Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: «Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα την Πρόεδρο της «Δημοκρατικής Συμμαχίας» κα Ντόρα Μπακογιάννη για το ενδιαφέρον που εκδηλώνει για τα θέματα των Ενόπλων Δυνάμεων και γενικότερα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Όπως θα θυμάστε είναι η δεύτερη φορά που επισκέπτεται το Υπουργείο και την ευχαριστούμε για αυτό. Θεωρώ υποχρέωση πολιτική, δημοκρατική και εθνική, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας να ενημερώνει τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, ιδιαίτερα μάλιστα όταν πρόκειται για ζητήματα εξαιρετικής εθνικής ευαισθησίας που συνδέονται με την εθνική άμυνα, την εθνική ασφάλεια, αλλά και την γενικότερη θέση της χώρας μας στην ευρύτερη περιοχή μας.

Είχα την ευκαιρία, είχαμε την ευκαιρία ως πολιτική ηγεσία, να ενημερώσουμε την κα Πρόεδρο για όλα τα ζητήματα που αφορούν σήμερα στην λειτουργία των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως επίσης είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις για τις εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Ενημέρωσα την κα Μπακογιάννη για τα επιχειρησιακά θέματα των Ενόπλων Δυνάμεων και τις αποφάσεις που έχουμε λάβει, για να στηρίξουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη οικονομική, δημοσιονομική και κοινωνική συγκυρία και την διαβεβαίωσα για το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων, για την επιχειρησιακή ετοιμότητα και αποτελεσματικότητα των Ενόπλων Δυνάμεων. Δεν είναι ένα ρητορικό σχήμα αυτό. Είναι μια πραγματικότητα και θέλω να διαβεβαιώσω, με την ευκαιρία αυτή, τον ελληνικό λαό, ότι πρέπει να αισθάνεται ασφαλής. Έχουμε ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις, οι οποίες, παρά την οικονομική κρίση, στέκονται στο ύψος της εθνικής τους αποστολής, στο ύψος των περιστάσεων.

Ενημέρωσα, επίσης, την κα Μπακογιάννη για μια σειρά μέτρων που έχουμε λάβει στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για να περιορίσουμε, αν θέλετε, το κόστος των μέτρων που έχουμε λάβει, στο πλαίσιο της ευρύτερης οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης. Επεσήμανα ότι σε αυτή την κρίση όλοι πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας, όλοι μετέχουμε των θυσιών κατά τρόπο δίκαιο και αναλογικό. Κανείς δεν εξαιρείται από τις θυσίες. Στα ζητήματα όμως ιδιαίτερα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, υπάρχουν σταθερές κόκκινες γραμμές που καμιά οικονομική και δημοσιονομική κρίση δεν πρόκειται να επηρεάσει αρνητικά. Αναφέρομαι στην επιχειρησιακή ετοιμότητα και στην καθημερινή λειτουργία των Ενόπλων Δυνάμεων. Εξορθολογισμός των αμυντικών δαπανών δεν σημαίνει άμβλυνση του αξιόμαχου, του ηθικού και της επιχειρησιακής ετοιμότητας. Να είστε βέβαιοι ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις στέκονται στο ύψος της εθνικής τους αποστολής, στο ύψος του εθνικού καθήκοντος. Θέλω μέσα από την συνάντηση μας να διαβεβαιώσω τον ελληνικό λαό ότι τα χρήματά του σε αυτή την εξαιρετικά επώδυνη συγκυρία δεν πάνε στράφι για τις Ένοπλες Δυνάμεις. Πιάνουν τόπο, έχουν ανταπόδοση στην εθνική άμυνα και ασφάλεια της χώρας, στην υπεράσπιση των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και βεβαίως έχουν ανταπόδοση στον αυξημένο κοινωνικό ρόλο των Ενόπλων Δυνάμεων. Θέλω να πω, επίσης, και το θεωρώ σημαντικό, ότι συμφωνήσαμε να είμαστε σε συνεργασία με την «Δημοκρατική Συμμαχία», με την κα Μπακογιάννη και τους συνεργάτες της, να ανταλλάσουμε απόψεις για τα θέματα του Υπουργείου. Οι προτάσεις, οι απόψεις και οι προβληματισμοί είναι ευπρόσδεκτοι σε ένα Υπουργείο που έχει, πάντα, ανοιχτές τις πόρτες για τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων.

Ντ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ο στόχος της επίσκεψης είναι διττός. Ο πρώτος ήταν να ζητήσουμε μια ενημέρωση σε βάθος και ευχαριστώ πάρα πολύ τον υπουργό Εθνικής Άμυνας και την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων για την ενημέρωση που μας έκανε. Κατά την άποψη της Δημοκρατικής Συμμαχίας παρά το ότι το ενδιαφέρον της ελληνικής κοινής γνώμης δεν είναι αυξημένο, οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή μας πρέπει να μας οδηγήσουν σε μεγαλύτερη εγρήγορση και προσοχή διότι οι εξελίξεις αυτές δεν είναι ό,τι καλύτερο μπορεί να συμβεί αυτό τον καιρό στην περιοχή.

