Καθηγητής Ανδρέας Δημητρίου Κοσμήτορας ΣΣΕ Σχολή ΕυελπίδωνΤο Ελληνικό Κέντρο Ελέγχου Όπλων (EKEO) περίμενε υπομονετικά να κοπάσει η θύελλα σχετικά με την επιστολή των δύο μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Καθηγητών ΣΣΕ ώστε νηφάλια να παρουσιάσει δημόσια τις πραγματικές διαστάσεις του θέματος.
Αρχικά να τονίσουμε ότι ο Διευθυντής του EKEO Αν.Καθηγητής Θεόδωρος Λιόλιος ήταν ο πρώτος που έδωσε δημόσια μάχη για την υπεράσπιση του Εύελπι Χρήστου Φαραντάτου (όπως θα έκανε για κάθε Εύελπι η άλλο αξιωματικό που αδικείται). Αυτό όμως που δεν αναφέρθηκε ποτέ ήταν ότι ο Κοσμήτορας της ΣΣΕ Καθηγητής Ανδρέας Δημητρίου είχε την ίδια άποψη με τη Διεύθυνση του EKEO, παρότρυνε δυναμικά τη Διεύθυνση του ιδρύματος να στηρίξει τον Εύελπι Χρήστο Φαραντάτο ενώ ο ίδιος ο Κοσμήτορας στήριξε τον Εύελπι με κάθε τρόπο τόσο στη Σχολή Ευελπίδων όσο και σε άλλες δημόσιες τοποθετήσεις του. Είναι λοιπόν αλήθεια ότι ο Κοσμήτορας της ΣΣΕ κατήγγειλε ότι κακώς δεν τιμωρήθηκε ο Εύελπις με αποπομπή όπως ορισμένοι τον παρουσίασαν σε διάφορα ιστολόγια; Το EKEO ζήτησε εξηγήσεις από τον Κοσμήτορα της ΣΣΕ προκειμένου να διαφωτίσουμε τους αναγνώστες μας και αυτά που προκύπτουν πρέπει να αναγνωσθούν από τους Ευέλπιδες, τους Στρατιωτικούς και φυσικά όλους αυτούς που βρήκαν ευκαιρία να επιτεθούν σε ένα άνθρωπο που εδώ και δεκαετίες μόνο καλό έκανε στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων όπου σε λίγα χρόνια θα ολοκληρώσει και την εξαιρετική καριέρα του (λόγω και των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει).

Η πρόσφατη επιστολή του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδικαλιστικού Οργάνου των Καθηγητών της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων παρερμηνεύθηκε. Η αγάπη και το ενδιαφέρον των καθηγητών της ΣΣΕ και ιδιαίτερα του Κοσμήτορα της ΣΣΕ Καθηγητή Ανδρέα Δημητρίου προς τους Ευέλπιδες είναι δεδομένες και αποδεικνύονται με αγώνες δεκαετιών για αναβάθμιση των σπουδών τους. Ο Υποστράτηγος ε.α. Δρ.Ι.Παρίσης έγραψε και δημοσίευσε μια απαράδεκτη για απόστρατο αξιωματικό επιστολή κατά των Καθηγητών της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων και της Ακαδημαϊκής Συνέλευσης γενικότερα. Είχαμε εκτίμηση για το άτομο αυτό την οποία χάσαμε όταν είδαμε την τυφλή επίθεση του κατά Καθηγητών της ΣΣΕ (πλην εξαιρέσεων όπως ανέφερε!). Ο Δρ.Ι.Παρίσης κατήγγειλε ακαδημαϊκούς καθηγητές της ΣΣΕ σε γνωστικά αντικείμενα μαθηματικών, φυσικής, φιλολογίας κλπ ότι ελέγχονται από τον Κοσμήτορα της ΣΣΕ και ότι όταν αυτοί ψηφίζουν στην Ακαδημαϊκή Συνέλευση ουσιαστικά αποφασίζει ο Κοσμήτορας κ. Ανδρέας Δημητρίου. Πλήθος μελών της Ακαδημαϊκής Συνέλευσης καταγγέλλουν ότι αυτό δεν είναι αλήθεια.

