Φραγκούλης Φράγκος Στρατηγός ΕΚΕΟΟ απερχόμενος Αρχηγός ΓΕΣ Στρατηγός Φραγκούλης Φράγκος φορώντας και το τέταρτο αστέρι πλέον στους ώμους του χαιρέτησε μέσω της τελευταίας ημερησίας διαταγής που εξέδωσε όλο το Στρατό και τα στελέχη του. Συγκινημένος με τη γνωστή επιβλητική φωνή του άστραψε και βρόντηξε η έκφραση «Το χρονικό διάστημα των 41 ετών κατά το οποίο υπηρέτησα ως Αξιωματικός, υπήρξα Στρατιώτης πιστός στο Σύνταγμα και τους Νόμους του Κράτους και της Δημοκρατίας». Ο στρατηγός που αγαπήθηκε από τους πραγματικούς πατριώτες και τους στρατιώτες, ο πατέρας που δέχθηκε αφόρητα χτυπήματα στα αθώα παιδιά του από ανθέλληνες που ήθελαν να ανακόψουν την πορεία του, ο αρχηγός που δέχθηκε ασύμμετρα χτυπήματα κυβερνοπολέμου, ο επιστήμονας που δέχθηκε το φθόνο και το μίσος συναδέλφων του που δεν άντεξαν τον ταυτόχρονο τίτλο του ακαδημαϊκού και του στρατηγού, παρέδωσε τελικά τη θέση του σε ένα εξίσου άξιο στρατηγό. Όσοι τον γνωρίζουν μαρτυρούν την πίστη του στη Δημοκρατία και το Σύνταγμα που υπηρέτησε τόσο πιστά. Όμως οι ίδιοι άνθρωποι που τον καλούσαν να συγκρουσθεί αντιδημοκρατικά με την εκλεγμένη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας έρχονται τώρα, ακριβώς οι ίδιοι, να αφήσουν υπαινιγμούς περί έλλειψης σεβασμού του στη Δημοκρατία και τους νόμους. Ο Στρατηγός Φραγκούλης Φράγκος και οι συνεργάτες του περιφρονούν όσους άσημους και ατάλαντους προσπάθησαν να κερδίσουν αίγλη από τη σύγκρουση μαζί του. Την ίδια περιφρόνηση εκφράζει και το Ελληνικό Κέντρο Ελέγχου Όπλων για τα άτομα αυτά ενώ παράλληλα η Διεύθυνση του Κέντρου και τα στελέχη του υποκλίνονται με σεβασμό ενώπιον ενός εκ των σημαντικότερων Αρχηγών Γενικού Επιτελείου Στρατού που σίγουρα δεν θα ξεχάσει η ιστορία.

Ακολουθεί η τελευταία ημερησία διαταγή του κ. Αρχηγού ΓΕΣ Στρατηγού Φραγκούλη Φράγκου.
ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΓΗ ΠΑΡΑΔΙΔΟΝΤΟΣ ΑΡΧΗΓΟΥ ΓΕΣ ΤΗΣ 3 ΝΟΕ 11

Αξιωματικοί, Υπαξιωματικοί, Στρατιώτες Εθνοφύλακες και Πολιτικό Προσωπικό του Ελληνικού Στρατού.
Παραδίδω σήμερα με απόφαση του ΚΥΣΕΑ τα καθήκοντα του Αρχηγού του ΓΕΣ, μετά από 41 χρόνια υπηρεσίας.
Χαιρετώ με σεβασμό τις πολεμικές σημαίες των Σχηματισμών, Συγκροτημάτων και Μονάδων. Στρέφω ευλαβικά τη σκέψη μου στη μνήμη των αθάνατων νεκρών, των ανά τους αιώνες αγώνων του Έθνους και των πεσόντων στην εκτέλεση του καθήκοντος κατά την ειρηνική περίοδο.

Σας διαβεβαιώνω ότι αισθάνομαι ιδιαίτερη τιμή και υπερηφάνεια, που είχα την τύχη να υπηρετήσω την Πατρίδα μου από τη θέση του Αρχηγού του ΓΕΣ. Ο Ελληνικός Στρατός αποτελεί την αιχμή του δόρατος του Έθνους, είναι αποφασιστικός παράγων στα χέρια της ηγεσίας για την υλοποίηση της Εθνικής Στρατιωτικής Στρατηγικής.