Ο δεύτερος λόγος της επίσκεψής μας ήταν να συζητήσουμε με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας την οικονομική κατάσταση του έμψυχου δυναμικού των Ενόπλων Δυνάμεων. Εδώ πρέπει να σας πω ξεκάθαρα την άποψη μας. Δεν έχουμε καμία αμφιβολία για τα δημοσιονομικά προβλήματα της χώρας. Είμαστε δε και το τελευταίο κόμμα το οποίο θα λαϊκίσει, εντός του ελληνικού Κοινοβουλίου. Ξέρουμε όμως ότι εδώ πρέπει να υπάρξει μια ιεράρχηση στόχων. Κατά την άποψη της Δημοκρατικής Συμμαχίας είναι πάρα πολύ σημαντικό θέμα το ηθικό των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, προσθέτω, για τη θωράκιση της χώρας. Πιστεύουμε λοιπόν ότι στο νέο ειδικό μισθολόγιο το οποίο θα έρθει προς συζήτηση στη Βουλή και το ξεκαθάρισα αυτό στον κύριο υπουργό θα μας έχει συμμάχους για να φτάσει ο έλληνας αξιωματικός και υπαξιωματικός τουλάχιστον να έχει μια αξιοπρεπή διαβίωση. Είναι αδιανόητο άνθρωποι οι οποίοι καλούνται σε αυξημένη επαγρύπνηση και για τα σύνορα της χώρας αλλά και για την εσωτερική εύνομη τάξη να βρίσκονται στα όρια της εξαθλίωσης. Αλλά επειδή η κάθε κυβέρνηση οφείλει να ιεραρχήσει που δίνει και τι δίνει, πιστεύω ότι θα έχουμε σύμμαχο την ελληνική κοινωνία όταν πρωτίστως θα πούμε ότι θωρακίζουμε την ασφάλειά της και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Είπαμε το είπε και ο κύριος Μπεγλίτης ότι θα είμαστε σε επαφή. Η Δημοκρατική Συμμαχία έχει συγκεκριμένες προτάσεις για την εξοικονόμηση πόρων. Π.χ. είχα την ευκαιρία να ξαναπώ στον κύριο Μπεγλίτη πόσο σημαντική θεωρούμε εμείς τη διακλαδικότητα και πόσο πιστεύουμε ότι οι πόροι αυτοί θα μπορούν πράγματι να πάνε στο έμψυχο υλικό των Ενόπλων Δυνάμεων. Θα επιμείνουμε σε αυτό και πιστεύω ότι αυτό το οποίο πρέπει να πετύχουμε είναι να ενώσουμε δυνάμεις ενόψει μίας εξαιρετικά δύσκολης κατάστασης η οποία υπάρχει στη χώρα.

Την ώρα που η χώρα βρίσκεται μπροστά στις μεγαλύτερες και δυσκολότερες αποφάσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την ώρα που θα καθοριστεί το μέλλον της χώρας κατά πάσα πιθανότητα ερήμην μας είναι αδιανόητο οι πολιτικές ηγεσίες να φαίνονται τόσο μικρές και με τόσο μεγάλους κομματικούς εγωισμούς. Η χώρα αυτή τη στιγμή χρειάζεται συνεργασία, χρειάζεται συσπείρωση, χρειάζεται συνευθύνη. Δεν υπάρχει κανείς άμοιρος ευθυνών μέσα στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Τουλάχιστον την ύστατη στιγμή, πρέπει να αντιληφθούμε ποιο είναι το χρέος μας απέναντι στην ελληνική κοινωνία, απέναντι στη νέα γενιά. Να ξεχάσουμε το κομματικό συμφέρον και να ενώσουμε δυνάμεις . Λυπούμαι πάρα πολύ διότι δυστυχώς είναι σαφές ότι το πολιτικό σύστημα δεν διδάχθηκε τίποτα από την κρίση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μιλήσατε για κόκκινες γραμμές σε ότι αφορά τη λειτουργία και το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων. Σας έχουν ζητηθεί ή περικοπές ή η δημοσιονομική πειθαρχεία στην βελτίωση των δημοσιονομικών να πάει και σε τομείς που εκτιμάται ότι θα επηρέαζαν αυτή την λειτουργία; Είναι ένα μήνυμα που στέλνετε σε κάποιους που το ζήτησαν ή είναι ένα κριτήριο δικό σας;

