YouTube Preview Image

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Ο Ελληνικός Στρατός κατά την πάροδο των χρόνων είχε πολλά στάδια εξέλιξης, τα οποία συμβάδιζαν με την τεχνολογίκη εξέλιξη των οπλικών συστημάτων. Η θέληση των στελέχων των Ενόπλων Δυνάμεων να παράσχουν το αγαθό της ασφάλειας στους πολίτες αλλά και η υψηλής επικυνδινότητας γεωγραφίκη τοποθέσια της Ελλάδας , έκαναν επιτακτική την ανάγκη εξέλιξης των Ενόπλων Δυνάμεων. Έτσι Όπλα του Ελληνικού Στρατού πήραν διαφορετική μορφή και άλλαξαν εντελώς περιεχόμενο, για παράδειγμα το άλλωτε Όπλο του Ιππικού που συμμετείχε ενεργά και νικηφόρα στα μέτωπα της Αλβανίας κατά την περίοδο 1940 – 1941 μετονομάστηκε σε Όπλο Τεθωρακισμένων και μαζί με την ονομασία σταδιακά άλλαξε και περιεχόμενο. Σήμερα το Όπλο των Τεθωρακισμένων είναι ένα απο τα πιο αξιόμαχα του Στρατού Ξηράς, το οποίο εξοπλίζεται με υπερσύγχρονα άρματα μάχης, τα οποία συντελούν στην καλή λειτουργία του.

Στο παρακάτω βίντεο που παραθέτεται, παρουσιάζεται το Leopard  2A6, ένα από τους τύπους αρμάτων μάχης που στελεχώνουν επάξια το Όπλο των Τεθωρακισμένων.

YouTube Preview Image

 

ΣΥΝΤΟΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Η  παραπάνω μετεξέλιξη του Όπλου, από Ιππικό σε Όπλο Τεθωρακισμένων, συμβολίζεται  λακωνικά στο έμβλημα του Όπλου: Πιό συγκεκριμένα παρουσιάζονται σπάθες χιαστί με πέταλο αλόγου, τα οποία συμβολίζουν το παλαιό Ιππικό, επίσης πάνω και ανάμεσα στις σπάθες παρουσιάζεται ένα άρμα μάχης, το οποίο συμβολίζει το σύγχρονο Όπλο των Τεθωρακισμένων. Ρητό του Όπλου των Τεθωρακισμένων είναι: Όπου η δόξα και το καθήκον. Προστάτιδα του Όπλου των Τεθωρακισμένων είναι η Αγία Μαύρα.  Άξιο σημείωσης είναι ότι τα στελέχη των Τεθωρακισμένων φέρουν μπερέ χρώματος μαύρο.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ

Αποστολή των Τεθωρακισμένων Μονάδων, είναι η σύγκρουση και η καταστροφή των εχθρικών δυνάμεων με την χρησιμοποίηση πυρός, κινήσεως και κρούσεως, σε συνεργασία με τα άλλα όπλα του Στρατού Ξηράς.Το Όπλο των Τεθωρακισμένων είναι πολύ χρήσιμο στο πεδίο της μάχης  καθώς συνδιάζει ευελιξία και ισχύ πυρός.

Οι μονάδες αρμάτων έχουν τις παρακάτω ικανότητες:

  • Εκτελούν επιχειρήσεις, που απαιτούν μεγάλη ισχύ πυρός, ευελιξία, προστασία των πεζοπόρων τμημάτων του στρατεύματος καθώς και ψυχολογική υποστήριξη.
  • Επίθεση ή αντεπίθεση, υπο το εχθρικό πυρ.
  • Δολιοφθορά εχθρικών Τεθωρακισμένων,  δια πυρός.
  • Υποστήριξη των λοιπών Όπλων με την βοήθεια πυρός, κινήσεως και ψυχολογικής επίδρασης (στα στελέχη του Όπλου των Τεθωρακισμένων) .
  • Ταχεία εκμετάλευση των πλεονεκτημάτων των όπλων μαζικής καταστροφής.
  • Διεξαγωγή επιχειρήσεων κάτω από συνθήκες περιορισμένης ορατότητας με την χρήση συσκευών επιτηρήσεως.

ΜΟΝΑΔΕΣ

Μονάδες των Τεθωρακισμένων είναι οι παρακάτω:

  • ΕΜΑ ( Επιλαρχία Μέσων Αρμάτων )
  • ΕΑΝ ( Επιλαρχία Αναγνωρίσεως )

Στα νησιά του Αιγαίου οι αντίστοιχες μονάδες ονομάζονται ΕΑΡΜΕΘ ( Επιλαρχία Αρμάτων Εθνοφυλακής ) και ΕΑΝΕΘ ( Επιλαρχία Αναγνωρίσεως Εθνοφυλακής ). Στην Κύπρο υπάρχει και η 28η ΕΤΟΜΑ ( Επιλαρχία Τεθωρακισμένων Αρμάτων Μάχης ) με τα ρωσικά BMP3 η οποία υπάγεται στην 20η  τεθωρακισμένη ταξιαρχία, η οποία διαθέτει όλα τα υπερσύγχρονα μέσα και άρτια εκπαιδευμένο προσωπικο και είναι σε θέση να εκτελέσει επιχειρήσεις οπουδήποτε και οποτεδήποτε.

Στο παρακάτω βίντεο παρουσιάζεται ένα ακόμα μοντέλο άρματος μάχης ( Leopard 2A4 ) που επανδρώνει το Όπλο των Τεθωρακισμένων.

YouTube Preview Image

ΠΗΓΗ Wikipedia

Τα σχόλια δεν επιτρέπονται.