Τι σημαίνει χρεωκοπία της Ελλάδας – Ο ρόλος της Γαλλίας
Δημοσιευμένο από EKĖO στην κατηγορία ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ, Ετικέτες: Γαλλία, Οικονομικά Θέματα, Πτώχευση Ελλάδας, χρεωκοπία ΕλλάδαςΣε μια ωριαία συνέντευξη – χείμαρρο ο Νικολά Σαρκοζί θέλησε να εξηγήσει ότι στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ δεν υπήρχαν άλλα περιθώρια για τη σωτηρία της Ελλάδας, του ευρώ, αλλά και την αποτροπή μιας παγκόσμιας κρίσης και όχι απλώς την αποφυγή της χρεωκοπία της Ελλάδας.
Στο τηλεοπτικό του διάγγελμα ο Γάλλος πρόεδρος προσπάθησε επίσης να διασκεδάσει μια υποψία που κερδίζει έδαφος, ότι η Ελλάδα κοστίζει ακριβά και στη Γαλλία.
Εξήγησε ότι έως τώρα η Γαλλία έχει δανείσει στην Ελλάδα 11,5 δις με τόκο γύρω στο 5% που όχι μόνο δεν της έχουν κοστίσει, αλλά της έχουν αποφέρει κέρδος 200 εκατ.
Μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας η Γαλλία θα εγγυηθεί με 25 δισεκατομμύρια επιπλέον, ώστε να μπορέσει η Ελλάδα να δανεισθεί με λογικό τόκο, αφού σήμερα έχει φθάσει το 25%, ενώ για τη Γαλλία είναι 3%.
Εάν η Ελλάδα τηρήσει τις υποχρεώσεις της, η βοήθεια αυτή υπό τη μορφή εγγυήσεων δεν θα κοστίσει τίποτα στη Γαλλία, υπογράμμισε ο πρόεδρος, απαντώντας στις πιεστικές ερωτήσεις των δημοσιογράφων γιατί έπρεπε οπωσδήποτε να βοηθηθεί η Ελλάδα, ενώ θα μπορούσε να αφεθεί και να βγει από τη ευρωζώνη;
«Εάν δεν καταλήγαμε σε μια απόφαση», απάντησε, «θα είχαμε την επομένη τη χρεοκοπία μιας χώρας, την κατάρρευση του τραπεζικού της συστήματος, την απερίγραπτη κατάσταση 10 εκατομμυρίων Ελλήνων χωρίς νόμισμα να συναλλάσσονται μεταξύ τους με το πάρε-δώσε προϊόντων. Θα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με το φαινόμενο του ντόμινο που θα συμπαρέσυρε και άλλες χώρες αλλά και το ευρώ. Μα το ευρώ είναι η καρδιά της Ευρώπης, χωρίς αυτό παύει και η ίδια να υπάρχει», κατέληξε ο Γάλλος πρόεδρος. Ούτε στο μεσαίωνα δεν υπήρχε το σύστημα ανταλλαγής προϊόντων αφού η μέθοδος αυτή ίσχυε στην προϊστορική εποχή.
ΠΗΓΗ DW
Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι
Υπεύθ. σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου