YouTube Preview Image
Η μεγάλη δωρεά που προτίθεται να κάνει η Αμερική στην Ελλάδα σχετικά με τα τεθωρακισμένα A1M1 Abrams είναι μια φιλική ενέργεια των ΗΠΑ προς την πατρίδα μας. Όμως ο τεράστιος αριθμός αυτών των αρμάτων καθώς και τα προγράμματα αναβάθμισης που τα συνοδεύουν δεν μπορούν να περάσουν χωρίς το δημόσιο επιστημονικό έλεγχο του Ελληνικού Κέντρου Ελέγχου Όπλων στο καταστατικό του οποίου (ως ανεξάρτητο κοινωφελές ίδρυμα) προβλέπεται αυτεπαγγέλτως «η επιστημονική μελέτη-επίβλεψη και ο επιστημονικός έλεγχος των ΑΜΥΝΤΙΚΩΝ ΕΞΟΠΛΙΣΜΩΝ, ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ, ΔΑΠΑΝΩΝ και ΣΥΝΑΦΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ των ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ και ΣΩΜΑΤΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ προκειμένου να διασφαλιστεί η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ και η ΑΣΦΑΛΕΙΑ των ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ του ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, του ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ (και γενικά της ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ και της ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ)»

Η δραστηριότητα αυτή του EKEO είναι ανεξάρτητη των Γενικών Επιτελείων και του ΥΠΕΘΑ και κατά συνέπεια διενεργείται αυτεπάγγελτα και χωρίς δεσμεύσεις. Έτσι τα θεμελιώδη ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν σχετικά με τη δωρεά αυτή των αρμάτων μάχης είναι:

1) Πρόκειται για τα πρώτης γενιάς A1M1 Abrams τα οποία έχουν πρωτόγονο εξοπλισμό χωρίς την ενισχυμένη θωράκιση εκφυλισμένου ουρανίου και χωρίς τα αναβαθμισμένα ηλεκτρονικά συστήματα; Αν η απάντηση είναι καταφατική τότε η δωρεά αυτή μπορεί να γίνει δεκτή μόνο μετά από λεπτομερή οικονομοτεχνική μελέτη με αναλυτικό κόστος αναβάθμισης και συντήρησης.
2) Αν πράγματι περιέχει εκφυλισμένο ουράνιο στη θωράκιση τότε υπάρχουν μεταξύ αυτών άρματα που έχουν εμπλακεί σε επιθέσεις και ατυχήματα (Ιράκ, Αφγανιστάν) που έχουν αποκαλύψει το ραδιενεργό μέταλλο;
3) Ποιο είναι το κόστος μεταφοράς τους στην Ελλάδα; Αληθεύει (ελπίζουμε ναι) ότι θα μεταφερθούν δωρεάν από Έλληνες εφοπλιστές;

Εύκολα σπεύδει κανείς να απορρίψει την ύπαρξη θωράκισης εκφυλισμένου ουρανίου σε Ελληνικά άρματα για περιβαλλοντικούς λόγους όμως τότε θα είναι άχρηστα απέναντι στα άρματα των Τούρκων που σύμφωνα με πληροφορίες όχι μόνο περιέχουν την πανίσχυρη θωράκιση ουρανίου αλλά και βλήματα ουρανίου.

Διάφορες πληροφορίες λένε ότι οι Τούρκοι κατασκεύασαν τα τεθωρακισμένα τους (MİTÜP Altay) χρησιμοποιώντας την τεχνολογία της Νότιας Κορέας και ειδικότερα τη θωράκιση του άρματος K2 Black Panther. Ο «Μαύρος Πάνθηρας» της Νότιας Κορέας όμως έχει αποδειχθεί ότι αποκρούει βλήματα APFSDS (δηλαδή είτε εκφυλισμένου ουρανίου είτε βολφραμίου) χωρίς να έχει ενεργητική θωράκιση. Κατά συνέπεια υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα (αν όχι βεβαιότητα) η θωράκιση των αρμάτων της Τουρκίας να είναι εκφυλισμένου ουρανίου καθιστώντας τα συμβαστικά άρματα της Ελλάδας άχρηστα αφού δεν θα μπορούν να προσβάλλουν τα Τουρκικά MİTÜP Altay και βέβαια θα αποτελούν «καθιστές πάπιες» για τους Τούρκους. Δείτε το Altay:
YouTube Preview Image

Σύμφωνα με πληροφορίες διαφόρων οργανισμών που υπάρχουν στο διαδίκτυο η Τουρκία αγόρασε 22.920 105 mm M833 DU βλήματα και 85.451 105 mm M774 DU βλήματα από τις ΗΠΑ για να χρησιμοποιηθούν στα M60 Patton τεθωρακισμένα. Τα βλήματα αυτά διαπερνούν τη συμβατική θωράκιση τεθωρακισμένων «όπως διαπερνά το πυρακτωμένο ατσάλι το βούτυρο».

Στον πόλεμο του Ιράκ τα συμβατικά βλήματα των Ιρακινών τεθωρακισμένων απλώς εποστρακίζονταν πάνω στη θωράκιση εκφυλισμένου ουρανίου των A1M1 των ΗΠΑ ενώ αντίστοιχα τα βλήματα εκφυλισμένου ουρανίου (DU) των ΗΠΑ διαπερνούσαν «σαν βούτυρο» τη θωράκιση των Ιρακινών. Άρα μερικές φορές μια δωρεά ίσως να καθησυχάσει επικίνδυνα την Ελλάδα δίνοντας την εντύπωση της ασφάλειας και για το λόγο αυτό το EKEO παρακολουθεί στενά τη δραστηριότητα αυτή.

Τα τεθωρακισμένα A1M1, η θωράκιση και ο οπλισμός τους έχουν μελετηθεί εξονυχιστικά από το EKEO στο παρελθόν και αρκετά συμπεράσματα υπάρχουν στη μονογραφία «Όπλα Εκφυλισμένου Ουρανίου» του Διευθυντή του ιδρύματος. Το EKEO είναι υπέρ της ολικής και πλήρους κατάργησης των ουρανιούχων βλημάτων και τεθωρακισμένων αλλά υπερέχει η Εθνική Ασφάλεια της χώρας στις τελικές αποφάσεις.

Η Αμερικανική δωρεά των τεθωρακισμένων A1M1 είναι πολύ ενδιαφέρουσα και έχει θετικά στοιχεία αλλά θα ελεγχθεί εξονυχιστικά από το EKEO σύμφωνα με το καταστατικό του ιδρύματος.

Τα σχόλια δεν επιτρέπονται.