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Όπως γνωρίζετε, τα θέματα εθνικής άμυνας εγγράφονται στο σκληρό πυρήνα της εθνικής κυριαρχίας, της κρατικής κυριαρχίας. Βεβαίως στο πλαίσιο της κυβερνητικής μας πολιτικής και λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερα δύσκολες οικονομικές και δημοσιονομικές συνθήκες, συνεργαζόμαστε με το Υπουργείο Οικονομικών, έτσι ώστε και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας να συμβάλει στη σημαντική εθνική προσπάθεια, που καταβάλει η Κυβέρνησή μας, για να βγάλει τον τόπο από την κρίση. Αν εννοείτε ότι μας το ζητούν κάποιοι ξένοι, σας λέω όχι. Είμαστε σε επαφή με το Υπουργείο Οικονομικών, καταβάλαμε μια μεγάλη προσπάθεια η οποία στέφθηκε από επιτυχία, στο πλαίσιο του πολυνομοσχεδίου, να υπάρξουν αλλαγές προς όφελος των αποστράτων κάτω των 55 ετών. Άρα διευρύνθηκαν οι κατηγορίες για τις οποίες δεν θα ισχύσει η περικοπή του 40% των συντάξεων άνω των 1000 ευρώ και οι απόστρατοι είναι κάτω των 55 χρόνων. Ουσιαστικά μιλάμε για 6000 αποστράτους κάτω των 55 ετών οι οποίοι καλύπτονται πλέον απ’ αυτή την τροπολογία που φέραμε και ενσωματώσαμε στο πολυνομοσχέδιο. Κάνουμε μια τεράστια προσπάθεια, γνωρίζουμε τις δημοσιονομικές συνθήκες, επιχειρούμε τον εξορθολογισμό, θέλουμε τη βοήθεια όλων, θέλουμε τη συναίνεση όλων των πολιτικών δυνάμεων. Η συναίνεση δεν σημαίνει σιωπή απέναντι σε προβλήματα. Θέλουμε την κριτική τους και πάνω απ’ όλα θέλουμε τη συμβολή όλων στη διαμόρφωση ενός εθνικά στέρεου μετώπου για την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων της χώρας μας. Αυτά είχαμε την ευκαιρία να τα συζητήσουμε με την κυρία Μπακογιάννη. Την ενημέρωσα για μια σειρά άλλων αποφάσεών μας που καθιστούν ανθρωπινότερη τη ζωή των Αξιωματικών και των Υπαξιωματικών, του ένστολου και πολιτικού προσωπικού του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Βεβαίως συμφωνώ μαζί της για την διακλαδικότητα. Το παλεύουμε, κα. Πρόεδρε, αλλά βεβαίως γνωρίζετε τις αντιστάσεις, γνωρίζετε τη γραφειοκρατική αντίληψη και τη συντεχνιακή νοοτροπία που επικρατούν ορισμένες φορές. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ως Υπουργός Εθνικής Άμυνας, ότι τούτη εδώ η περίοδος επιβάλει να αλλάξουμε τους ίδιους μας τους εαυτούς, να υπερβούμε αντιλήψεις του παρελθόντος. Προχωρούμε σε βάθος την διακλαδικότητα, παρά τις αντιστάσεις και εκεί θα είμαι πάρα πολύ αυστηρός απέναντι σε όλους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ξέρουμε ότι ενδιαφέρεστε ιδιαίτερα για το επίδομα των Ιπταμένων, το συζητήσατε με τον κύριο Υπουργό, αν ισχύουν οι φήμες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, ότι βρέθηκε από τους «τροϊκανούς» ένα δισεκατομμύριο που να έχει μπει στον προϋπολογισμό το οποίο επιβάρυνε τα δημοσιονομικά μέτρα.

Ντ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Σε ό,τι αφορά το επίδομα των ιπταμένων, ήταν η πρώτη μου ερώτηση στον κύριο υπουργό. Με διαβεβαίωσε ότι το επίδομα των ιπταμένων δεν έχει περικοπεί ότι ήταν μία συμφωνία η οποία έγινε με το υπουργείο Οικονομικών. Θέλω να τονίσω για άλλη μία φορά πόσο μεγάλη σημασία έχουν αυτές οι ουσιαστικές και συμβολικές κινήσεις. Έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία ο ιπτάμενος σήμερα ή ο ναύτης επάνω στη φρεγάτα να γνωρίζει ότι η ελληνική κοινωνία γνωρίζει την προσφορά του και είναι αποφασισμένη να την αναγνωρίσει. Αυτό κατά τη γνώμη μου είναι ένα μήνυμα το οποίο το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας οφείλει να στείλει σε ολόκληρο το ένστολο και το πολιτικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων.