ΣΣΕ Σπουδαστικό Συμβούλιο ΣύνθεσηΚατήγγειλε ο Δρ.Ι.Παρίσης ότι ο νόμος 3187/2003 εξυπηρετεί τα συντεχνιακά συμφέροντα των Καθηγητών της ΣΣΕ και όχι την ακαδημαϊκή εκπαίδευση όμως ο νόμος 3187/2003 απαίτησε όλοι τα μέλη ΔΕΠ ΣΣΕ να έχουν τα ίδια προσόντα με τα μέλη ΔΕΠ ΑΕΙ και έτσι έπαψαν πλέον να διδάσκουν στη ΣΣΕ απλοί πτυχιούχοι των ΑΕΙ (παραθέτουμε στο τέλος της ανάρτησης το νόμο 3187/2003 για δουν όλοι αν έχει μέσα συντεχνιακά θέματα η πραγματικά αναβαθμίζει τις ακαδημαϊκές απαιτήσεις στη ΣΣΕ στα ύψη). Μέχρι τη θέσπιση του νόμου αυτού αποφάσεις για το διδακτικό προσωπικό λαμβάνονταν από το Σπουδαστικό Συμβούλιο της ΣΣΕ όπου δύο αντισυνταγματάρχες και ένας Συνταγματάρχης (Διευθυντής Σπουδών) είχαν πάντα την πλειοψηφία και εισηγούνταν ακόμη και για την πρόσληψη τακτικών καθηγητών των Εδρών της ΣΣΕ η ακόμη και την απόλυση τους (αν και ήταν ισότιμοι με τους τακτικούς καθηγητές πανεπιστημίων), τα βιβλία, την ύλη κλπ κλπ (βλ εικόνες). Ούτε ο ίδιος ο Αρχηγός ΓΕΣ δεν μπορούσε να διορίσει άλλον από αυτόν που πρότειναν οι τρεις αυτοί αξιωματικοί!

