Πόρισμα Πολυβίου Δημήτρης Χριστόφιας

Πόρισμα Πολυβίου: Διχασμός, Υποκρισία και Άγνοια στην Κύπρο

Όταν για πρώτη φορά το Ελληνικό Κέντρο Ελέγχου Όπλων (EKEO) ανέλυσε επιστημονικά το φαινόμενο της έκρηξης στη Ναυτική Βάση της Κύπρου οι διαστάσεις και οι εντυπώσεις των αναλύσεων μας ήταν αρκούντως αρνητικές κατά της Κυβέρνησης ώστε να προβληθούν στα Μέσα Ενημέρωσης της Κύπρου (κυρίως της αντιπολίτευσης αν και τότε δεν γνωρίζαμε κανέναν στην Κύπρο). Οι υπολογισμοί μας καθώς και οι ενστάσεις μας για την πλημμελή διαχείριση του εκρηκτικού φορτίου προκάλεσαν την προσοχή αυτών που ήθελαν ένα αρνητικό φαινόμενο για προσωπική τους χρήση. Η δυναμική μας παρέμβαση σχετικά με τα ελλιπή μέτρα ασφαλείας καθώς και σχετικά με τα λάθη που έγιναν μετά το δυστύχημα θεωρήθηκε αρκούντως δυσφημιστική για την Κυβέρνηση και έτσι προβλήθηκε επαρκώς από την αντιπολίτευση. Παράλληλα η Κυβέρνηση και η Προεδρία της Δημοκρατίας φοβισμένη και μουδιασμένη από την παρέμβαση μας δεν άκουσε την μοναδική ήπια και αμιγώς επιστημονική πρόταση των Ελλαδιτών οπλικών επιστημόνων του Ελληνικού Κέντρου Ελέγχου Όπλων για μια επιστημονική μελέτη υπό την αιγίδα πρώτα του Κυπριακού Λαού και ύστερα της πολιτικής εξουσίας. Με την προτροπή των συμβούλων του ο Πρόεδρος Χριστόφιας κατέφυγε σε μια «μονομελή επιτροπή» προκειμένου να διαφωτίσει τον Κυπριακό Λαό για τα αίτια και τις επιπτώσεις του τραγικότερου στρατιωτικού δυστυχήματος στην ιστορία των Ελλήνων.
Το πόρισμα που προέκυψε δεν είναι επιστημονικό πόρισμα όπως το αντιλαμβάνεται ένας οπλικός επιστήμονας αλλά ένα πολιτικό κείμενο η καλύτερα μια αγόρευση ενός δικηγόρου. Αντίστοιχα στρατιωτικά δυστυχήματα έχει διαχειριστεί η Αμερικανική Κυβέρνηση και τα πορίσματα είχαν πάντα σαφείς αναφορές σε συγκεκριμένα επιστημονικά δεδομένα με απίστευτη λεπτομέρεια όπου κάθε ισχυρισμός υποστηρίζεται (αριθμημένα) από συγκεκριμένη παράγραφο, έκφραση, υπολογισμό, νούμερα. Δείτε ένα επιστημονικό (άρθρο) paper των θετικών επιστημών για να διαπιστώσετε τη λεπτομερή υποστήριξη των συμπερασμάτων της μελέτης και δείτε ένα νομικό κείμενο αγόρευσης στο δικαστήριο. Το πρώτο αποτελεί το πρότυπο της μελέτης που θα έκανε το Κέντρο Ελέγχου Όπλων (βλ σχετική μελέτη του EKEO σε ατύχημα πυρηνικών όπλων στις ΗΠΑ) και το δεύτερο αποτελεί το πρότυπο του πορίσματος του κ.Πολυβίου. Σε καμία περίπτωση δεν καταλογίζουμε δόλο η σκοπιμότητα στον κ. Πολυβίου τον οποίο δεν γνωρίζουμε ούτε έχουμε άποψη για αυτόν. Απλώς ενδεχομένως κατέθεσε καλόπιστα αυτό που του επέτρεπαν οι γνώσεις του και η εξειδίκευση του ως δικηγόρου. Είμαστε σίγουροι ότι αν είχε ανατεθεί σε ένα θεολόγο θα υπήρχαν σαφείς αναφορές και προεκτάσεις σε μεταφυσικά θέματα ενώ ένας στρατιωτικός θα είχε εστιάσει σε θέματα στρατιωτικής δεοντολογίας και καθηκόντων. Αυτό όμως που λείπει είναι οι επιστημονικοί υπολογισμοί που θα τεκμηριώσουν τα συμπεράσματα του πορίσματος το οποίο (όπως κατατέθηκε από τον κ. Πολυβίου) είναι γενικόλογο, ασαφές και άκρως υποκειμενικό.
Ορισμένα Κυπριακά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης έκαναν σημαία τους το εύθραυστο αυτό πόρισμα γιατί ο Λαός ζητούσε ενόχους με ξεκάθαρο και αναμφισβήτητο τρόπο. Η άγνοια, η ανικανότητα και η πλημμελής διαχείριση πυρομαχικών στις Ένοπλες Δυνάμεις δεν έχουν καμία σημασία πλέον. Πρέπει το δάχτυλο της μονομελούς επιτροπής να δείξει κάποιον με απόλυτο και κατηγορηματικό τρόπο. Προειδοποιούμε όμως όλους όσους στηρίζονται στο πόρισμα Πολυβίου (που με τόσο αφελή τρόπο ανέθεσαν σε ένα και μοναδικό άνθρωπο οι κυβερνώντες) ότι στηρίζονται σε ένα πολιτικό κείμενο που επιδέχεται πολλών ερμηνειών και δεν μπορεί να στηρίξει την αντιπολιτευτική τους τακτική.
