Διονύσης Κάρδαρης Έλληνες Αθλητές-1- Η Μυθολογία είναι απίστευτος πλούτος και η Ελλάδα έχει την πρωτοκαθεδρία στον πλούτο των μύθων. Οι μύθοι δεν είναι όλοι ένα πράγμα. Υπάρχουν πιο πολύπλοκοι, πιο βαθείς μύθοι και μύθοι που είναι λιγότερο βαθείς. Όσο προχωρά κανείς στους βαθείς μύθους βρίσκει την εσωτερική σκέψη. Είναι το μεγάλο μυστικό της ανθρωπότητας, δηλαδή πως μπορεί να βελτιωθεί. Αυτός είναι ο βασικός πυρήνας των μεγάλων μύθων της ανθρωπότητας.
Επειδή η λέξη εσωτερισμός έχει παρεξηγηθεί, ας δουμε τι σημαίνει «εσωτερική φιλοσοφία»;
Εσωτερική φιλοσοφία είναι η φιλοσοφία που πιστεύει ότι ο εσωτερικός κόσμος του ανθρώπου είναι πιο αληθινός από τον εξωτερικό κόσμο. Δεν μιλάει για την αντικειμενική πραγματικότητα που υπάρχει από ανέκαθεν, αλλά ότι η πραγματικότητα η δικιά μου είναι η κυρίαρχη και η μοναδική πραγματικότητα που μπορώ να γνωρίσω. Δεν μπορώ να γνωρίσω άλλη. Αυτή η αλήθεια είναι βιωματική.
Η ελληνική φιλοσοφία είναι εσωτερική σκέψη. Ξεκινάει με τον Παρμενίδη που λέει «η Λογική μου προέρχεται από τον εσωτερικό μου κόσμο και προέρχεται από αυτά που μου αποκάλυψε ο Απόλλωνας». Ο παραδοσιακός κλασικισμός απορρίπτει τον Παρμενίδη ως δεισιδαίμονα που δεν ξέρει τι του γίνεται.

– 2 –
Όλη η ελληνική φιλοσοφία είναι εσωτερική – αποκαλυπτική. Οι μύστες των Μυστηρίων ήταν προφήτες με την έννοια της Παλαιάς Διαθήκης.
Μετά έχουμε άτομα όπως ο Πλάτων που προσπάθησαν να εκλογικεύσουν όλα αυτά και πολύ μετά τον Νεοπλατωνισμό με τον Πλωτίνο. Αυτά τα ρεύματα ξαναβγαίνουν στην επιφάνεια με τους Άραβες, όπως ο Αβερρόης, ως εσωτερικό κίνημα. Στο Βυζάντιο ξαναγεννιέται με τον Πλήθωνα-Γεμιστό και τον μαθητή του Μαρσίλιο Φινίκιο που δημιούργησαν την Αναγέννηση. Και όταν λέμε Αναγέννηση, εννοούμε Αναγέννηση του Νεοπλατωνισμού.

Στην εποχή μας κυριαρχεί το άγχος, το στρες και οι γρήγοροι ρυθμοί της κοινωνίας. Ο άνθρωπος είναι αναγκασμένος να τρέχει για να προλάβει τη ζωή. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να μπορούμε να χαλαρώνουμε σωστά, να σκεφτόμαστε θετικά και να ελέγχουμε τις σκέψεις μας, ώστε να πετυχαίνουμε τους στόχους μας και να ζούμε ευτυχισμένοι και σε αρμονία με τη φύση. Όλα λοιπόν ξεκινάνε από τον τρόπο που σκεφτόμαστε… Η δύναμη του νου πάνω στην ύλη: “Το σύμπαν είναι νους. Όλα είναι νοητικά.” (Κυμβάλειο)
Λένε ότι αν κάτι το θέλουμε πολύ και το σκεφτόμαστε συνέχεια είναι σίγουρο ότι μπορούμε να το κατακτήσουμε. Σ’ αυτό βασίζεται και η δύναμη του νου πάνω στην ύλη.