ΣΣΕ Σπουδαστικό Συμβούλιο Αρμοδιότητες

Ο νόμος 3187/2003 είναι κυρίως ένα μνημειώδες έργο του Κοσμήτορα Ανδρέα Δημητρίου και όσοι δεν αντιλαμβάνονται ότι αναβάθμισε τη ΣΣΕ είναι εκτός τόπου και χρόνου. Ο νόμος 3187/2003 τοποθέτησε Πρόεδρο του εκλεκτορικού σώματος Καθηγητών ΣΣΕ τον Αρχηγό ΓΕΣ, Αντιπρόεδρο τον Α Υπαρχηγό ΓΕΣ, μέλη το Διοικητή ΣΣΕ και Υποδιοικητή ΣΣΕ, εκλέκτορες από τα ΑΕΙ, ποια συντεχνιακά συμφέροντα βλέπει ο Δρ. Ι.Παρίσης στο νόμο 3187/2003 που απορρίπτει και καταγγέλλει;
Ο Δρ. Ι. Παρίσης απαξίωσε την Ακαδημαϊκή Συνέλευση και πλήθος καθηγητών της εξ’ αιτίας της ατυχούς επιστολής του Κοσμήτορα Καθηγητή Ανδρέα Δημητρίου ο οποίος βέβαια απέρριψε παλαιότερα την υποψηφιότητα του κ. Παρίση ως συμβασιούχου εκπαιδευτικού (με τη σύμφωνη γνώμη της Ακαδημαϊκής Συνέλευσης) και πρότεινε κάποιον άλλο για ένα μάθημα στο οποίο ο κ. Παρίσης ούτως η άλλως δεν ήταν ειδικός. Για τη θέση που έχασε ο απόστρατος Υποστράτηγος κ. Παρίσης τον είχε βέβαια προτείνει στην Ακαδημαϊκή Συνέλευση ένας μαθηματικός του οποίου τη γνώμη τότε ο Δρ.Ι.Παρίσης προφανώς θεώρησε έγκυρη και ισχυρή.
Ιστολόγιο Ιωάννη Παρίση - Σχόλιο κατά των Καθηγητών ΣΣΕΗ επιστολή του Δρ. Ι. Παρίση ήταν όπλο μαζικής δυσφήμισης, και αποτελεί παράδειγμα προς αποφυγή για τους Ευέλπιδες και κάθε άλλο στρατιωτικό και μάλιστα δημοσιεύθηκε σε ανώνυμο ιστολόγιο που μέχρι εχθές προσπαθούσε με λύσσα να πετύχει την αποπομπή του αθώου Εύελπι Χρήστου Φαραντάτου από τη ΣΣΕ. Αντί να κρατήσει μια ήπια στάση και να ζητήσει εξηγήσεις η έστω να εγκαλέσει δημόσια μόνο όποιον αυτός θεωρούσε ότι έσφαλε ο Υποστράτηγος ε.α. κ. Παρίσης δυσφήμισε αθώους και απαξίωσε το νόμο 3187/2003 των ΑΣΕΙ που βάζει πλέον μόνο Διδάκτορες μέλη ΔΕΠ στη ΣΣΕ όπως είναι και ο ίδιος. Η επιστολή του δεν ήταν καλοπροαίρετη αλλά γεμάτη εμπάθεια και διάθεση για δυσφήμιση αθώων.
Υπάρχουν ήδη μέλη της Ακαδημαϊκής Συνέλευσης της Σχολής Ευελπίδων που ετοιμάζουν αγωγή αποζημίωσης κατά του Δρ. Ι. Παρίση διότι αυτός με αφορμή την επιστολή δύο μελών της Ακαδημαϊκής Συνέλευσης απαξίωσε, δυσφήμισε και πρόσβαλλε πλήθος άλλα αθώα μέλη της Ακαδημαϊκής Συνέλευσης (φυσικούς, μαθηματικούς, μηχανικούς, φιλολόγους, γυμναστές, καθηγητές ξένων γλωσσών, κοκ) που καμία σχέση δεν έχουν με την επιστολή του Κοσμήτορα της ΣΣΕ.

