Πόλυς Πολυβίου Πόρισμα ΧριστόφιαςΤο πόρισμα στο οποίο κατέληξε ο κ. Πόλυς Πολυβίου (Μονομελής Ερευνητική Επιτροπή για την έκρηξη στην Κύπρο) για τον Πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια είναι πρωτοφανές για τα επιστημονικά χρονικά και απαράδεκτο. Υπενθυμίζουμε ότι το Ελληνικό Κέντρο Ελέγχου Όπλων (EKEO) ήταν το πρώτο που εγκάλεσε την Κυπριακή Κυβέρνηση για τις πλημμέλειες του μηχανισμού διαχείρισης και αντιμετώπισης του δυστυχήματος. Όμως κανένα επιστημονικό πόρισμα δεν μπορεί να καταλογίζει πολιτικές ευθύνες στον Αρχηγό ενός κράτους αφού αυτό αποτελεί έργο του Λαού και γενικά της Δημοκρατίας του κράτους αυτού. Ο κ. Πόλυς Πολυβίου εμφανίστηκε «βασιλικότερος του Βασιλέως» (δηλαδή της αντιπολίτευσης) και υπό το βάρος της κοινής γνώμης δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό στον Πρόεδρο Χριστόφια στο πόρισμα του που τον κατηγορεί ως εξής (verbatim):

Πόλυς Πολυβίου: Ο Πρόεδρος είχε το γενικό πρόσταγμα καθώς και την κυριαρχική εξουσία σε σχέση με το υπό κρίση θέμα. Ο Πρόεδρος έχει τη μεγίστη ευθύνη για την ανεπάρκεια, την αμέλεια και την ολιγωρία που επιδείχθηκαν. Έχει συνεπώς την πιο μεγάλη ευθύνη για το τι συνέβη. Σαφώς, η τύχη του φορτίου ανήκε στην Εκτελεστική Εξουσία του Κράτους. Η Εκτελεστική Εξουσία, της οποίας προΐσταται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, απέτυχε οικτρά να λάβει τα αναγκαία μέτρα για το χειρισμό του θέματος, συμπεριλαμβανομένης της ασφαλούς φύλαξης του φορτίου στην Κύπρο. Ανεξάρτητα από θέματα εξωτερικής πολιτικής (όπως εγείρονται από τη συνάντηση των Προέδρων Χριστόφια και Assad στις 31.8.2009 και τις διαβεβαιώσεις που εκεί δόθηκαν), εν όψει της σημασίας του θέματος και αυξανόμενης επικινδυνότητας του φορτίου, πράγματα που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας γνώριζε ή όφειλε να γνωρίζει, ήταν απόλυτα αναγκαίο να ληφθούν αποτελεσματικά μέτρα με βασικό στόχο τη διασφάλιση των ζωτικών συμφερόντων της πολιτείας και των πολιτών. Το θέμα δεν έπρεπε να αφεθεί να συζητείται για δύο και πλέον χρόνια από επιτροπές και από εκπροσώπους διαφόρων κρατικών υπηρεσιών, χωρίς συντονισμό και χωρίς αποτέλεσμα. Το υπό κρίση θέμα δεν έπρεπε να αφεθεί στο έλεος των συνήθων γραφειοκρατικών διαδικασιών, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η αυξανόμενη επικινδυνότητα του φορτίου που ήταν ή έπρεπε να είναι εμφανής σε όλους, και ιδιαίτερα στον επικεφαλής της Εκτελεστικής Εξουσίας του Κράτους, δηλαδή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Επαναλαμβάνω ότι πέραν του πολιτειακού του αξιώματος και της θεσμικής του ιδιότητας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε ο ίδιος αναλάβει τη διαχείριση του επικίνδυνου φορτίου (τόσο στην πραγματικότητα όσο και στα μάτια των άλλων εμπλεκομένων), έχοντας τον υπέρτατο έλεγχο αυτού. Ήταν ο Πρόεδρος που ήταν υπεύθυνος για τη λήψη των ουσιωδών αποφάσεων επί του θέματος. Ήταν οι αποφάσεις και η πολιτική του Προέδρου που οδήγησαν στη μακρά παραμονή του φορτίου στην Κύπρο, υπό τις απαράδεκτες συνθήκες φύλαξης του. Κρίνω ότι οι ενέργειες, πράξεις και αποφάσεις του Προέδρου ουδόλως ανταποκρίνονται στο ελάχιστο επίπεδο της αναμενόμενης από αυτόν επιμέλειας (τόσο για το δημόσιο συμφέρον, για την οικονομία του τόπου αλλά κυρίως για την ασφάλεια των πολιτών της Δημοκρατίας)….

EKEO:Δηλαδή αυτό που αφελώς μας λέει το πόρισμα είναι ότι κάθε φορά που γίνεται ένα έγκλημα την ευθύνη φέρει ο Πρωθυπουργός η ο Πρόεδρος της χώρας επειδή «είχε το γενικό πρόσταγμα καθώς και την κυριαρχική εξουσία σε σχέση με το υπό κρίση θέμα». Το Ελληνικό Κέντρο Ελέγχου Όπλων (EKEO) και τα στελέχη του δεν γνωρίζουν τον Πρόεδρο Χριστόφια ούτε και τους συνεργάτες του (ούτε και είχαν ποτέ επαφή μαζί τους). Όμως δεν είναι δυνατόν να επικροτήσουμε ένα πόρισμα που ξεφεύγει από τα στενά πλαίσια μιας επιστημονικής – τεχνοκρατικής έρευνας και καταλήγει σε μια πολιτική ανάλυση που θα τη ζήλευε και η αντιπολίτευση. Το μεγαλύτερο σφάλμα που έκανε ο Πρόεδρος Χριστόφιας μετά την καταστροφή στο Μαρί ήταν να ακούει τους ίδιους επικίνδυνους συμβούλους που δεν έδωσαν την ευκαιρία στο Ελληνικό Κέντρο Ελέγχου Όπλων να καταθέσει μια ψυχρή επιστημονική ανάλυση των αιτίων και των επιπτώσεων. Το αποτέλεσμα ήταν να κατατεθεί από τον κ. Πόλυ Πολυβίου μια υποκειμενική πολιτική ανάλυση που θα στιγματίζει μια ζωή τον Πρόεδρο Χριστόφια. Φυσικά ακόμη εκκρεμεί το αίτημα του Κέντρου Ελέγχου Όπλων (EKEO) για πλήρη επιστημονική ανάλυση του θέματος αφού ασφαλώς οι σύμβουλοι του κ. Χριστόφια δεν του έχουν μεταφέρει την δημόσια πρόταση μας επιταχύνοντας την πολιτική του κατάρρευση.

Κατεβάστε όλο το πόρισμα από εδώ (αργεί λίγο λόγω μεγέθους)

Τα σχόλια δεν επιτρέπονται.