Οι κυβερνώντες συνεχίσουν να κωφεύουν στις επιπλήξεις του Κέντρου Ελέγχου Όπλων για την μέχρι σήμερα αδιαφορία τους περί ενός αμιγώς επιστημονικού πορίσματος από ομάδα ειδικών επιστημόνων και επένδυσαν τα πάντα σε ένα δικηγόρο με την τραγική κατάληξη για αυτούς. Στη συνέχεια προσπαθούν να διαλύσουν το «μονομελές κάστρο» που έχτισαν αντιλαμβανόμενοι ότι πλέον δεν τους συμφέρει.
Από την άλλη μεριά, η αντιπολίτευση μέχρι την ημέρα που κατατέθηκε το πόρισμα αμφισβητούσε το «μονομελές κάστρο» του Προέδρου Χριστόφια και το θεωρούσε αναξιόπιστο. Μόλις έλαβε το απρόσμενο(;) πόρισμα άρχισε να θαυμάζει και να χειροκροτεί και να στηρίζει το «μονομελές κάστρο» που προσπαθούσε να γκρεμίσει.
Ορισμένα ΜΜΕ της Κύπρου έχοντας αποφασίσει την πολιτική τους τακτική προβάλλουν πλέον το πόρισμα Πολυβίου και «έθαψαν» μέχρι σήμερα την μοναδική ανεξάρτητη επιστημονική αλλά (μερικώς) αντίθετη άποψη του EKEO (που προέβαλλαν τόσο καιρό γιατί τα σχόλια μας βοηθούσαν στην ακροαματικότητα τους).
Ο Κυπριακός Λαός ζαλισμένος και διχασμένος από τα πρόσφατα γεγονότα με το ένα πόδι στο λάκκο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου συνεχώς συγκρούεται και φιλονικεί στηριζόμενος σε ένα απλοϊκό νομικό κείμενο όπως αυτό του πορίσματος νομίζοντας ότι επιτέλους εντοπίστηκε ο ένοχος. Όμως κανένα επιστημονικό δίδαγμα δεν βγήκε από την καταστροφή και αργά η γρήγορα όλα θα ξανασυμβούν είτε στην Κύπρο είτε στην Ελλάδα.
Ασφαλώς ποτέ το Κέντρο Ελέγχου Όπλων δεν είπε ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας έχει η δεν έχει πολιτική ευθύνη διότι δεν είναι δουλειά επιστημόνων να αποδίδουν πολιτικές ευθύνες η να απαλλάσσουν από αυτές. Η ένσταση μας είναι στις προφανείς αντιφάσεις που υπάρχουν στο πόρισμα Πολυβίου και το οποίο δεν μπορεί να αποτελεί την απάντηση στα ερωτήματα του Κυπριακού Λαού και των μελλοντικών γενεών για τα αίτια και τις επιπτώσεις του δυστυχήματος
Θα τελειώσουμε αυτήν την παρέμβαση του ιδρύματος μας με την υπενθύμιση ότι ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος υποστήριζε την έρευνα του Ελληνικού Κέντρου Ελέγχου Όπλων, ο Στρατηγός Ευάγγελος Φλωράκης χρησιμοποιούσε τις μελέτες του ιδρύματος μας για την εκπαίδευση των στελεχών της Εθνικής Φρουράς – (διαβάστε εδώ περισσότερα). Κατά συνέπεια η επιστημονική άποψη του Ελληνικού Κέντρου Ελέγχου Όπλων είναι ανεξάρτητη, γνήσια και πατριωτική και απευθύνεται μόνο στον Κυπριακό Λαό με παρρησία και θάρρος διότι δεν έχει σχέση εξάρτησης με κανένα παράγοντα της Κύπρου (ιδιαίτερα πολιτικό η οικονομικό – ψάξτε όσο θέλετε!) παρά μόνο με τον απλό Κύπριο Πολίτη – στον οποίο εκφράζουμε την πατριωτική μας αγάπη και αλληλεγγύη και θα συνεχίσουμε να τον ενημερώνουμε μέσω της ιστοσελίδας μας.
Καλούμε τους Κύπριους πολίτες να ομονοούν και να μην παρασύρονται σε διχαστικές ενέργειες και εμφύλιες συγκρούσεις. Τέτοια ιστορικά γεγονότα και ιστορικές ευθύνες (που αφορούν την καταστροφική έκρηξη της Κύπρου) δεν καθορίζονται από ολιγοσέλιδα απλοϊκά πορίσματα ενός και μόνο ατόμου.

Τα σχόλια δεν επιτρέπονται.