Πάνος Μπεγλίτης, Κώστας ΣπηλιόπουλοςΌπως έχουμε τονίσει στο παρελθόν οι υπουργοί πρέπει να αντιλαμβάνονται πως όταν λαμβάνουν παράνομες αποφάσεις επιβαρύνεται το Ελληνικό Δημόσιο και δημιουργούνται υποψίες απιστίας η παράβασης καθήκοντος. Αυτός είναι εξ’ άλλου και ο ρόλος της πολιτικής ηγεσίας και των νομικών συμβούλων της δηλαδή να διαφυλάττουν το Δημόσιο Συμφέρον. Όμως είναι αδύνατο ένας Υπουργός Εθνικής Άμυνας να έχει νομική άποψη ο ίδιος για όλα τα θέματα του ΥΠΕΘΑ. Την ευθύνη αυτή την έχουν οι νομικοί του σύμβουλοι οι οποίοι εισηγούνται για όλα τα θέματα που υπογράφει η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ. Κατά ένα περίεργο τρόπο ποτέ δεν έχει αναζητηθεί (ποινική η αστική) ευθύνη από τους νομικούς συμβούλους που έχουν εισηγηθεί στο παρελθόν λανθασμένα η ακόμη έχουν παραπλανήσει τους υπουργούς σε αποφάσεις που ζημίωσαν το Ελληνικό Δημόσιο.

Πάντα υπάρχουν εκατοντάδες φάκελοι για διεκπεραίωση στα γραφεία των υπασπιστών και διευθυντών του ΥΠΕΘΑ και πάντα γίνονται σφάλματα (ενδεχομένως δολίως).  Η ελλειπής στελέχωση του γραφείου Νομικού Συμβούλου του Κράτους (ΝΣΚ) έχει ως αποτέλεσμα ο θεσμοθετημένος νομικός έλεγχος του κράτους που εκφράζεται μέσω του Παρέδρου του ΝΣΚ στο ΥΠΕΘΑ να μη μπορεί να καλύψει όλα τα θέματα του ΥΠΕΘΑ. Κατά συνέπεια παγίως οι υπουργοί διορίζουν τους δικούς τους νομικούς συμβούλους οι οποίοι διενεργούν νομικούς ελέγχους στις υποθέσεις του ΥΠΕΘΑ αλλά και αναλαμβάνουν διάφορες νομικές υποθέσεις του πολιτικού τους προϊσταμένου. Στο παρελθόν υπήρξαν ακατάλληλοι νομικοί σύμβουλοι υπουργών εθνικής άμυνας που εισηγήθηκαν θετικά για αποφάσεις που ζημίωσαν το Δημόσιο με τεράστια ποσά κυρίως λόγω αποζημιώσεων που οφείλονται σε αγωγές τρίτων κατά του Δημοσίου. Έχουμε δημοσιεύσει πολλές τέτοιες περιπτώσεις ενώ συνεχώς (ακόμη και σήμερα) η Διεύθυνση Οικονομικού του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΔΟΙ/ΓΕΣ) δεσμεύει ποσά για να καλύψει τις αποζημιώσεις αυτές (δείτε παρακάτω την πιο πρόσφατη).

Το Ελληνικό Κέντρο Ελέγχου Όπλων όπως προβλέπεται από το καταστατικό του αξιολογεί και δημοσιεύει τις υποθέσεις που αφορούν ζημίες του ΥΠΕΘΑ από παράνομες αποφάσεις και εξετάζει τον ενδεχόμενο δόλο τόσο στο νομικό έλεγχο όσο και στην ίδια την υπογραφή των αποφάσεων. Αναμφισβήτητα η μεγαλύτερη τρύπα στον προϋπολογισμό του ΥΠΕΘΑ προκαλείται από τις ίδιες τις αποφάσεις των υπουργών που βασίζονται στον πλημμελή νομικό έλεγχο των νομικών τους συμβούλων και όχι από τις πραγματικές και πάγιες ανάγκες του υπουργείου.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι οι σημερινοί άξιοι νομικοί σύμβουλοι του ΥΕΘΑ και του ΥΦΕΘΑ δείχνουν να έχουν όλα τα εχέγγυα και πεδίο δόξης λαμπρό ενώπιον τους ενώ το EKEO θα συνεχίσει να ενημερώνει τους Έλληνες Πολίτες για τις εισηγήσεις και τις αποφάσεις των νομικών αυτών συμβούλων.

Download (, Unknown)

Κάντε ένα σχόλιο