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Για το επίδομα των ιπτάμενων, γνωρίζετε από πέρυσι την μεγάλη προσπάθεια που καταβάλαμε με τον κ. Βενιζέλο, ως πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ, για να διατηρηθεί το επίδομα επικινδυνότητας, συμπεριλαμβανομένου του πτητικού επιδόματος. Συνεχίζεται το επίδομα και θα συνεχίζεται και καλό είναι να μην δημιουργούμε αμφιβολίες ή ανησυχία στους ενστόλους. Η πολιτική μας απόφαση είναι να συνεχιστούν όλα τα επιδόματα επικινδυνότητας.

Για το δεύτερο το οποίο με ρωτήσατε, δεν ισχύει. Θα ήθελα με την ευκαιρία της ερώτησής σας να σας παρακαλέσω, επειδή βρισκόμαστε σε ένα χώρο ευαίσθητο, όπως είναι οι Ένοπλες Δυνάμεις , επειδή βιώνουμε μια εξαιρετικά επώδυνη οικονομική, κοινωνική και δημοσιονομική συγκυρία, να λειτουργούμε με υπευθυνότητα, να μη δίνουμε βάση στην παραπληροφόρηση, σε διάφορα παίγνια που γίνονται αυτήν τη περίοδο και αφορούν και στις Ένοπλες Δυνάμεις. Ας αφήσουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις έξω από την μικροπολιτική, έξω από τα μικροσυμφέροντα, οικονομικά ή πολιτικά. Έχουμε πολλά πράγματα να κάνουμε. Θα τα κάνουμε αυτά, παλεύοντας καθημερινά. Μη δίνετε βάση σε όλα αυτά που κυκλοφορούν, μπορείτε ελεύθερα να ρωτάτε τα γραφεία μας, τα γραφεία τύπου να σας λένε την άποψή μας, γιατί θεωρώ ότι είναι εξαιρετικά περίεργη περίοδος και εξαιρετικά επικίνδυνα αυτά που λέγονται και αυτά παίζονται.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε αυτό περιλαμβάνεται κ. Υπουργέ και η ιστορία του Ιταλού επιτρόπου που έχει εγκατασταθεί εδώ όπως διαβάζω και γράφω και ψάχνω να βρω απάντηση – βρήκα μια απάντηση πριν λίγα λεπτά αλλά θέλω να ακούσω και από το στόμα σας.

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Μπορείτε να μου πείτε σε ποιό γραφείο είναι εγκατεστημένος για να πάω να τον επισκεφτώ ;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το αμφισβητώ και γι αυτό το θέλω και δημόσια.

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Δεν ισχύει απολύτως τίποτα. Εάν ορισμένες πολιτικές δυνάμεις θέλουν να παίξουν με την εθνική άμυνα της χώρας , θέλουν να παίξουν με τις Ένοπλες Δυνάμεις, αυτό είναι πρόβλημά τους. Εμείς έχουμε βαθειά συνείδηση της αποστολής των Ενόπλων Δυνάμεων, έχουμε εμπιστοσύνη και αλληλεγγύη στο ένστολο και πολιτικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και προσπαθούμε καθημερινά για να λύνουμε τα προβλήματα τους. Τώρα, την παραπληροφόρηση και όλα αυτά τα σενάρια, τα αφήνουμε σε αυτούς που τα διακινούν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Που ρίχνετε εσείς την ευθύνη για το χθεσινό ναυάγιο; Η κα Μπακογιάννη όπως καταλάβαμε επέρριψε τις ευθύνες.

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Όταν μιλάμε για εθνική συναίνεση και εθνική συνεννόηση δεν σημαίνει ότι στεκόμαστε απαθείς απέναντι σε μια τυφλή, αντιπολιτευτική κριτική, κριτική που γίνεται από τα κόμματα της αντιπολίτευσης συμπεριλαμβανομένης της Νέας Δημοκρατίας. Εθνική συνεννόηση σημαίνει για εμένα ειλικρίνεια και αυτήν την ειλικρίνεια δεν βλέπουμε από την πλευρά της αντιπολίτευσης. Βλέπουμε αντίθετα σκοπιμότητες και πολιτικά μικροπαίγνια, τα οποία δεν έχουν καμιά θέση σε αυτήν την περίοδο που βιώνει η χώρα και ο λαός. Την Κυριακή δίνεται μια εθνική μάχη στις Βρυξέλλες, στη Σύνοδο Κορυφής και πιστεύω ότι η στοιχειώδης εθνική ευθύνη είναι για όλους μας να στηρίξουμε τον Πρωθυπουργό της χώρας για να μπορέσει να διαπραγματευθεί σε ένα σκληρό πεδίο συσχετισμών. Αντίθετα, για μια ακόμη φορά μετά τον Ιούνιο είδαμε σκοπιμότητες. Λοιπόν, η Ν.Δ με τα παίγνιά της και εμείς με την εθνική ευθύνη μας.

Ευχαριστώ πολύ

Τα σχόλια δεν επιτρέπονται.