Κυψελοχώρι - Καστροφή ΠυρομαχικώνΠλήθος κατοίκων του Κυψελοχωρίου επικοινώνησε αυθόρμητα με το Ελληνικό Κέντρο Ελέγχου Όπλων προκειμένου να ζητήσουν επιστημονική υποστήριξη σχετικά με την πιθανή καταστροφή πυρομαχικών στην περιοχή τους. Ειδικότερα όπως θα δείτε στην επιστολή και τις υπογραφές που ακολουθούν οι κάτοικοι της περιοχής γνωρίζοντας την επιστημονική δραστηριότητα του ιδρύματος εξουσιοδότησαν το EKEO να διερευνήσει το θέμα και να τους ενημερώσει σχετικά με την επικινδυνότητα των δραστηριοτήτων αυτών του Στρατού Ξηράς στην περιοχή τους. Προς επίρρωση της εντολής εξουσιοδότησης τους απέστειλαν πλήθος υπογραφών στο Διευθυντή του ιδρύματος τις οποίες και αναρτούμε. Ο Δρ. Θεόδωρος Λιόλιος υποσχέθηκε ότι το Κέντρο Ελέγχου Όπλων θα επικοινωνήσει τόσο με το Γενικό Επιτελείο Στρατού όσο και με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας προκειμένου να συλλέξει όλα τα απαραίτητα στοιχεία για το θέμα που έχει ξεσηκώσει τους κατοίκους. Υπάρχουν πολλά ενδεχόμενα και σενάρια τόσο όσον αφορά την εταιρία που ανέλαβε το έργο όσο και τις ιδιαιτερότητες του έργου αυτού.
Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής των κατοίκων της περιοχής καθώς και ορισμένες από τις υπογραφές τους με τις οποίες εξουσιοδοτούν το ίδρυμα να αναλάβει το ρόλο του επιστημονικού πραγματογνώμονα.

Προς το Διευθυντή Ελληνικού Κέντρου Ελέγχου Όπλων
Καθηγητή Δρ. Θεόδωρο Λιόλιο
Αξιότιμε κύριε Διευθυντά

Στο Δήμο Τεμπών ανήκει και το Δ.Δ Κυψελοχωρίου. Είναι ένα μικρό, ήσυχο χωριό. Οι κάτοικοι ασχολούνται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Τα τελευταία χρόνια έχουν έρθει νέοι άνθρωποι στο χωριό, έχουν κτισθεί καινούργια σπίτια, όπως και στα γύρω χωριά για να ζήσουν μια ήσυχη ζωή σε καθαρό περιβάλλον.
Αυτά μέχρι πρόσφατα. Την τελευταία μέρα του Αυγούστου μάθαμε ότι συγκεκριμένη εταιρία που ασχολείται σε θέματα αμυντικής τεχνολογίας ζητάει ανθρώπους για εργασία στο στρατόπεδο ΠΑΠ (πυρομαχικών), το οποίο βρίσκεται δίπλα στο χωριό. Αυτό μας έβαλε σε υποψίες. Την άλλη μέρα εθεάθησαν μεγάλα στρατιωτικά οχήματα και πολιτικές νταλίκες με πυρομαχικά, συνοδεία αστυνομικής δύναμης.
Σε συνάντηση κατοίκων του χωριού με το διοικητή της μονάδας τους είπε πως πρόκειται απλά για μεταφορά υλικού. Σε επαφές με δημοτικούς συμβούλους κανείς δεν γνώριζε τίποτα. Μέσα στο στρατόπεδο έχει ανοιχθεί μεγάλη πομώνα και γίνονται έργα εκσκαφής. Από έγκυρες πηγές μάθαμε ότι την Πέμπτη 8-9-2011 θα ξεκινήσουν οι ανατινάξεις βλημάτων από τη συγκεκριμένη εταιρεία στο στρατόπεδο. Επειδή δεν θέλουμε να βρεθούμε προ τετελεσμένων γεγονότων, επιβλαβών για μας, παρακαλούμε για τη βοήθειά σας. Σας εξουσιοδοτούμε να μας εκπροσωπήσετε ενώπιον του Υπουργού Εθνικής Άμυνας και του Αρχηγού ΓΕΣ, προκειμένου να πάρετε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες(επιστημονικές-τεχνικές), ώστε να μες υποβάλετε την επιστημονική άποψη του ιδρύματος σας, περί της επικινδυνότητας των ως άνω δραστηριοτήτων.

Η πρόεδρος της κοινότητας Κυψελοχωρίου
Περιβαλλοντολογική Ομάδα Συκουρίου
Οικολογική ομάδα Συκουρίου
Κάτοικοι της περιοχής

Κυψελοχώρι Καταστροφή Πυρομαχικών
Κυψελοχώρι καταστροφή πυρομαχικών

Κάντε ένα σχόλιο