YouTube Preview Image
Πρόσφατα δύο αθλητές των Ολυμπιακών αγώνων του Λονδίνου με Ελληνικά ονόματα κέρδισαν ολυμπιακά μετάλλια. Ο Ηλίας Ηλιάδης πήρε το χάλκινο στο Τζούντο και ο Σιδέρης Τασιάδης πήρε το αργυρό στο κανόε καγιάκ. Ο Ηλίας Ηλιάδης κατάγεται από τη Γεωργία και πολλοί τον κατηγορούν ότι τον κάναμε εισαγωγή από τη χώρα αυτή για να μας δίνει μετάλλια. Ο Σιδέρης Τασιάδης έζησε μέχρι τα δέκα του χρόνια στην Ελλάδα και κατοικεί σήμερα στη Γερμανία ενώ οι γονείς του είναι Έλληνες. Ο Τασιάδης κατάγεται από τον Έβρο. Ο πατέρας Τάσος είναι από τα Κόμαρα, ένα χωριό που βρίσκεται πιο πάνω από την Ορεστιάδα, η μητέρα Μαρία από την περιοχή της Ζώνης, ελάχιστα χιλιόμετρα πιο νότια. Μετανάστευσαν οριστικά στην Γερμανία όταν ο Σιδέρης ήταν 10 χρονών. Δημοσιεύουμε το διάλογο του με δημοσιογράφο (πηγή www.sports24.gr)
– “Οι γερμανοί συνάδελφοί σου με ρώτησαν ακόμα αν θα κρατήσω και την ελληνική σημαία μαζί με την γερμανική εφόσον καταφέρω να κερδίσω κάποιο μετάλλιο”.
– Και ποια ήταν η απάντησή σου;
– “Φυσικά και όχι. Θα κρατήσω μόνο την γερμανική”.
– Γιατί; Γιατί όχι και την ελληνική;
– “Γιατί πολύ απλά, η Ελλάδα ποτέ δεν μου προσέφερε τίποτα. Ούτε ένα τηλέφωνο δεν με πήρε ποτέ ένας υπεύθυνος για τις κατά καιρούς επιτυχίες μου. Δεν με διεκδίκησε κανείς. Δεν βοήθησε την οικογένειά μου, η οποία μετανάστευσε για να μπορέσει να με μεγαλώσει σωστά.
Αντίθετα, η Γερμανία με ανακάλυψε, με ανέδειξε, μου έδωσε όλα τα εφόδια για να αναπτυχθώ αθλητικά. Η Γερμανία με δέχθηκε και με αποδέχθηκε, αυτή με έκανε αυτό που είμαι. Εκεί μένω, εκεί μεγάλωσα και μεγαλώνω, εκεί έβγαλα σχολείο, εκεί προπονούμαι καθημερινά. Μου παρείχαν προπονητή και ασφάλεια, μου εξασφάλισαν και το επαγγελματικό μου μέλλον εξαιτίας των αθλητικών επιτυχιών μου. Τον Σεπτέμβριο θα διοριστώ και επισήμως στην Αστυνομία και όταν με το καλό σταματήσω τους αγώνες, ξέρω ότι θα έχω μια σταθερή δουλειά.
Θα ήταν ασέβεια προς αυτήν την χώρα να ανεβάσω στο βάθρο οτιδήποτε άλλο πέρα από την γερμανική σημαία”.
– Δεν νιώθεις Έλληνας μέσα σου, δεν αισθάνεσαι ότι τρέχει ελληνικό αίμα;
– “Δεν ξέρω πώς εσύ το εννοείς, αλλά πάνω από όλα νιώθω Γερμανός. Μπορεί να μην αρέσει, αλλά αυτή είναι η αλήθεια”.

Από την άλλη μεριά ο Ολυμπιονίκης Ηλίας Ηλιάδης γεννήθηκε στη Γεωργία στις 10 Νοεμβρίου 1986 και γράφτηκε στο σύλλογο Φίλιππος Αμυνταίου, στη Φλώρινα. Έκτοτε έχει φέρει πλήθος ολυμπιακών και διεθνών μεταλλίων στην Ελλάδα και δημοσίως δηλώνει Έλληνας και δηλώνει την αγάπη του για την Ελλάδα. Κατηγορείται ο Ηλιάδης ότι είναι απλώς ένας Γεωργιανός που ήρθε στην Ελλάδα για τα λεφτά και ότι οι συμπατριώτες του συχνά εμπλέκονται στην Ελλάδα σε εγκληματικές ενέργειες. Όμως το EKEO παρατηρεί την φιλοπατρία του Ηλία Ηλιάδη και διακρίνει ότι ανεξάρτητα από την καταγωγή του αφιερώνει την επιτυχίες του στην Ελλάδα όπου πλέον ανήκει και μεγαλώνει τα παιδιά του κάτω από τα Ελληνικά εθνικά ιδεώδη. Αξίζει να σημειωθεί ότι αφιέρωσε το πρόσφατο χάλκινο μετάλλιο του στο Άγιο Όρος και στην Ελλάδα δείχνοντας ότι δεν είναι πλέον απλώς πραγματικός Έλληνας αλλά ένας Έλληνας Πατριώτης Ορθόδοξος Χριστιανός.
Ο Ηλίας Ηλιάδης αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα ατόμου που όχι μόνο έχει την Ελλάδα ως πραγματική του πατρίδα αλλά την προβάλλει διεθνώς με τις πράξεις του και αξίζει την εκτίμηση και το θαυμασμό μας. Οι επιτυχίες του και τα μετάλλια του δείχνουν ένα δυναμικό και αξιόλογο χαρακτήρα που πρέπει να γίνει παράδειγμα για την νεολαία. Στην περίπτωση του πρέπει όλοι να βάλουν στην άκρη τις δικαιολογημένες ενστάσεις για τους μετανάστες αφού αυτός είναι πλέον ένα χαρακτηριστικό δείγμα Έλληνα Πολίτη που προβάλλει τη δύναμη και την πυγμή των Ελλήνων.
Όσον αφορά τον «Έλληνα» Ολυμπιονίκη Σιδέρη Τασιάδη, αν πραγματικά έκανε αυτά τα σχόλια, τότε ίσως νιώθει λιγότερο Έλληνας σε σχέση με τον Ηλία Ηλιάδη. Όλοι οι Έλληνες που αδικήθηκαν στην καριέρα τους και δεν προωθήθηκαν κρατάνε τη σημαία ψηλά με μεγάλη υπερηφάνεια και συγκίνηση αφού αυτή δεν μας φταίει που στην πατρίδα μας υπάρχουν μηχανισμοί αποκλεισμού και περιθωριοποίησης της νεολαίας. Τιμή στον Ηλία Ηλιάδη που σηκώνει στα χέρια του τη γαλανόλευκη με ευλάβεια και αγάπη. Απορρίπτουμε με περιφρόνηση τα σχόλια του Σιδέρη Τασιάδη και ελπίζουμε να ήταν απλώς νεανικός αυθορμητισμός!

Επειδή το EKEO εντόπισε πως δεν υπάρχουν Ελληνικά βίντεο του Ηλία Ηλιάδη στο youtube (!!!) διαμόρφωσε και ανάρτησε το βίντεο της νίκης του στην Ολυμπιάδα της Αθήνας του 2004 που έδωσε σε αυτόν και στην Ελλάδα το χρυσό μετάλλιο!

Τα σχόλια δεν επιτρέπονται.