– 3 –
Πρώτα σκεφτόμαστε αυτό που θέλουμε να κάνουμε και μετά εργαζόμαστε γι’ αυτό, όπως το παράδειγμα του αγγειοπλάστη που πρώτα σκέφτεται αυτό που θα πλάσει και μετά πιάνει τον πηλό και του δίνει μορφή. Για την ύλη έχουμε αρκετά στοιχεία από τους επιστήμονες, οπότε τώρα θα δούμε τι είναι ο νους σύμφωνα με τη φιλοσοφία.
Ο άνθρωπος, έλεγαν οι αρχαίοι Έλληνες, χωρίζεται σε “τέσσερις σφαίρες”, τη σφαίρα της ύλης, τη σφαίρα της ψυχής, τη σφαίρα του νου και τη σφαίρα του πνεύματος.
Η Σφαίρα του Νου είναι η περιοχή από την οποία πηγάζουν οι ανώτερες ιδέες και τα αρχέτυπα. Είναι το όργανο της αφηρημένης σκέψης. Για τον Πλάτωνα, στο νου κατοικεί το θεϊκό μέρος του ανθρώπου. Ο φυσικός κόσμος είναι μια αντανάκλαση του νοητού κόσμου. Ο νους είναι συσχετισμένος με το στοιχείο της Φωτιάς.
Όπως η φωτιά κατακαίει τα πάντα και από μια μικρή φλόγα μπορείς να ανάψεις πολλές φωτιές, έτσι και μια ιδέα (ο νους) κατακαίει τον άνθρωπο και μπορεί να μεταδοθεί χωρίς να χάσει την αρχική της δύναμη.
Είναι ένα δώρο των θεών σύμφωνα με την μυθολογία, η προσφορά του Προμηθέα, η γνώση του καλού και του κακού. Στην ανατολική φιλοσοφία ονομάζεται “Μάνας”, επειδή ο νους είναι κατεξοχήν ιδιότητα του Ανθρώπου (man στην αγγλική γλώσσα) και αποτελεί τη γέφυρα μεταξύ του πνευματικού και του υλικού κόσμου.
– 4 –
Ο νους αποτελείται από δυο μέρη.
Το ένα είναι το κατώτερο, που έρχεται σε επαφή με την ύλη. Είναι ο Νους των Επιθυμιών, ο νους των ενστίκτων, που ο άνθρωπος αποφασίζει σύμφωνα με το ατομικό του συμφέρον. Είναι ο νους του “ή” που διαχωρίζει τα πράγματα.
Το άλλο μέρος είναι ο Ανώτερος Νους, που έρχεται σε επαφή με το πνεύμα, το μέρος εκείνο που αντιλαμβάνεται τις ανώτερες ιδέες και αξίες, η αλτρουιστική σκέψη, ο άνθρωπος του “και”.
Η πηγή της εσωτερικής δύναμης του ανθρώπου, αυτός που χαρακτηρίζει το φιλόσοφο τον ιδεαλιστή, τον οραματιστή. Όπως το φυσικό μας σώμα χρειάζεται φροντίδα, καθαριότητα, τάξη, εξάσκηση και τροφή, έτσι και το νοητικό έχει ανάγκη από τα ίδια για να είναι υγιές. Επίσης χρειάζεται έλεγχος του νου.
Ελέγχω το νου σημαίνει τον δυναμώνω και τον χρησιμοποιώ σαν πολύτιμο εργαλείο, αφού τέτοιο είναι, για τον άνθρωπο.
Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να μην μας παρασέρνουν τα πάθη, να τελειώνουμε τις εργασίες που έχουμε αναλάβει, να εμβαθύνουμε σ’ αυτά που μαθαίνουμε, να μην κριτικάρουμε τους άλλους αλλά τον εαυτό μας, να προχωράμε πάντα μπροστά, να είμαστε δεκτικοί. Όπως το σίδερο με το μαγνήτη, έτσι και ο νους, ανάλογα το τι σκέφτεται, έλκει και τα ανάλογα συναισθήματα και σκέψεις.
Τελικά είμαστε αυτό που σκεφτόμαστε. Αν δεν μας αρέσει αυτό που είμαστε, αν δεν είμαστε ικανοποιημένοι με τον εαυτό μας, τότε πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε.
– 5 –
Η θετική σκέψη είναι να επιλέγουμε να βλέπουμε τα πράγματα θετικά, να επιλέγουμε να είμαστε ευτυχισμένοι.
Είναι πολύ σημαντικό να παρατηρούμε κάθε στιγμή τις σκέψεις μας και να προσπαθούμε να αντικαταστήσουμε τις αρνητικές με θετικές.
Είναι πολύ σημαντικό να αναλάβουμε την ευθύνη και να μπούμε σε δράση, γιατί αξίζει πραγματικά τον κόπο! Πρέπει να έχουμε συνέχεια στο μυαλό μας “ό,τι μπορείς να κάνεις αύριο, κάνε το σήμερα, ό,τι μπορείς να κάνεις σήμερα κάνε το τώρα!”.
Πάντοτε η επιτυχία ήταν άρρηκτα συνδεδεμένη με την ευτυχία. Ο άνθρωπος αναζητούσε και αναζητάει τρόπους που θα τον κάνουν να πετύχει στη ζωή, έτσι ώστε να είναι ευτυχισμένος.
Αν η επιτυχία μας είναι εφήμερη τότε πρέπει να την αναζητήσουμε αλλού.
Μόνο ό,τι έχει σχέση με το πνευματικό έχει δύναμη και διάρκεια, η ύλη έχει πάντα μια ημερομηνία λήξης.
Να πετύχουμε στη ζωή σημαίνει να γνωρίσουμε τον Εαυτό μας, τις δυνάμεις και αδυναμίες μας, να αντιληφθούμε τις δυσκολίες της ζωής σαν δοκιμασίες, να βελτιώνουμε καθημερινά όσα κάνουμε, να μετατρέψουμε τις αποτυχίες σε νέες ευκαιρίες και να καταλάβουμε ότι τίποτα δεν είναι τυχαίο.
Ο καθένας λοιπόν, είναι πιλότος και οδηγός της δικής του μοίρας.

– 6 –
Η ευτυχία δεν βασίζεται στην “τύχη”.
Οι ευκαιρίες περνάνε κάθε μέρα από μπροστά μας πρέπει να μάθουμε να αρπάζουμε αυτές τις ευκαιρίες πριν να είναι αργά. Χρειάζεται να είμαστε άνθρωποι της δράσης και όχι της θεωρίας.
Η ευτυχία κατακτιέται, δεν χαρίζεται. Και σίγουρα η ευτυχία δεν είναι κάτι ξένο και έξω από εμάς, η ευτυχία είναι μέσα μας, μέσα στον πραγματικό μας Εαυτό.
Εμείς αρκεί να θέλουμε να την ανακαλύψουμε ξανά.

Τα σχόλια δεν επιτρέπονται.