Πάνος Μπεγλίτης ΑεροπορίαΣε απάντηση στο δημοσίευμα της εφημερίδας “ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ” της 22.10.2011 με τίτλο “Κόβει από ανταλλακτικά για να δώσει οδοιπορικά” του δημοσιογράφου κ. Γ. Τσακίρη, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Πάνος Μπεγλίτης απέστειλε στη Διεύθυνση της εφημερίδας την παρακάτω επιστολή:

“Αγαπητή κα. Αδάμ,

Προκαλεί, τουλάχιστον, απορία το περιεχόμενο του δημοσιεύματος στην εφημερίδα σας, στο φύλλο της 22.10.2011 με την υπογραφή του δημοσιογράφου κ. Γ. Τσακίρη, το οποίο είναι παντελώς ανακριβές και παραπλανητικό, σε ότι αφορά στην κάλυψη των αναγκών συντήρησης και προμήθειας ανταλλακτικών αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας. Επειδή για λόγους δεοντολογίας και ενημέρωσης των αναγνωστών σας θέλω να γνωρίζετε ποια είναι η πραγματικότητα, σας αναφέρω τα εξής:

Η μεταφορά του ποσού των 4 εκατ. ευρώ έγινε για να καλυφθούν επιτακτικές ανάγκες καταβολής οδοιπορικών εξόδων στο σύνολο του στρατιωτικού και του πολιτικού προσωπικού της Πολεμικής Αεροπορίας, αφού προηγουμένως καλύφθηκαν στο 100% οι απαιτήσεις συντήρησης και προμήθειας των αναγκαίων ανταλλακτικών.

Το ποσό μεταφέρθηκε, λόγω μικρής απορρόφησης των κωδικών 1325 και 0863 του Προϋπολογισμού του ΓΕΑ, καθόσον οι ανάγκες καλύφθηκαν, είτε από πιστώσεις παλαιότερων χρηματικών ενταλμάτων, είτε με την ενεργοποίηση συμβάσεων, μέσω του συστήματος F.M.S. Πριν γίνει η μεταφορά εξασφαλίσθηκαν οι απαιτούμενες πιστώσεις για την υλοποίηση 100 περίπου επιμέρους συμβάσεων, που αφορούν στη συντήρηση αεροσκαφών και προμήθεια ανταλλακτικών, ενώ προβλέφθηκε και ικανή πίστωση για τυχόν έκτακτες ανάγκες.

Επίσης, για τη συντήρηση αεροσκαφών και προμήθεια ανταλλακτικών έχουν ενεργοποιηθεί 2 συμβάσεις F.M.S., ύψους 133 εκατ. ευρώ, που καλύπτουν τις ανάγκες για την επόμενη τριετία, με εξασφαλισμένες πλήρως τις απαιτούμενες πιστώσεις. Επιπλέον για τη συντήρηση των κινητήρων αεροσκαφών F-16 ενεργοποιούνται 3 συμβάσεις, συνολικού ποσού 332,4 εκατ. Ευρώ. Για τις συμβάσεις αυτές έχω ενημερώσει, ήδη, την αρμόδια Διαρκή Επιτροπή εξοπλιστικών προγραμμάτων και συμβάσεων της Βουλής, η οποία και γνωμοδότησε, με μεγάλη πλειοψηφία, θετικά. Οι συνολικές απαιτούμενες πιστώσεις, ύψους 465,4 εκατ. Ευρώ έχουν, πλήρως, εξασφαλιστεί.

Η συντήρηση και υποστήριξη των υπαρχόντων μέσων της Πολεμικής Αεροπορίας, αλλά και των άλλων Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα, για την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, στο πλαίσιο της συνετής διαχείρισης και της ορθολογικής αξιολόγησης των επιχειρησιακών προτεραιοτήτων.

Ο συντάκτης του σχετικού δημοσιεύματος θα όφειλε, ως διαπιστευμένος δημοσιογράφος του Υπουργείου μας, να διερευνήσει, στο όνομα της δεοντολογίας και της ανάδειξης της αλήθειας, με μεγαλύτερη προσοχή, θέματα που είναι εξαιρετικά ευαίσθητα. Δυστυχώς δεν το έκανε. Αντίθετα για μια ακόμη φορά, παρουσιάζει μια εικόνα για τις Ένοπλες Δυνάμεις, που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Κρίμα για τους αναγνώστες σας, για τις προσπάθειες που καταβάλλουν, σε δύσκολες συνθήκες, τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και για τον ελληνικό λαό, που χρηματοδοτεί, με θυσίες την εθνική άμυνα.

Και επειδή γνωρίζω, κυρία Διευθύντρια, την ειλικρινή ευαισθησία σας για τα εθνικά θέματα, να μου επιτρέψετε να πω ότι κάποιοι, εκτός της χώρας, χαίρονται με τέτοια δημοσιεύματα. Ευτυχώς όμως, που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματική κατάσταση.

Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, θα ήθελα να σας παρακαλέσω να δημοσιεύσετε την απαντητική μου επιστολή για την αποκατάσταση της αλήθειας και την αποτροπή λανθασμένων εντυπώσεων και μηνυμάτων.

Με τιμή

Πάνος Μπεγλίτης”

Τα σχόλια δεν επιτρέπονται.