Σύμφωνα με τον Κοσμήτορα της Σχολής Ευελπίδων οι εκφράσεις της επιστολής πράγματι δεν διατυπώθηκαν με ακρίβεια και έτσι επέτρεψαν μια δηλητηριώδη ερμηνεία. Η ατυχής έκφραση της επιστολής η οποία παρερμηνεύθηκε είναι η εξής:
«Τα τελευταία γεγονότα της 17ης Νοεμβρίου στο Ανώτατο Στρατιωτικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΑΣΕΙ) της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων (ΣΣΕ), το αρχαιότερο Ίδρυμα Πανεπιστημιακής εκπαίδευσης της νεότερης Ελλάδος, η αθώωση των υπευθύνων για αυτό το περιστατικό, αλλά και η αθώωση περιπτώσεων ποινικού αδικήματος πλαστοπροσωπίας, από τα πειθαρχικά συμβούλια, επαλήθευσαν όλες τις παρεμβάσεις και τις καταγγελίες του Συλλόγου ΔΕΠ της ΣΣΕ σχετικά με τα σοβαρά θεσμικά κενά του νόμου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση των ΑΣΕΙ.»
Η παράλειψη της λέξης «φερόμενων ως υπευθύνων για αυτό το περιστατικό» οδήγησε σε μια απίστευτη λάσπη και συκοφαντίες. Η ορθή έκφραση ήταν «..η αθώωση των φερόμενων ως υπευθύνων..». Η τοποθέτηση αυτής της λέξης (…φερόμενων…) που από τυπογραφικό λάθος (ίσως και λόγω της πρόσφατης μεγάλης περιπέτειας της υγείας του Κοσμήτορα) παραλείφθηκε δεν αφήνει πλέον κανένα περιθώριο παρερμηνείας. Πουθενά στη επιστολή δεν καταγγέλλει ο Κοσμήτορας ότι κακώς αθωώθηκε ο Εύελπις Χρήστος Φαραντάτος αντιθέτως εννοείται ότι η αθώωση του αποδεικνύει τις αδυναμίες του πειθαρχικού συστήματος που επέτρεψαν την άδικη διαπόμπευση του. Μια ανάγνωση της παραπάνω παραγράφου με την λέξη αυτή (…φερόμενων…) που ατυχώς παραλείφθηκε θα αποδείξει ότι οι παρεμβάσεις που καταγγέλλονται δεν αφορούν παράνομες αθωώσεις αλλά εμπλοκή διόγκωση και διαστρέβλωση των περιστατικών (17 Νοέμβρη, πλαστοπροσωπίας κλπ) από αυτούς που παρενέβησαν προκειμένου να θίξουν τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Κοσμήτορας της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων είχε από την πρώτη κιόλας στιγμή συμφωνήσει απόλυτα με την άποψη του Αν. Καθηγητή ΣΣΕ Δρ. Θεοδώρου Λιόλιου περί της άδολης φύσης της παράβασης του Εύελπι Χρήστου Φαραντάτου και φυσικά και ο Καθηγητής Ανδρέας Δημητρίου είχε τεθεί δημοσίως υπέρ μιας ήπιας ποινής λόγω του νεαρού της ηλικίας του και της άδολης φύσης της πράξης του. Οι πειθαρχικές διαδικασίες των Ανωτάτων Στρατιωτικών Σχολών δεν μπορεί να καθορίζονται ούτε από ανώνυμα ιστολόγια που είχε καταγγείλει ο κ. Πάνος Μπεγλίτης ούτε από αποστράτους που απορρίπτονται ως εκπαιδευτές της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων λόγω μειωμένων προσόντων η έλλειψης συνάφειας.

Όσον αφορά τις παρατυπίες που διέπραξε η Διοίκηση της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων την περίοδο του 2008-2009 όλα τα στοιχεία είναι στη διάθεση του εισαγγελέα και κάθε ενδιαφερομένου (καλύτερα όμως τα εν οίκω μη εν δήμω). Εξ’ άλλου οι αλλεπάλληλες ακυρώσεις των παράτυπων πράξεων της Διοίκησης της περιόδου εκείνης από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, οι αγωγές και οι μηνύσεις που υποβλήθηκαν, καθώς και πλήθος άλλων στοιχείων δεν αφήνουν περιθώρια αμφιβολιών (πολλά μέλη ΔΕΠ της ΣΣΕ θα το βεβαιώσουν ενόρκως).

Σχολή Ευελπίδων Ασκήσεις ΑκριβείαςΕίναι αλήθεια ότι η επίμαχη επιστολή ήταν διατυπωμένη λάθος και έδωσε την ευκαιρία σε όσους ήθελαν να χτυπήσουν τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων και την ακαδημαϊκή της υπόσταση να το κάνουν. Όμως δεν θα επιτρέψουμε να απαξιώνονται αγώνες δεκαετιών του Κοσμήτορα της ΣΣΕ Καθηγητής Ανδρέα Δημητρίου για μια λάθος έκφραση που ήδη έχει λάβει τη σωστή της ερμηνείας μέσω της παρούσας ανάρτησης. Ήταν όμως μια καλή ευκαιρία ώστε να διαπιστωθεί ποιος καραδοκούσε να βλάψει την Κοσμητεία και την Ακαδημαϊκή Συνέλευση της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων εντός και εκτός της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων.

