ροζ κάρτα. Με ψήφο, με φτύσιμο ή με απαξίωση.Σε πλατείες και δρομάκια. Σε πολιτείες και χωριά.
  Τί γίνεται με τα “βύσματα” κύριε Υπουργέ? Μήπως ο στρατός δεν ήταν πάντα ο πρώτος διδάξας ? Τί γίνεται με αυτούς που χρησιμοποιούν καταχρηστικά την στρατιωτική ιδιότητα τους? Τι γίνεται με το νόμο του Βενιζέλου που πήγε να βάλει τάξη στις μεταθέσεις ? Τι γίνεται με αυτούς που ” χαριστικά – βυσματικά ” διατηρούνται στις μεταθέσεις τους 5 και πλέον έτη, με “κοινωνικούς” λόγους ακόμα και σε βάρος συναδέλφων τους που φορτώνονται τις υπηρεσίες – βάρδιες τους? Τί γίνεται με τον φορολογούμενο πολίτη που πληρώνει έμπειρες νοσηλεύτριες να το “ξύνουν” σε Ραντάρ ? Μήπως ο (όποιος) Υπουργός κύριος Μπεγλίτης θα πρέπει να ξεκινήσει την “πάταξη” όχι των συνταξιούχων – στρατιωτικών αλλά της νοοτροπίας του βύσματος και της σπατάλης πολύτιμων ανθρωπίνων πόρων, εν όψη της δύσκολης οικονομικά εποχής για όλους μας?

  Είτε ζούμε κοντά στο Σύνταγμα είτε στο Ξυλόκαστρο καλούμαστε να πληρώσουμε τα παράγωγα της θητείας όλων όσων παίρνουν τέτοιες αποφάσεις.

  Μην σας φαίνεται περίεργο το ότι δεν μας αρέσει. Βάλτε τάξη στο χάος των βυσμάτων και μετά ζητήστε να επωμιστούμε ως φορολογούμενοι τα έξοδα.
  Αλλιώς μιλάμε για υποκρισία και προσπάθεια διαχωρισμού των λειτουργών της Δημόσιας μηχανής και κατάχρηση της στρατιωτικής ιδιότητας εκ μέρους ορισμένων και με την ανοχή όλων.

  ΚΑΙ ΑΥΤΗ Η ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΣΗΣ ΓΙΑ ΦΤΥΣΙΜΟ…
  ΚΑΙ ΔΕΝ ΥΠΑΧΕΙ ΑΣΥΛΟ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΓΙΑ ΚΑΝΕΝΑΝ…
  ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΚΟΚΚΙΝΗ ΚΑΡΤΑ…

  Τι κάνετε λοιπόν Κύριε Υπουργέ ? Δεν αντέχει η κοινωνία των φορολογουμένων να πληρώνει άλλο… βύσματα.

  Με την προσήκουσα τιμή,
  Ο καταβάλλων (με επιφύλαξη) τα φράγκα, φορολογούμενος πολίτης

 2.  
Κάντε ένα σχόλιο