Στη διάρκεια αυτών των δύο τελευταίων ετών πιστεύω ότι, ο Στρατός Ξηράς επιτέλεσε σημαντικότατο έργο όχι μόνο στον Ελλαδικό χώρο αλλά και στο εξωτερικό συμμετέχοντας σε διάφορες αποστολές Διεθνών Οργανισμών.

Αυτό επετεύχθη με συνεχή αναβάθμιση του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας ώστε να αποτελεί όχι απλά δύναμη αποτροπής αλλά και δύναμη σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.

Συνεργαστήκαμε μέσα σε πνεύμα σύμπνοιας, διατηρήσαμε υψηλό φρόνημα, καλλιεργήσαμε συνειδητή πειθαρχία, ανεβάσαμε το επίπεδο εκπαιδεύσεως και επιχειρησιακής ετοιμότητας, επιδιώξαμε και κάναμε πράξη την ισόρροπη ανάπτυξη των Όπλων και των Σωμάτων και φέραμε επιτυχώς σε πέρας την αναδιοργάνωση όπως αυτή εγκρίθηκε από τα θεσμικά όργανα (ΑΣΣ – ΣΑΓΕ – ΣΑΜ) την 11 Απριλίου του 2011 και που με εντολή του τότε Υπουργού Εθνικής Αμύνης προχωρήσαμε στην υλοποίηση της, με έμφαση τη διατήρηση των επιπέδων διοικήσεως που επιτρέπουν την αποτελεσματικότερη διοίκηση και έλεγχο των Μειζόνων Επιχειρησιακών Σχηματισμών και των Σχηματισμών.
Παράλληλα, το ηθικό, η εμφάνιση, η πειθαρχία, η ασφάλεια και η εκπαίδευση του προσωπικού, η επιχειρησιακή σχεδίαση και ετοιμότητα, η ποιότητα και η συντήρηση του υλικού, βρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο.

O Ελληνικός Στρατός δια ιδίων μέσων με το Μηχανικό, οχυρώνει Έβρο και Νησιά για να μηδενισθούν οι απώλειες του ανθρωπίνου δυναμικού, από τυχόν ενέργεια του εξ ανατολών εχθρού. Ιδιαίτερα η κατασκευή της Α/Τ Τάφρου στην περιοχή του Έβρου προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς και ήδη έχει ολοκληρωθεί το ήμισυ των συνολικά 130 χιλιομέτρων.

Οι συνθήκες διαβιώσεως του προσωπικού μας, βελτιώθηκαν σε μεγάλο βαθμό και έχει δρομολογηθεί η παρά πέρα βελτίωσή τους, παρά τη σημαντική συρρίκνωση του λειτουργικού Π/Υ του ΓΕΣ.

Το έργο αυτό, ήταν έργο δικό σας. Οφείλεται στη μεθοδική επιτελική εργασία, στη χρηστή ανθρωποκεντρική διοίκηση σε όλα τα επίπεδα, στο πνεύμα ανησυχίας, στο υψηλό αίσθημα ευθύνης, στην εργατικότητα και στη διάθεση προσφοράς από όλους σας.

Με τη στάση και την επιτυχία σας αυτή, ασκώντας πραγματικό λειτούργημα, παρά τη δραστική μείωση των αποδοχών σας την τελευταία διετία, φανήκατε αντάξιοι της εμπιστοσύνης και των προσδοκιών της πολιτείας και της ηγεσίας και εργασθήκατε με όλες σας τις δυνάμεις.
Για αυτό σας ευχαριστώ και σας ευγνωμονώ. Σας καλώ δε να συνεχίσετε και υπό το νέο Αρχηγό, με τον ίδιο ζήλο, για ακόμη μεγαλύτερα επιτεύγματα, για το καλό του Στρατού μας και της Πατρίδας μας.
Η σταθερή πλεύση του Στρατού στηρίζεται στους θεσμούς, στις παραδόσεις, στις αξίες, στους νόμους που διέπουν την λειτουργία τους και στην γραμμή διοικήσεως, η οποία πρέπει να διατηρείται αταλάντευτη, ανεξάρτητα από τα πρόσωπα που την εξασκούν.
Απευθυνόμενος στους διοικητές όλων των κλιμακίων, αλλά και σε όλα τα στελέχη θα ήθελα να τους επισημάνω ότι δεν πρέπει να ξεχνούν ποτέ ότι διοικούν ανθρώπους που έχουν ικανότητες και αρετές, αλλά και ιδιαιτερότητες και προβλήματα. Γνωρίστε τους καλά, αξιοποιήστε τους.

