Όπλα Εκφυλισμένου ΟυρανίουΣύμφωνα με διάφορα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης στη Λιβύη χρησιμοποιήθηκαν όπλα εκφυλισμένου ουρανίου κυρίως από αεροπλάνα Απάτσι κατά τεθωρακισμένων του Καντάφι. Το EKEO στο παρελθόν έχει μελετήσει επισταμένα τις επιπτώσεις των όπλων αυτών και παρουσιάζει μια σύντομη προσομοίωση των επιπτώσεων των όπλων αυτών με έμφαση στην τοξική δράση τους που προκαλεί νεφροπάθειες.
Aς υποθέσουμε ότι το Ζάππειο αποτελεί στόχο μιας επίθεσης με 1000 βλήματα «ασημένιας σφαίρας» (βλήμα εκφυλισμένου ουρανίου τεθωρακισμένου ABRAMS) συνολικής ποσότητας εισπνεύσιμου εκφυλισμένου Ουρανίου ενός τόνου. Τότε από το σημείο μηδέν και μέχρι μια απόσταση 250 μέτρων οι κάτοικοι ενδέχεται να εισπνεύσουν δόσεις μεγαλύτερες από 110 mg. Σε αποστάσεις μικρότερες από 500m οι κάτοικοι ενδέχεται να εισπνεύσουν δόσεις μεγαλύτερες από 54mg ενώ σε αποστάσεις μικρότερες από 1000m οι ενδεχόμενες δόσεις θα είναι μεγαλύτερες από 26 mg. Σε μια απόσταση 10.000 m η πιθανή δόση μπορεί να φτάσει τα 0,3mg. Υπό χείριστες μετεωρολογικές συνθήκες η πιθανότητα εισπνοής των παραπάνω δόσεων καθίσταται βεβαιότητα αν οι άνθρωποι βρίσκονται πάνω στην διεύθυνση του ανέμου ο οποίος φυσά συνεχώς προς το σημείο όπου βρίσκονται. Στην περίπτωση που δεν ληφθούν μέτρα απολύμανσης τότε σύμφωνα με την τεχνική μας ανάλυση οι δόσεις αυτές μπορούν να αυξηθούν λόγω επαναιώρησης στο εικοσαπλάσιο αν δεν εκκενωθούν οι μολυσμένες περιοχές.
Όπως όμως έχουμε πει στο κεφ. 3 του βιβλίου ΟΠΛΑ ΕΚΦΥΛΙΣΜΕΝΟΥ ΟΥΡΑΝΙΟΥ αν εισπνευσθούν 6 mg ευδιάλυτου DU τότε οι νεφροί δέχονται την μέγιστη επιτρεπτή δόση των 0,4mg. Άρα λοιπόν σε ένα χείριστο σενάριο όπου όλο το DU είναι ευδιάλυτο ακόμη και σε αποστάσεις 10.000 από το σημείο μηδέν υπάρχει μη μηδενική πιθανότητα οι νεφροί των ανθρώπων να επιβαρυνθούν με τη μέγιστη επιτρεπτή ποσότητα DU. (Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο η συνολική ποσότητα DU που χρησιμοποιήθηκε είναι περίπου 10 τόνοι). Στην πραγματικότητα όμως ποτέ το DU δεν είναι πλήρως ευδιάλυτο και ένα ρεαλιστικό σενάριο προβλέπει τουλάχιστον η μισή ποσότητα να είναι αδιάλυτο μέταλλο. Συνεπώς οι παραπάνω δόσεις εκφράζουν το χειρότερο δυνατό σενάριο το οποίο είμαστε υποχρεωμένοι να δεχθούμε ώστε να καθορίσουμε τα όρια του κινδύνου χωρίς συμβιβασμούς και εκπτώσεις.
Λεπτομέρειες της προσομοίωσης υπάρχουν στο βιβλίο ΟΠΛΑ ΕΚΦΥΛΙΣΜΕΝΟΥ ΟΥΡΑΝΙΟΥ

, , , , , , , ,

Όπλα Εκφυλισμένου Ουρανίου Νεφροπάθειες 1000px.

Τα σχόλια δεν επιτρέπονται.