YouTube Preview Image
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αστυνομίας συνελήφθη Αξιωματικός του Ελληνικού Στρατού διότι κατείχε παράνομο οπλισμό. Ειδικότερα το δελτίο τύπου της ΕΛ.ΑΣ ανέφερε

Από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βόλου, συνελήφθη χθες (21.11.2013), σε περιοχή της Μαγνησίας, 51χρονος Αξιωματικός του Στρατού Ξηράς, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων.
 
Bρέθηκαν και κατασχέθηκαν :
 
-πιστόλι CZ των 9 mm, χωρίς γεμιστήρα
-πιστόλι BAYARD των 7,65 με γεμιστήρα χωρίς φυσίγγια
-πιστόλι φωτοβολίδων τύπου στυλό
-γεμιστήρες και θήκες που περιείχαν συνολικά 167 φυσίγγια
-δεκατέσσερα φυσίγγια των 9 mm
-δύο κυνηγετικά όπλα (καραμπίνα και δίκαννο), οι άδειες των οποίων είχαν λήξει
-συσκευή εκκένωσης ηλεκτρικής ενέργειας (tazer)
-μεταλλικό πτυσσόμενο γκλοπ
-κυνηγετικό μαχαίρι
-τρεις ξιφολόγχες
-τριάντα τρία φυσίγγια κυνηγετικού όπλου
-DVD μέσα σε θήκη, με εντυπωμένες εικόνες της Χρυσής Αυγής
-διάφορα αντικείμενα, όπως πόστερ – κούπες – κανάτες – πετσέτα – αναπτήρες με το έμβλημα της 21ης Απριλίου, ενώ σε μερικά από αυτά αναγράφεται «Χρυσή Αυγή Κρήτης»
-καπέλο τύπου τζόκεϋ, με το έμβλημα της Χρυσής Αυγής
-δέκα βιβλία με ναζιστικό περιεχόμενο
-φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής και
-δύο κινητά τηλέφωνα”.

Αν θεωρήσουμε ότι όλα τα παραπάνω είναι ακριβή τότε από νομικής απόψεως πρέπει κανείς να διαχωρίσει τα υπηρεσιακά όπλα από τα άλλα όπλα που φέρονται να βρέθηκαν στην οικία του διότι η ανακοίνωση δεν διευκρινίζει αν βρέθηκαν εντός στρατοπέδου η εκτός (στην οικία του, στο αυτοκίνητο του κλπ). Σε κάθε περίπτωση η κατοχή της συσκευής ηλεκτρικής εκκένωσης εμπίπτει στο νόμο περί όπλων (παρ.2α, αρ.1, ν.2472/1997) και η κατοχή της είναι παράνομη αφού το εν λόγω σύστημα αποτελεί όπλο (εκτός και αν είναι της υπηρεσίας του). Όπλο επίσης αποτελεί και το πτυσσόμενο γκλομπ και οι τρεις ξιφολόγχες (παρ.2δ, αρ.1, ν.2472/1997) αν βρέθηκαν στην οικία του εκτός αν έχει άδεια συλλέκτη για τις ξιφολόγχες η αν βρέθηκαν εντός της υπηρεσίας του και ανήκουν σ’αυτή. Όσον αφορά τα κυνηγετικά όπλα αν η άδεια τους είχε λήξει και πάλι πρόκειται για παράνομη κατοχή όπως ξέρουν όλοι οι κυνηγοί αλλά αυτό είναι πολύ συνηθισμένο φαινόμενο στην Ελλάδα και φυσικά δεν δικαιολογεί αυτή τη δημοσιότητα. Σχετικά με τα πιστόλια πρέπει να διερευνηθεί αν εμπίπτουν στην κατηγορία των όπλων που έχει ο Ελληνικός Στρατός και αν τα είχε στην κατοχή του νομίμως μέσω της ιδιότητας του. Αν δεν ήταν υπηρεσιακά όπλα και δεν υπήρχε άδεια κατοχής τότε δεν χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη νομική ανάλυση για τη νομιμότητα της πράξης αυτής.

Είναι προφανές ότι η ανακοίνωση της Αστυνομίας δεν είναι σαφής όσον αφορά τους δύο χώρους που βρέθηκαν αυτά τα αντικείμενα και αν πρόκειται για υπηρεσιακά όπλα η όχι και έτσι δημιουργούνται ασαφείς εντυπώσεις χωρίς λόγο.

Το ΕΚΕΟ θεωρεί ότι τα υπόλοιπα αντικείμενα που αφορούν τις πολιτικές του πεποιθήσεις εμπίπτουν στο νόμο περί προσωπικών δεδομένων και ίσως πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες από αυτούς που τα έδωσαν στην δημοσιότητα διότι ενδεχομένως να έχει παραβιαστεί ο ν. 2472/1997 (αρ.2, παρ.β) αφού πρόκειται για ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα (πολιτικά φρονήματα).

Τα σχόλια δεν επιτρέπονται.