Η επίσκεψή μου στο Ισραήλ και οι συναντήσεις που έχω εντάσσονται στο πλαίσιο της στρατηγικής της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού για την περαιτέρω ανάπτυξη και εμβάθυνση των διμερών σχέσεων Ελλάδας και Ισραήλ σε όλα τα επίπεδα και στη βάση του αμοιβαίου συμφέροντος και ενδιαφέροντος.

Η επίσκεψη μου συμπίπτει βέβαια με μια συγκυρία εξαιρετικά δύσκολη στην ευρύτερη περιοχή. Ήδη μου δόθηκε η ευκαιρία να συζητήσω με τον ομόλογό μου Υπουργό Άμυνας κ. Μπάρακ τις διμερείς αμυντικές σχέσεις και να υπογράψουμε επιχειρησιακό μνημόνιο στρατιωτικής και αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών με σαφείς στόχους και χρονοδιαγράμματα.  Θέλουμε αυτή τη σχέση μεταξύ των δυο χωρών και στο πλαίσιο το στρατιωτικό και στο αμυντικό. Και οι δυο χώρες έχουμε ένα υψηλό επίπεδο τεχνολογίας και τεχνογνωσίας και μπορούμε να συνεργαστούμε στο πλαίσιο των Ένοπλων Δυνάμεων και στο πλαίσιο των αμυντικών μας βιομηχανιών, του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, στη βάση συμπαραγωγής και μεταφοράς τεχνολογίας και τεχνογνωσίας.

Η συζήτηση με τον κ. Μπάρακ ήταν πολύ ενδιαφέρουσα όπως και σήμερα με τον Πρωθυπουργό, κ. Νετανιάχου, με τον οποίο συναντήθηκα και συνομιλήσαμε για μια ώρα και για τις διμερείς σχέσεις και για τις ευρύτερες εξελίξεις στην περιοχή. Κοινή είναι η διαπίστωση από τις συναντήσεις μου ότι υπάρχει η πολιτική βούληση της Κυβέρνησης και των πολιτικών δυνάμεων για την ανάπτυξη των σχέσεων με την Ελλάδα.

Την ανάπτυξη αυτή δεν τη βλέπουν ως μια συγκυριακή προοπτική αλλά ως στρατηγική επιλογή. Είναι στρατηγική επιλογή και για την ελληνική Κυβέρνηση.  Άρα, γίνεται αντιληπτό ότι και οι δυο χώρες έχουν την πολιτική βούληση να διαμορφώσουν μια σταθερή στρατηγική σχέση σε όλα τα επίπεδα και βεβαίως συγκεκριμένα στον τομέα της Άμυνας και της στρατιωτικής συνεργασίας.

Ασφαλώς και είμαστε ανήσυχοι για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και αυτό το συζήτησα τόσο με τον Υπουργό Άμυνας, τον κ. Μπάρακ όσο και με τον Πρωθυπουργό, τον κ. Νετανιάχου. Θα έχω την ευκαιρία να το συζητήσω και με τον Υπουργό Εξωτερικών, κ. Λίμπερμαν και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Πέρες.  Φοβάμαι ότι η “αραβική άνοιξη” που δημιούργησε πολλές προσδοκίες υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και με μια ευρύτερη διεθνή πρωτοβουλία να εξελιχθεί σε “αραβικό χειμώνα” και να δημιουργήσει φυγόκεντρες δυνάμεις, άρα να συμβάλλει στην αποσταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής.  Κάτι που θα πλήξει και τα συμφέροντα της χώρας μας, της Ελλάδας, μιας χώρας που έχει ζωτικά συμφέροντα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Με το Ισραήλ είμαστε εταίροι και μπορούμε να γίνουμε στρατηγικοί εταίροι και δυο πυλώνες σταθερότητας και ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.  Άρα γίνεται αντιληπτή η σημασία της Ανάπτυξης των σχέσεων μας με το κράτος του Ισραήλ.

Συζητήσαμε επίσης τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από τις διμερείς σχέσεις Ισραήλ και Τουρκίας και αναφερθήκαμε εκτενώς στις απειλές της Τουρκίας για τις έρευνες στην ΑΟΖ που θα ξεκινήσουν μετά τις 20 Σεπτεμβρίου, όπως επίσης είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε και για το Παλαιστινιακό, εν όψει της προσφυγής της Παλαιστινιακής αρχής στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Σε αυτό θέλω να πω την Εθνική θέση αρχής. Υποστηρίζουμε τη δημιουργία ενός δημοκρατικού, ανεξάρτητου, βιώσιμου Παλαιστινιακού κράτους, με βάση τα σύνορα του 1967 και βεβαίως διαπραγματεύσεις μεταξύ των δυο πλευρών που πρέπει να γίνουν. Ένα Παλαιστινιακό κράτος που μπορεί να συνυπάρχει και να συμβιώνει δίπλα δίπλα με το κράτος του Ισραήλ, του οποίου βεβαίως πρέπει να σεβαστούμε και να υποστηρίξουμε τις ανησυχίες για την ασφάλεια του. Θέλουμε ένα Ισραήλ ασφαλές. Θέλουμε ένα σταθερό Ισραήλ, γιατί είναι πόλος σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή. Βεβαίως η Ελλάδα, ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα συμβάλλει στη συνδιαμόρφωση της κοινής θέσης της ΕΕ.  Εάν δεν υπάρξει κοινή θέση της ΕΕ στη Γενική Συνέλευση για το Παλαιστινιακό, θα εξετάσουμε όλες τις εναλλακτικές δυνατότητες και θα προσεγγίσουμε το θέμα με το μέγιστο δυνατό ρεαλισμό. Γιατί αυτό που μας ενδιαφέρει ως χώρα είναι να προωθήσουμε τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή, να λυθεί το Παλαιστινιακό, αλλά να μη δημιουργηθούν νέες αποσταθεροποιητικές συνθήκες στην περιοχή.

Γι αυτό καλούμε άμεσα στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Παλαιστινιακής αρχής και της Κυβέρνησης του Ισραήλ. Οι δυο πλευρές πρέπει να καθίσουν στο τραπέζι και να διαπραγματευθούν σοβαρά όλο το πλαίσιο επίλυσης του Παλαιστινιακού ζητήματος.

Κάντε ένα σχόλιο