Ο Κοσμήτορας της ΣΣΕ εξέφρασε τη λύπη του στη Διεύθυνση του EKEO διότι μια ατέλεια της επιστολής του επέτρεψε την επίθεση αυτή κατά της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων. Παράλληλα εξέφρασε την αγάπη του και την εκτίμηση του προς τους Ευέλπιδες και την εκάστοτε ηγεσία του Ελληνικού Στρατού μια στάση που έχει κρατήσει εδώ και δεκαετίες στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων. Το EKEO θεωρεί ότι ο Κοσμήτορας Δρ. Ανδρέας Δημητρίου είναι μια από τις πιο ιστορικές φιγούρες της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων ο οποίος βυθισμένος στις άπειρες διοικητικές και ακαδημαϊκές διαδικασίες της Σχολής Ευελπίδων και λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετώπισε δεν αντιλήφθηκε τη λανθασμένη διατύπωση της επιστολής του που διογκώθηκε υπέρμετρα από ορισμένους προκειμένου να επιτεθούν στην εύθραυστη ακαδημαϊκή φύση της σχολής.

Καλούμε όσους αγαπούν τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων και τους Ευέλπιδες να διαβάσουν και πάλι την επιστολή του Κοσμήτορα της ΣΣΕ με τη σωστή ερμηνεία που αναλύεται στην παρούσα ανάρτηση και να αναζητήσουν τα μεγάλα και σπουδαία έργα που έκανε και κάνει ο Κοσμήτορας της ΣΣΕ και όχι τα ελάχιστα και τα ατυχή που διαπράττουμε όλοι μας.

ΥΓ
Η Διεύθυνση του Ελληνικού Κέντρου Ελέγχου Όπλων επισημαίνει ότι δεν συμμετείχε με κανένα τρόπο στην διαμόρφωση του νέου οργανισμού της ΣΣΕ ούτε και τον έχει διαβάσει. Θεωρούμε ότι ο σημερινός οργανισμός (το Βασιλικό Διάταγμα του 1968) όσον αφορά τα στρατιωτικά θέματα έχει δοκιμασθεί με επιτυχία εδώ και δεκαετίες και κάθε αλλαγή του πρέπει να έχει και την έγκριση του Γενικού Επιτελείου Στρατού και να γίνει με ήπιο και συγκροτημένο τρόπο.

Θεωρούμε ότι η παρουσία της ηγεσίας του Στρατού στα εκλεκτορικά σώματα των καθηγητών της ΣΣΕ είναι επιβεβλημένη ιδιαίτερα του Αρχηγού ΓΕΣ, Υπαρχηγού ΓΕΣ και Διοικητή της ΣΣΕ ένα γεγονός που ατυχώς ο τελευταίος νόμος (3883/2010) δεν προέβλεψε. Είναι μεγάλη τιμή να είναι ο Αρχηγός ΓΕΣ πρόεδρος του εκλεκτορικού σώματος ενός Καθηγητή της ΣΣΕ (όπως συνέβη και στις εκλογές του Διευθυντή του EKEO στο παρελθόν).

Θεωρούμε ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος διέπραξε ένα μεγάλο λάθος στο νόμο 3883/2010 διότι αντίθετα με ότι συμβαίνει στα ΑΕΙ όπου υπάρχουν δεκάδες φοιτητές στην Γενική Συνέλευση ο κ. Υπουργός δεν προέβλεψε τη συμμετοχή των Ευελπίδων στην Ακαδημαϊκή Συνέλευση. Το σφάλμα αυτό αδικεί τους Ευέλπιδες σε σχέση με τους φοιτητές και πρέπει να διορθωθεί άμεσα.

Ακολουθεί ο Νόμος 3187/2003 που ίδρυσε τα Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα

Download (PDF, 122KB)

Τα σχόλια δεν επιτρέπονται.