YouTube Preview Image

Το έτος 1999 ήμουν υπότροφος ερευνητής του European Center for Theοretical Nuclear Physics and Related Areas (Ευρωπαϊκό Κέντρο Θεωρητικών Πυρηνικών Μελετών) στο Τρέντο της Ιταλίας. Μόλις έφτασα με το τρένο στο Τρέντο εκεί στους πρόποδες των Άλπεων της Βόρειας Ιταλίας παρατήρησα κάτι παράξενο στους δρόμους και στο σταθμό. Έβλεπα στρατιώτες με το φτερό στο καπέλο και μου θύμιζαν τις παλιές ταινίες και φωτογραφίες στην Ελλάδα που αφορούσαν τον Ελληνοιταλικο πόλεμο του 1940 . Ρώτησα λοιπόν και έμαθα ότι οι στρατιώτες αυτοί ανήκαν στους Αλπινιστές (Alpini Trentini) που κατάγονται από τη γνωστή μεραρχία Τζούλια των Αλπινιστών που εισέβαλαν στην Ελλάδα από την Αλβανία το 1940 . Ένιωσα δέος και μίλησα μαζί τους με τα λίγα Αγγλικά που αυτοί ήξεραν και τα λίγα Ιταλικά που εγώ ήξερα. Οι Αλπινιστές αυτοί που γέμιζαν τους δρόμους του Τρέντο αφού οι μονάδα τους ήταν σχετικά κοντά μου πρότειναν να πάω στο τοπικό στρατιωτικό μουσείο όπου και πήγα τις επόμενες ημέρες αφού παρουσιάστηκα στο Ερευνητικό Κέντρο ECT για να αναλάβω τη θέση μου. Με έκπληξη στο μουσείο αυτό είδα ότι οι Ιταλοί είχαν ως εκθέματα φωτογραφίες Ελλήνων, πορτοφόλια, όπλα, επιστολές Ελλήνων (από και προς τις οικογένειες τους) καθώς και άλλα προσωπικά αντικείμενα και Ελληνικά όπλα που είχαν πάρει από το πεδίο της μάχης (φαντάζομαι από τους νεκρούς και αιχμαλώτους Έλληνες). Υπήρχαν βίντεο και φωτογραφίες που οι Αλπινιστές είχαν τραβήξει από τις δικά τους χαρακώματα και έδειχναν τη δική τους πλευρά του πολέμου. Έβλεπα λοιπόν τον Ελληνοιταλικό πόλεμο από την πλευρά των Αλπινιστών της Μεραρχίας Τζούλία που μας επιτέθηκαν και έχοντας ήδη διδάξει στις Ανώτατες Στρατιωτικές Σχολές της Ελλάδας ένιωθα μια μεγάλη συγκίνηση. Γνώριζα βέβαια για την πανωλεθρία που έπαθε η Μεραρχία Τζούλια και οι Αλπινιστές αυτοί από τον Ελληνικό Στρατό και ήμουν τόσο υπερήφανος αλλά βέβαια μέσα στο μουσείο τους δεν υπήρχε καμία αναφορά στο γεγονός της ήττας τους!
Εκεί ανάμεσα στα εκθέματα όμως υπήρχαν και προκηρύξεις της εποχής εκείνης που καλούσαν τους Ιταλούς στρατιώτες να μην πάνε στον πόλεμο διότι ο πόλεμος αυτός δεν ήταν δικός τους και ήταν του δικτάτορα Μουσολίνι και των Γερμανών. Δεν ξεκίνησαν λοιπόν οι Ιταλοί με τις ευχές της μάνας τους και τα χειροκροτήματα των συνανθρώπων τους κατά της Ελλάδας και φυσικά αυτό συνέβαλλε στην ήττα τους εκτός από το γεγονός ότι είχαν απέναντι τους τον ηρωικό Ελληνικό Στρατό.
Εκεί στους πρόποδες των Άλπεων πριν από δεκατρία περίπου χρόνια συνάντησα ένα μέρος της ιστορίας του Ελληνικού Στρατού και ήθελα να το μοιραστώ μαζί με τους επισκέπτες του EKEO και τους Ευέλπιδες Έλληνες. Δείτε στο βίντεο στην αρχή της ανάρτησης (και στο δεσμό εδώ) να γιορτάζουν οι βετεράνοι Αλπινιστές της Μεραρχίας Τζούλια τη δική τους στρατιωτική ιστορία όπως την έχουν καταγράψει στη δική τους συνείδηση και να τιμούν τους νεκρούς στρατιώτες τους.

Τιμή και Δόξα στον Ελληνικό Στρατό που κατατρόπωσε τους πιο επίλεκτους καταδρομείς του Ιταλικού Στρατού !

Τα σχόλια δεν επιτρέπονται.