YouTube Preview Image

Ο Πάνος Μπεγλίτης στο παρελθόν κατήγγειλε δημοσιογράφους και κυκλώματα ως εξής: Ανώτεροι αξιωματικοί έκαναν παιχνίδι με δημοσιογράφους ‘delivery boys’. Ορισμένοι δημοσιογράφοι έγιναν διαμεσολαβητές συμφερόντων με περιοδικά ιλουστρασιόν.

Οι εταιρίες όπλων δεν δίνουν μόνο μίζες στους μεσάζοντες (dealers) αλλά δίνουν και διαφημίσεις στα διάφορα ιλουστρασιόν περιοδικά και ιστοσελίδες δημοσιογράφων. Θα εξηγήσουμε λοιπόν ένα πιθανό σενάριο «νόμιμης μίζας» σε σχέση με ορισμένους δημοσιογράφους, τα περιοδικά τους (και τις ιστοσελίδες τους). Κανένα στοιχείο δεν διαθέτει το EKEO και απλώς κάνουμε μια εύλογη σκέψη για να προβληματίσουμε τον αναγνώστη.
Οι εταιρείες όπλων (αμυντικές βιομηχανίες τις λένε τώρα) υπάρχει ενδεχόμενο να χρησιμοποιούν δημοσιογράφους που διαθέτουν περιοδικά και ιστοσελίδες που σχετίζονται με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ως μεσάζοντες. Σε αντάλλαγμα τους δίνουν τεράστιες διαφημίσεις στα περιοδικά τους και τις ιστοσελίδες τους με μεγάλα ποσά. Οι δημοσιογράφοι αυτοί στη συνέχει αναπτύσσουν ένα μεγάλο εκδοτικό συγκρότημα τόσο με τη μορφή περιοδικών όσο και με τη μορφή ιστοσελίδων το οποίο εξασκεί αμυντική πολιτική. Δεν είναι κανένας Έλληνας αφελής να πιστεύει ότι οι πανίσχυρες αμυντικές βιομηχανίες (εταιρίες όπλων τις λέμε εμείς) έχουν ανάγκη να διαφημιστούν στον καθημερινό πολίτη που πάει στο περίπτερο να αγοράσει περιοδικό η ψάχνει στο διαδίκτυο για πληροφορίες. Τα συστήματα που πουλάνε οι εταιρείες αυτές αξίζουν δισεκατομμύρια και ποτέ κανένας οργανισμός (η πολίτης!) δεν θα τα αγοράσει εκτός από την ίδια την κυβέρνηση.
Για παράδειγμα η κυβέρνηση αγοράζει επίσης ιατρικά μηχανήματα και φάρμακα ενώ οι εταιρείες που τα πουλάνε χρηματοδοτούν συνέδρια και δραστηριότητες ιατρών και καθηγητών ιατρικής αρκετοί από τους οποίους είναι σε επιτροπές και θέσεις κλειδιά που αποφασίζουν για την αγορά των μηχανημάτων.

Το Ελληνικό Κέντρο Ελέγχου Όπλων έστειλε ένα μήνυμα πριν από καιρό σε δεκάδες αμυντικές βιομηχανίες καλώντας τους να στηρίξουν το κοινωφελές ερευνητικό έργο του EKEO με ταυτόχρονη προβολή των επιστημονικών τους επιτευγμάτων στην ιστοσελίδα μας. Σαφής όρος ήταν ότι δεν θα υπήρχε εμπορική προβολή των εταιριών αυτών αλλά μόνο το επιστημονικό τους έργο. Δεν λάβαμε ποτέ καμία απάντηση απλούστατα διότι δεν χρησιμοποιούμε το κύρος των στελεχών μας (που διδάσκουν σε ανώτατες στρατιωτικές σχολές) προκειμένου να επηρεάσουμε τις αγορές όπλων. Υπήρξαμε ρομαντικοί (ίσως και γραφικοί για τους επιτήδειους δημοσιογράφους που θησαυρίζουν με τις διαφημίσεις τους) και το καταλαβαίνουμε τώρα που βλέπουμε ότι υπάρχουν ιστοσελίδες δημοσιογράφων που διαφημίζουν πανάκριβα οπλικά συστήματα και εταιρίες όπλων μόνο και μόνο διότι γράφουν απλοϊκά άρθρα που βρίσκει κανείς σε όλο το διαδίκτυο (και δεν θέλουν και πολύ σκέψη).
Το EKEO συνεχίζει το έργο του χωρίς καμία οικονομική υποστήριξη από τις πανίσχυρες αμυντικές βιομηχανίες που απροκάλυπτα όμως υποστηρίζουν εμπορικές δημοσιογραφικές εταιρίες. Είναι απαράδεκτο να αρνούνται τη χορηγία υποτροφιών στους νέους ερευνητές μας και την ενίσχυση της έρευνας του κοινωφελούς μας ιδρύματος ενώ παράλληλα ενισχύουν και πριμοδοτούν εμπορικές ιστοσελίδες (ορισμένες με μικρότερη επισκεψιμότητα από αυτή του EKEO). Φυσικά η έκδοση περιοδικών με την ίδια τη χορηγία του ΥΠΕΘΑ είναι και αυτή πολύ πιθανή αρκεί να αναζητήσει κανείς ποια «επιστημονικά περιοδικά» επιδοτεί το ΥΠΕΘΑ.
Τα παραπάνω στοιχεία τα καταθέτουμε ως ένα πιθανό σενάριο για προβληματισμό των αρμοδίων ενώ κανένα στοιχείο δεν διαθέτουμε εκτός από την κοινή λογική. Ασφαλώς υπάρχουν αμυντικά περιοδικά και ιστολόγια που κάνουν καλή δουλειά αφού και εμείς ενημερωνόμαστε από αυτά μερικές φορές. Άρα η αλήθεια είναι κάπου στη μέση και αφήνουμε τους αναγνώστες να την αναζητήσουν.

Τα σχόλια δεν επιτρέπονται.