Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια, είχε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, κατά την δεύτερη μέρα της επίσημης επίσκεψης του στη Κύπρο. Οι κύριοι Χριστόφιας και Αβραμόπουλος συζήτησαν όλο το φάσμα των ελληνοκυπριακών θεμάτων και αμέσως μετά τις συνομιλίες τους, ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Το πολιτικό πρόγραμμα της εδώ παρουσίας μου ολοκληρώθηκε, κορυφώθηκε με τη συνάντηση που είχα πριν από λίγο με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Χριστόφια.

Μια επίσκεψη που ξεκίνησε με πρωτοβουλία και πρόσκληση του καλού μου φίλου και συναδέλφου μου, του κ. Ηλιάδη, του Υπουργού Άμυνας της Κύπρου, που μ’ έφερε εδώ με οδηγό όχι μονάχα τη δημόσια εθνική αποστολή μου ως μέλους της ελληνικής κυβέρνησης και Υπουργού Εθνικής Άμυνας, αλλά και με την καρδιά μου. Ας μου επιτραπεί αυτή η προσωπική αναφορά γιατί είναι γνωστοί οι δεσμοί μου με την Κύπρο εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες.

Η παρουσία μου σήμερα εδώ έχει σημειολογικό, συμβολικό και ουσιαστικό χαρακτήρα. Ουσιαστικό γιατί εμβάθυνε τις σχέσεις ανάμεσα στα δύο Υπουργεία, προχωρήσαμε σε μια σειρά από σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον, σημειολογικό γιατί δηλώνει ότι η Ελλάδα είναι παρούσα, συμβολικό διότι διαχρονικά η ενότητα, η αλληλεγγύη ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Κύπρο ως έννοιες επικαιροποιούνται.

Η παρουσία μου εδώ συμπίπτει με μια ιδιαίτερα κρίσιμη καμπή στην πορεία του μεγάλου εθνικού μας θέματος της Κύπρου, το οποίο είναι στην πρώτη γραμμή προτεραιότητας της εθνικής μας πολιτικής. Είναι κρίσιμες οι στιγμές. Όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε μπροστά σε αλλαγή πορείας, κυρίως με ευθύνη της άλλης πλευράς.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας δίνει τον δικό του εθνικό αγώνα. Οι πολιτικές δυνάμεις της Κύπρου με τις οποίες είχα την ευκαιρία σήμερα να συνομιλήσω κατά τη διάρκεια των επαφών που έγιναν στη Βουλή των Αντιπροσώπων με πείθουν, πείθουν όλους μας, ότι διαπνέονται από υψηλό αίσθημα εθνικής ευθύνης.

Στην Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια γενικευμένη οικονομική κρίση, οι πολιτικές δυνάμεις τη χώρας ένωσαν τις δυνάμεις τους, συγκροτήσαμε μια μεταβατική κυβέρνηση που θα οδηγήσει τον τόπο στις εκλογές αφού πρωτύτερα διασφαλιστεί η 6η δόση και υπογραφεί η δανειακή σύμβαση. Το σημαντικό όμως είναι ότι ενώσαμε δυνάμεις και το ίδιο πρέπει να γίνει και στην Κύπρο.

Στο αμυντικό πεδίο, και αυτό δηλώνει επίσης η παρουσία μου εδώ, η Ελλάδα για μια ακόμη φορά δηλώνει δημόσια ότι εγγυάται την ακεραιότητα, την ασφάλεια, την ανεξαρτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η οικονομική κρίση δεν έχει σε τίποτα αποδυναμώσει το αμυντικό σύστημα της χώρας. Η χώρα μας είναι εγγύηση για την Κύπρο, για το μέλλον της. Είναι όμως και σταθερός και σταθεροποιητικός παράγοντας στην ευρύτερη περιοχή. Εκπέμπει προς όλους μήνυμα συνεργασίας και συνεννόησης και αυτό ζητούμε και από τους γείτονές μας.

Η παρουσία μου εδώ δε δηλώνει επιθετικότητα. Αντίθετα, διασφάλιση ανώτερων αρχών και εννοιών όπως η αξία της ανεξαρτησίας και της ειρήνης. Σε αυτό το πνεύμα πορευόμαστε.

Με το συνάδελφό μου κ. Ηλιάδη, όπως είπα πρωτύτερα, έχουμε αναπτύξει πέραν της φιλικής μας σχέσεως, και ένα ευρύ πλέγμα συνεργασιών στον αμυντικό τομέα. Το εδώ αμυντικό σύστημα ισχυροποιείται. Οι Κύπριοι μπορούν να αισθάνονται ασφαλείς. Η ίδια η Κυπριακή Δημοκρατία. Το εγγυάται η Ελλάδα.

Σε αυτό το πνεύμα, που με αυτούς τους συμβολισμούς και με αυτά τα νοήματα και μηνύματα, ολοκληρώνεται σε λίγο η επίσκεψή μου με επίσκεψη στο στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ. Επιστρέφω στην Ελλάδα, περισσότερο Έλληνας απ’ ό,τι ήρθα εδώ. Εμψύχωσα και εμψυχώθηκα. Πήρα μηνύματα, αλλά και έδωσα. Η Ελληνική Δημοκρατία, η ελληνική πολιτεία και η μεταβατική κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου, οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας είναι στο πλευρό της Κύπρου.