Ενδιαφερθείτε για τα προβλήματα τους και βοηθήστε τους. Μην παραλείπετε να το κάνετε αυτό για όλους ανεξαιρέτως από τον απλό στρατιώτη μέχρι τον υποδιοικητή σας, αλλά και για κάθε συνάδελφο.

Διοικήστε δια του προσωπικού σας παραδείγματος. Σεβαστείτε την προσωπικότητα κάθε υφισταμένου σας, όσο μικρός κι αν είναι.

Να είσθε βέβαιοι ότι με τον τρόπο αυτό θα αποκτήσετε την απόλυτη εμπιστοσύνη των υφισταμένων σας και θα επαυξήσετε την ποιοτική υπεροχή των Ενόπλων μας Δυνάμεων που είναι σημαντικός πολλαπλασιαστής ισχύος και εξισορροπεί την αριθμητική υπεροχή του αντιπάλου.

Ο Μέγας Αλέξανδρος τόνιζε ότι το ηθικό και η αναγνωρισιμότητα της ισχύος καθώς και ο ανθρώπινος παράγων είναι το 75% της μαχητικής ισχύος και το υπόλοιπο είναι οι λοιπές συνιστώσες που την απαρτίζουν.

Σε κάθε όμως περίπτωση ο ηγέτης πρέπει να διακρίνεται από «Ρώμη και Τάχος Διανοίας».

Αξιόλογη επίσης υπήρξε η αγαστή συνεργασία μας με τις τοπικές κοινωνίες στις οποίες δραστηριοποιούμαστε, όπου με ζήλο, αθόρυβα και πολλές φορές με αυταπάρνηση προστρέξαμε ως αρωγοί και έτσι συμβάλλαμε με τις ενέργειές μας στην προβολή του κοινωνικού προσώπου του Στρατού μας. Σας καλώ δε να συνεχίσετε με την ίδια ζέση και παλμό.

Αποχαιρετώντας σας με αγάπη, ευχόμενος σε όλους υγεία και ευτυχία ατομική και οικογενειακή, στα στελέχη, λαμπρή σταδιοδρομία και όσους υπηρετούνε τη θητεία τους καλή αποκατάσταση και προκοπή μετά την απόλυσή τους, θα ήθελα να πω από τα βάθη της ψυχής μου :

Ευχαριστώ τον Θεό,

Ευχαριστώ την Πατρίδα,

Ευχαριστώ την πολιτεία που με έκανε Αρχηγό του Στρατού και με εμπιστεύθηκε να την υπηρετήσω τα τελευταία δύο έτη με όλες μου τις δυνάμεις, πιστός στις επιταγες του Συντάγματος και της δημοκρατίας σε αυτές τις δύσκολες στιγμές.

Ευχαριστώ τους άμεσους συνεργάτες μου σ’ όλες τις θέσεις που έχω υπηρετήσει,

Ευχαριστώ τους Πολιτικούς Υπαλλήλους του ΓΕΣ,

Ευχαριστώ τους Εθνοφύλακες,

Ευχαριστώ τους κληρωτούς Στρατιώτες,

Ευχαριστώ τους Επαγγελματίες Οπλίτες,
Ευχαριστώ τους Εθελοντές Μακράς Θητείας,

Ευχαριστώ τους Μονίμους Υπαξιωματικούς,

Ευχαριστώ τους Ανθυπασπιστές,

Ευχαριστώ τους Κατώτερους Αξιωματικούς,

Ευχαριστώ τους Ανώτερους Αξιωματικούς,

Ευχαριστώ τους Ανώτατους Αξιωματικούς,

Ευχαριστώ τους έμπειρους, έντιμους και άξιους Αντιστρατήγους των Ανωτάτων Στρατιωτικών Συμβουλίων, του θεσμικού οργάνου, που εργαστήκαμε από κοινού, παραγωγικότατα και αρμονικά.

