Στρατιωτικά Δημοσιεύματα Στρατιωτικές Μελέτες ΣτρατιωτικώνΣύμφωνα με τον Στρατιωτικό Κανονισμό 20-1 (αρ.25, παρ.3) «Οι στρατιωτικοί έχουν δικαίωμα να εκφράζουν γραπτά τις απόψεις τους και να δημοσιεύουν κείμενα καθαρά επιστημονικού, πολιτιστικού ή λογοτεχνικού περιεχομένου. Δεν μπορούν όμως να κάνουν το ίδιο για ζητήματα πολιτικού ή κομματικού περιεχομένου, ούτε να κάνουν δηλώσεις στα μέσα μαζικής ενημερώσεως χωρίς άδεια του Υπουργού Εθνικής Άμυνας.».
Επίσης στο νόμο περί ιεραρχίας και εξέλιξης (ν.3883/2010) στο άρθρο 29 αναφέρονται τα κριτήρια προαγωγών και μάλιστα στην παρ.3.γ.1 και παρ. 3.γ.2 αναφέρεται ότι λαμβάνονται υπόψη επικουρικά τα εξής:

  • Συγγραφικό Έργο (άρθρα, μελέτες) που σχετίζονται με το αντικείμενο της υπηρεσίας
  • Εισηγήσεις και ανακοινώσεις σε συνέδρια ημερίδες κλπ συναφείς με το αντικείμενο της υπηρεσίας

Είναι λοιπόν προφανές από τις παραπάνω διατάξεις ότι ασφαλώς οι εν ενεργεία στρατιωτικοί μπορούν να δημοσιεύουν τις μελέτες και τα άρθρα τους αλλά όχι στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και φυσικά όχι στα περιοδικά των περιπτέρων και στα εμπορικά ιστολόγια που σκοπό έχουν το κέρδος μέσω των διαφημίσεων (που μερικές φορές είναι τυχαίες, άσεμνες και ακατάλληλες).

Επίσης είναι γνωστό ότι τα ελάχιστα στρατιωτικά περιοδικά που εκδίδουν τα γενικά επιτελεία δεν μπορούν να καλύψουν τους εκατοντάδες στρατιωτικούς που θέλουν να δημοσιεύσουν τις μελέτες και να κριθούν από άλλους επιστήμονες ώστε να αποκτήσουν επιπλέον προσόντα στις κρίσεις για προαγωγή.

Στελέχη Ενόπλων Δυνάμεων Μελέτες Άρθρα Δημοσιεύσεις ΑναλύσειςΤο Ελληνικό Κέντρο Ελέγχου Όπλων είναι ένα πλήρως αναγνωρισμένο κοινωφελές επιστημονικό κέντρο στρατιωτικών ερευνών με μια παρουσία στο διαδίκτυο που ξεπερνάει τους 100.000 επισκέπτες το μήνα (ιστόλογιο και ιστοκανάλι) ενώ σήμερα υπάρχουν περίπου 1000 φίλοι στο facebook (ΕΚΕΟ, Ομάδα ΣΣΕ κλπ). Αποτελεί λοιπόν τον καλύτερο χώρο να δημοσιευθούν οι μελέτες και τα άρθρα των εν ενεργεία Στελεχών Ενόπλων Δυνάμεων (φυσικά το ίδιο ισχύει για τους αποστράτους). Τα άρθρα αυτά θα αποτελέσουν σίγουρα ένα σημαντικό προσόν στις μελλοντικές κρίσεις σύμφωνα με τις εκτεθείσες διατάξεις ενώ ένας μεγάλος αριθμός αυτών θα κριθούν από καθηγητές ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων (ΑΕΙ, ΑΣΕΙ κλπ) ώστε να αυξηθεί το κύρος τους. Κάθε άρθρο που θα δημοσιεύεται θα φέρει και το όνομα του στρατιωτικού συγγραφέα του ενώ φυσικά θα υπάρχουν και τα ονόματα των καθηγητών ανωτάτων σχολών που έχουν κρίνει και αξιολογήσει την συγκεκριμένη μελέτη.

Σύμφωνα με τους παραπάνω νόμους δεν απαιτείται άδεια από την υπηρεσία για να δημοσιεύσετε επιστημονικές μελέτες σε ιστοσελίδα ερευνητικού ιδρύματος που θα κριθούν από καθηγητές ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Ήδη στους ερευνητές του ιδρύματος μας υπάρχουν εν ενεργεία αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων που δημοσιεύουν τις μελέτες και τα άρθρα τους.

Καλούμε όλα τα εν ενεργεία στελέχη ενόπλων δυνάμεων ανεξαρτήτου βαθμίδας και ειδικότητας (καθώς και σπουδαστές σχολών ενόπλων δυνάμεων) να στείλουν τις μελέτες και τα άρθρα τους στο Ελληνικό Κέντρο Ελέγχου Όπλων προκειμένου να αξιολογηθούν και να αναρτηθούν.

Στην πρώτη αυτή πιλοτική φάση θα γίνονται δεκτά άρθρα μέχρι 1000 λέξεις που θα συνοδεύονται από μία εικόνα διαστάσεων βάσης 450px και μια περίληψη (περίπου 130-150 λέξεων). Εναλλακτικά αν ο συγγραφέας αναλύει κάποιο βίντεο του youtube αντί της εικόνας μπορεί να κατατεθεί το εν λόγω βίντεο. Ο υποψήφιος συγγραφέας θα αναφέρει το όνομα του, το βαθμό του και τηλέφωνο επικοινωνίας μαζί με την αποστολή του άρθρου του στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Ελληνικού Κέντρου Ελέγχου Όπλων. Άρθρα και Μελέτες που παραβιάζουν το υπηρεσιακό απόρρητο και τους στρατιωτικούς κανονισμούς δεν πρέπει να αποστέλλονται στο Κέντρο Ελέγχου Όπλων προς δημοσίευση.
Ελπίζουμε ότι στο μέλλον θα υπάρξουν διαγωνισμοί και βραβεία για τις μελέτες των στρατιωτικών και βέβαια με την καινοτομία αυτή θα δημιουργηθεί ένας σοβαρός χώρος ενημέρωσης σε θέματα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις για όλη την Ελλάδα και ιδαίτερα για τα Γενικά Επιτελεία και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Δημοσιεύσεις Στρατιωτικών Στρατιωτικά Δημοσιεύματα

Τα σχόλια δεν επιτρέπονται.