Μετά τη δήλωση ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων:

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μας λέτε ότι έχουν παρθεί αποφάσεις, ότι θα πρέπει να αισθανόμαστε πιο ισχυροί, ότι ισχυροποιείται η άμυνα της Κύπρου, ωστόσο τα τελευταία 10 χρόνια, από το 2002 έχω την εντύπωση, οι σχέσεις των δυο Υπουργείων, οι σχέσεις Ελλάδας και Κύπρου στον αμυντικό τομέα μια φθίνουσα κατάσταση. Είχαμε το δόγμα, το δόγμα πλέον δεν υπάρχει.

Υπάρχει κάτι άλλο στη θέση του δόγματος; Έχετε πάρει κάποια απόφαση ως μεταβατική κυβέρνηση που θα πρέπει ν’ ανακοινωθεί;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Κατ’ αρχήν η μεταβατική κυβέρνηση είναι συνέχεια της ελληνικής πολιτείας. Η εξωτερική μας πολιτική έχει συνέχεια, διάρκεια και αντοχή. Η εξωτερική πολιτική και η αμυντική πολιτική της χώρας έχει σταθερές. Και αυτά δεν αλλάζουν από τη μια στιγμή στην άλλη. Θα ήταν ιδιαίτερα επικίνδυνο αν γινόταν, συνεπώς όταν αναφερόμαστε για θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας, να γνωρίζουμε ότι μιλάμε για σταθερές και αυτές διασφαλίζουν τη σταθερότητα.

Σε ό,τι αφορά τον εκσυγχρονισμό, την επικαιροποίηση νοημάτων και εννοιών, αυτά δε γίνονται στο πόδι. Αυτά γίνονται μέσα από διαβουλεύσεις και συνεννοήσεις. Το μήνυμα που βγαίνει από τη δική μου επίσκεψη στην Κύπρο είναι βαθύτερο, υψηλότερο, σημαντικότερο. Είναι η έννοια της ασφάλειας και η προστασία και διασφάλιση της ακεραιότητας και της ανεξαρτησίας του νησιού την οποία εγγυάται η ελληνική δημοκρατία, η ελληνική πολιτική τάξη και το αμυντικό σύστημα της χώρας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επειδή ακριβώς οι δηλώσεις σας σ’ αυτό το ζωτικής σημασίας θέμα της ασφάλειας κι επειδή ενδέχεται να αποδοθούν ερμηνείες και μάλιστα σημαντικές διερωτώμαι: Επειδή η Τουρκία εξακολουθεί να έχει τη δυνατότητα να κλιμακώσει τις προκλήσεις της με μια συγκεκριμένη ενέργεια, η Κύπρος είναι έτοιμη ν’ αντιμετωπίσει αυτό το ενδεχόμενο;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Η ερώτησή σας με οδηγεί κάπου αλλού. Και σήμερα από εδώ, από την Κύπρο μας, στέλνουμε ένα μήνυμα προς τη γειτονική χώρα, την Τουρκία: Να κυριαρχήσει η σύνεση. Να μην οδηγηθεί σε διαφορετικούς δρόμους από εκείνους που αρχικά είχε δηλώσει ότι ακολουθεί ως προς την αντιμετώπιση του κυπριακού ζητήματος.

Ν’ αντιληφθεί ότι η Κύπρος μπορεί ν’ αποτελέσει κρίκο συνεργασίας, συνεννόησης και φιλίας με την Ελλάδα. Και θα σας το πω έτσι πιο απλά: Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις έχουν βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια. Το κλειδί όμως για να εγκαινιαστεί μια καινούργια εποχή, είναι στην Κύπρο. Εδώ είναι που θα δοκιμαστούν στην πράξη οι πραγματικές προθέσεις.

Αυτό που λέω τώρα, πρέπει σε καμία περίπτωση να εκληφθεί ως αδυναμία. Είναι μια σταθερή θέση την οποία έχουμε διατυπώσει και επαναλάβει όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια. Εμείς δεν υποστέλλουμε τη σημαία της πρόθεσης και διάθεσης για συνεργασία, συνεννόηση στην περιοχή.

Είπα πρωτύτερα ότι η Ελλάδα είναι πέρα και πάνω από την οικονομική κρίση που μας δοκιμάζει αυτό τον καιρό, ένας παράγοντας σταθερός στην περιοχή. Είναι και σταθεροποιητικός, το έχει αποδείξει με τη στάση της όλα αυτά τα χρόνια. Σταθεροποιητικός παράγοντας όμως μπορεί να γίνει και η Κύπρος, από την ώρα που θα ενωθεί και πάλι.

Θ’ αποτελέσει όμως από εκείνη τη στιγμή και μετά και γέφυρα συνάντησης και επικοινωνίας ανάμεσα στους λαούς και τα δύο κράτη. Αυτό είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα και αυτό εννοούσα πρωτύτερα, στις αρχικές μου δηλώσεις, στα εισαγωγικά, όταν είπα ότι δεν είμαστε εδώ να εκπέμψουμε απειλητικά συνθήματα.

Αυτά είναι έξω από το περιβάλλον πολιτισμού που η παρουσία μας στον ευρωπαϊκό χώρο πλέον εξηγεί και επιβάλλει, αλλά και σ’ έναν καινούργιο κόσμο που γεννιέται. Χώρες που έχουν κολλήσει στο βαθύ τους χτες, θα έχουν πρόβλημα στη συνάντησή τους με το μέλλον.

Σας ευχαριστώ.

Τα σχόλια δεν επιτρέπονται.