Ιδιαίτερα ευχαριστώ και τιμώ τους Αντιστρατήγους του Ανωτάτου Στρατιωτικού Συμβουλίου που προέκυψε από τις τακτικές ετήσιες κρίσεις του Μαρτίου του 2011 και που στο σύνολό τους σχεδόν, σήμερα αποστρατεύονται.

Ευχαριστώ τους εν ενεργεία και απόστρατους εξ αίματος συναδέλφους, αφού προερχόμαστε από τις ίδιες παραγωγικές σχολές, συναδέλφους εν αποστρατεία με τους οποίους μας συνδέουν άρρηκτοι δεσμοί και ματαιοπονούν όσοι προσπαθούν να κόψουν τον ομφάλιο λώρο με τον οποίο συνδεόμαστε.

Ευχαριστώ τους γονείς και τους δασκάλους μου για τις αρχές που μου εμφύσησαν, την αγάπη στην Πατρίδα και την Πίστη στην Ορθοδοξία.

Ευχαριστώ την οικογένειά μου, σύζυγο, υιό και θυγατέρα για την ανοχή και υπομονή τους.

Στο νέο Αρχηγό του ΓΕΣ, Αντιστράτηγο Κωνσταντίνο Ζιαζιά απευθύνω θερμά συγχαρητήρια για την πολύ τιμητική τοποθέτησή του. Του εύχομαι να έχει καλή επιτυχία στο έργο του.

Στους Έλληνες, οι οποίοι τιμούν τον Ελληνικό Στρατό και τον φέρουν πρώτο στην εμπιστοσύνη τους και διέρχονται σήμερα δύσκολες στιγμές λόγω της δυσχερούς δημοσιονομικής κατάστασης, θα ήθελα να τους διαβεβαιώσω ότι πίστευα και πιστεύω στις μοναδικές δυνατότητες και αρετές τους και να τους πω αυτό που είπε η θεά Αθηνά για να μεταπείσει τους Έλληνες όταν απογοητευμένοι αποφάσισαν να εγκαταλείψουν τον αγώνα στην Τροία:

«ΘΑΡΣΕΙΝ ΧΡΗ ΤΑΧ’ ΑΥΡΙΟΝ ΕΣΕΤ’ ΑΜΕΙΝΟΝ»

που σημαίνει ότι αναγκαιεί να έχουν θάρρος, διότι ασφαλώς το αύριο θα είναι καλλίτερο. Όπλο των Ελλήνων ήταν, είναι και θα είναι η πίστη στις αρχές και τις ηθικές αξίες που δεν είναι δυνατό να τις ξεριζώσει κανείς.

Το χρονικό διάστημα των 41 ετών κατά το οποίο υπηρέτησα ως Αξιωματικός, υπήρξα Στρατιώτης πιστός στο Σύνταγμα και τους Νόμους του Κράτους και της Δημοκρατίας. Θα παραμείνω Στρατιώτης και δεν θα υποστείλω την Γαλανόλευκη μέσα από την ψυχή μου όπως άλλωστε την τηρούν ψηλά οι απανταχού Έλληνες εντός και εκτός Ελλάδος.

Ευχαριστώ το θεό που με αξίωσε εδώ στο αρχαιότερο Πνευματικό Ίδρυμα της Ελλάδος, τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, να ξεκινήσω ως Εύελπις και να ολοκληρώσω ως Αρχηγός του Στρατού υπηρετώντας πάντα την Ελλάδα και τη Δημοκρατία.

Εύχομαι ο Θεός να χαρίζει σ’ όλους υγεία και δύναμη. Ο Άγιος Γεώργιος και η Αγία Βαρβάρα είθε να στέκουν πάντα δίπλα σας και να καθοδηγούν το έργο σας.

Ζήτω ο Στρατός

Ζήτω το Έθνος

Στγος Φραγκούλης Φράγκος
Α ρ χ η γ ό ς

Τα σχόλια δεν επιτρέπονται.