YouTube Preview Image
Ο Διευθυντής του EKEO έχει σταλεί από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας να εκπαιδευτεί σε θέματα ελέγχου πυρηνικής τρομοκρατίας γεγονός που αποδεικνύει ότι ακόμη και η Ελλάδα είναι ευαισθητοποιημένη στον κρίσιμο αυτό τομέα. Αξίζει τον κόπο να αναδημοσιεύσουμε (μετά από άδεια) το άρθρο που ακολουθεί ώστε να ενημερωθούν οι πολίτες για το μεγαλύτερο τρομοκρατικό κίνδυνο του αιώνα μας:

Η προστασία της ανθρωπότητας από την πυρηνική τρομοκρατία βρίσκεται στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής για την Πυρηνική Ασφάλεια που ξεκινά σήμερα στη Σεούλ με τη συμμετοχή 50 και πλέον αρχηγών κρατών.

Σε περισσότερους από 200 τόνους υπολογίζονται τα παγκόσμια αποθέματα πλουτωνίου, μια ποσότητα που επαρκεί θεωρητικά για να κατασκευαστούν δεκάδες χιλιάδες ατομικές βόμβες. Σε αρκετές χώρες μάλιστα υπάρχουν ποσότητες εμπλουτισμένου ουρανίου που δεν φυλάσσονται καν όπως προβλέπεται και που μπορεί έτσι εύκολα να καταλήξουν σε χέρια τρομοκρατών. Τρομοκρατικές οργανώσεις, όπως η Αλ Κάιντα, έχουν προσπαθήσει επανειλημμένως να αποκτήσουν πρόσβαση σε ραδιενεργό υλικό. Όπως σημειώνει η Ανέτε Σάπερ, από το γερμανικό Ίδρυμα για την Ειρήνη και τις Συγκρουσιακές Σχέσεις:

«Το πρόβλημα είναι ότι κάθε χώρα αντιδρά με διαφορετικό τρόπο σε αυτή την απειλή. Απαιτούνται μέτρα στο πεδίο της φυσικής προστασίας από ραδιενεργά υλικά, όπως καλύτερη φύλαξη και αστυνόμευση. Κατά δεύτερον θα πρέπει να γίνει μια καταμέτρηση του υλικού προκειμένου να μπορούν να διαπιστώνονται άμεσα τυχόν απώλειες».

Πρωτοπόρος στο ζήτημα της προώθησης της πυρηνικής ασφάλειας σε διεθνές επίπεδο θεωρείται ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος συγκάλεσε μάλιστα την πρώτη σχετική Σύνοδο Κορυφής, τον Απρίλιο του 2010 στην Ουάσιγκτον. Όπως σημειώνει ο Όλιβερ Τρένερτ από το γερμανικό Ινστιτούτο Διεθνούς Πολιτικής και Ασφάλειας:

«Η μεγαλύτερη επιτυχία της προωθούμενης από τον πρόεδρο Ομπάμα διαδικασίας έγκειται στο γεγονός ότι πραγματοποιείται μια τακτική συνάντηση πρωθυπουργών και αρχηγών κρατών, με αποτέλεσμα το θέμα του κινδύνου της πυρηνικής τρομοκρατίας να περνά σε άλλο επίπεδο».

Εν τω μεταξύ ορισμένες χώρες έχουν αρχίσει να μεταποιούν εμπλουτισμένο ουράνιο ενώ άλλες έλαβαν μέτρα για να περιορίσουν τον κίνδυνο της διάδοσης. Τα τελευταία οκτώ χρόνια περισσότεροι από δυο τόνοι εμπλουτισμένου ουρανίου έχουν απομακρυνθεί από πυρηνικούς αντιδραστήρες και έχουν επιστραφεί σε ΗΠΑ και Ρωσία. Οι δυο αυτές χώρες μάλιστα σημειώνουν σημαντική πρόοδο στο πεδίο της εξουδετέρωσης πλουτωνίου στη βάση της διμερούς συμφωνίας που υπέγραψαν και η οποία τίθεται σε ισχύ από το 2018.

Υπεύθυνη για τον έλεγχο των ποσοτήτων ραδιενεργού υλικού είναι η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας, «δυστυχώς όμως όχι για τις πυρηνικές χώρες, αλλά για εκείνες που δηλώνουν ότι δεν διαθέτουν πυρηνικό υλικό», όπως τονίζει η Ανέτε Σάπερ. Έτσι οι έλεγχοι σε χώρες όπως η Ινδία και Πακιστάν, είναι ανεπαρκείς. Ανησυχία συνεχίζει να προκαλεί η Βόρεια Κορέα – που υποστηρίζει ότι διαθέτει αρκετές ατομικές βόμβες και η οποία αποχώρησε από τη Συνθήκη μη Διάδοσης το 2003 – και φυσικά το Ιράν. Αμφότερες δεν συμμετέχουν στη Σύνοδο της Σεούλ.

ΠΗΓΗ DW (Daniel Scheschkewitz / Κώστας Συμεωνίδης, Υπεύθ. σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου)

Τα σχόλια δεν επιτρέπονται.